Пластмасата е много удобно изобретение: използваме я почти за всичко – бутилки, чанти, кутии, чинии, копчета, опаковки… и списъкът продължава и продължава. Но за съжаление, цената на това удобство е твърде висока. Въпреки че се опитваме да рециклираме колкото се може повече пластмаса, само около 5%  биват преработени. Другите 95% отиват на бунището и, най-вече, в океана.

Пластмасата, която плува по повърхността на световните океани, се оценява на 270 000 тона… и това е само на повърхността. Допълнително към пластмасата от повърхността  има мънички микро-пластмаси, които не виждаме. Скорошно проучване е открило, че около 88% от океанските води съдържат огромно количество плаваща микро-пластмаса. А най-лошото е, че тази пластмаса има сериозно отражение върху морските обитатели.

Изчислено е, че около 700 вида, някои от които вече сериозно застрашени, са заплашени от изчезване, дължащо се на наличието на пластмаса в океана. А броят им се очаква да нарасне, ако продължим да използваме и изхвърляме пластмаса.

Двайсетгодишният Боян Слат обаче вярва, че има решение за този разрастващ се проблем. The Ocean Cleanup  е организация, основана от Боян. През 2014 година организацията успява да набере 2 милиона долара чрез crowdfunding платформа, тоест от дарения от хора, които подкрепят проекта. През юни 2016 Ocean Cleanup пуска първия си тестов прототип в Северно море край бреговете на Холандия, през август пуска втори.

През 2017 година се провежда детайлно проучване, включващо широк набор от високотехнологични методи и обединяващо усилията на хора от различни държави, което е подготовка за стартиране на първото „чистене“ във водите на Тихия океан през 2018 година.

10522448 994507130582335 8380293613537205887 n

Организацията е разработила тристъпков план за действие, който използва технология, премахваща пластмасите от океана, като същевременно предотвратява навлизането на нови количества.

Първата стъпка от плана е „екстракция“, за която ще се използва специално проектиран набор от океански бариери. Бариерите представляват подводни стени по формата на букавата “V”, които ще концентрират боклука в една точка, където по-лесно ще бъде събран и рециклиран. Боян и неговият екип смятат, че тази система ще бъде способна да отстрани повече от половината пластмасови боклуци от Тихия океан само за 10 години. С методите използвани в момента това ще отнеме около 79 хиляди години, смята Слат.

Tsus adc782957f

Следващата фаза – „превенция“, включва повишаване на информираността на хората за замърсяването с пластмасови отпадъци и работа за търсене на решения за намаляването им.

Последната фаза – „интервенция“ има за цел да проектира малки пасивни „уловителни“ елементи, които да събират пластмасовите отпадъци в речните делти и водни пътища, за да се предотврати понататъшно навлизане на пластмаси в океаните.

Представяме ви и интервю със Слат относно лудата му идея да почисти световните океани.

Как смяташ, че тази идея ще проработи?

Това е първият път, когато тестваме идеята в реални условия. Когато ми хрумна идеята през 2012г. трябваше да видим дали ще проработи. Стартирахме голяма експедиция, която да останови колко пластмаса има реално в океана. Прекосявайки голямото тихоокеанско петно от боклук  в посока от Хаваи към Калифорния с 30 плавателни съда, ние открихме много повече пластмаса, отколкото предполагахме. Всъщност около 10 тона повече.

575700d112000056028959f7

След това трябваше да тестваме нашата технология в контролирана среда, имитирайки вълни, течения и вятър.

Сега тази стъпка ще тества нашите идеи в реални условия. В Северно море има по-силни бури отколкото в Тихия океан. Затова ако съоръженията оцелеят там, ще оцелеят и нявсякъде другаде.

Прототипа е дълъг 100 метра, като излиза повече от метър и половина над водата и още толкова под водата. Ще го оставим за тестове в Северно море една година.

Какви въпроси остават да бъдат решени?

Дори и да проработи, остава въпросът: Как да извадим пластмасата от океана и какво да я правим после? Затова трябва да тестваме системата за изваждане на боклука от океана, което най-вероятно ще стане във водите около Япония през 2017г.

Ако всичко върви по план, ще стартираме целия проект през 2020 година.

575701301200005b028959f8

Правителствата не успяха да почистят океаните – как ти ще успееш?

Истинския въпрос е – Как може да не опитаме?

Когато си сред океана би трябвало да изобилства от живот. Но това, което виждаш е 10 000 пъти по-голяма концентрация на пластмаса отколкото на морски животни.

Колко е голям този проблем, какво би станало ако оставим пластмасата да ни затрупва?

Пластмасата навлиза в нашата хранителна верига и застрашава здравето ни. Причинява щети за милиарди на туризма и рибната индустрия всяка година. Всъщност изчислихме, че ще бъде по-евтино да се изчисти пластмасата с нашата технология отколкото да се остави там, където е сега.

Сами ли сте в това начинание или има някой друг, който ви помага?

Правителствата започнаха да вземат този проблем насериозно. Например холандското правителство осигури част от сумата от 1,5 милиона евро, от която имахме нужда, за да направим тестовете в Северно море. И не само правителството, но и петролната компания “Boskalis” също покри част от разходите по проекта.

Вижте, ние никога няма да можем да изчистим всичката пластмата от океаните, но колкото повече – толкова по-добре.

5756ff5e160000bc04f95910

Почистването на половината тихоокеанско петно от боклук звучи прекрасно – но остават и другите океани. Какво още трябва да бъде направено?

В момента по-голямата част от пластмасата в океаните са големи предмети – 95% от всичкия боклук. И затова е толкова важно да ги изчистим сега. Тези големи предмети с времето ще се разпаднат на по-малки парчета и в крайна сметка ще се превърнат в микропластмаса, която всъщност е най-опасната. Това е като бомба с часовников механизъм.

Затова има две неща, които ние като хора трябва да направим: Първо да изчистим боклука от океаните и точно това е, което ние от “Ocean cleanup” правим.

А второто е да не допускаме повече пластмаса да навлиза в моретата и океаните.

За това има не едно решение, а комбинация от няколко. Това е въпрос на съзнание, но също така на законодателство и технология. Всички тези три неща съчетани ще помогнат да изчистим океаните за по-малко от две десетилетия.

На добър час, Ocean Cleanup!

5757016b130000a109383d49

Всеки може да подаде ръка на Боян и екипа му, както и на безбройните морски същества, като ограничи използването на пластмаса и подкрепи Ocean Cleanup.

Източник: One green planet

 

FB post