Може би вече няма човек, който да не е чувал за черния петък. Този свещен ден за консуматорската култура, тръгнал от САЩ, вече се “празнува” в страни по целия свят. Каква обаче е истинската цена на всички намаления и промоции?

Колко черен е черния петък?

Черният петък бележи своето начало през далечната 1952 година. Започнал в САЩ, в петъка след Денят на благодарността, като безобидно коледно пазаруване , днес той е символ на свръхпотреблението на съвременното общество. Всъщност едва през  1990-та година пазаруването на този ден става толкова неистово благодарение на рекламните кампании на големите вериги магазини. След 2000-та година черния петък се разпространява и в други страни и термина придобива широка популярност. Но стига толкова история, нека видим малко статистики.

Оказва се, че Черния петък е черен не само за природата и планетата, но и за хората. В САЩ пазаруването на този ден е толкова обезумяло, че от 2006г. досега вече има 12 убити и 117 ранени. Ако не вярвате тук може да разгледате статистиката.

Според статистиката в САЩ е по-вероятно човек да бъде убит по време на Черен петък, отколкото да бъде изяден от акула.

Последиците от Черния петък обаче са доста по-сериозни за природата. Техниката и дрехите са сред най-често купуваните неща по време на черната лудост. “Бързата мода” доведе до изхвърлянето всяка година на 50 милиона тона електроника и 13 милиона тона текстил. По-голямата част от този отпадък не се рециклира и се озовава на сметището. Ценен ресурс, който, вместо да бъде употребен отново, замърсява природата.

Ето и една интересна статистика, за да добиете малка представа за размера на въглеродните емисии създавани по време на Черния петък. Само интернет въглеродния отпечатък на Черния петък възлиза на 4 000 тона. Това са емисиите генерирани от всички изпратени рекламни електронни писма. Към това като прибавим емисиите създадени от доставката на купените стоки и цифрата вече става 429 000 тона. Това се равнява приблизително на 429 000 двупосочни полета от Лондон до Ню Йорк.

Ден за НЕ-купуване

Естественото тъмния ден на консуматорството, Черния петък, си има и своите противници. Това са хората, които мислят повече за природата, отколкото за сляпото удовлетворяване на личните си потребности.

Денят за Не-купуване  се организира от 1992-та година по време на черния петък в знак на протест срещу консуматорството. Начините за протест са най-различни, от публично унищожаване на кредитната карта до размяна или подаряване на зимни якета.

Днес не работим и мислим, че това е добра идея.

Зелен петък в КилерЪ

Една от най-разпространените форми на протест е отказа от всякакви покупки свързани с Черния петък. Точно такава беше и миналогодишната ни кампания “Зелен петък“.

И тъй като знаем, че за много хора е трудно да устоят на всички промоции, тази година решихме да обвържем кампанията “Зелен петък” със свободния пазар “КилерЪ”.

Не мислите ли, че насред всички намаления най-яко е да си вземеш нещо, което е не само безплатно, но и по-екологично?

Включете се в кампанията ни “Зелен петък в КилерЪ” и нека заедно превърнем Черния петък в Зелен, за природата и бъдещите поколения.