В последните години проблемът за пластмасовото замърсяване придоби изключителна популярност. Вследствие на това и най-вече на маркетинговите трикове на грийнуошинга повечето хора повярваха, че ако заменим пластмасата за еднократна употреба с хартия и ще решим проблема.

Всъщност това “решение” може да ни докара още по-голям проблем, тотално обезлесяване,  и то във времена на засилващи се климатични промени. Повече по този въпрос може да прочетете в статията ни – “Проблемът с преминаването към хартия след забраната на пластмасата за еднократна употреба в ЕС от 2021г.“.

В тази статия ще ви обърнем внимание специално на един аспект от използването на хартия за еднократна употреба, а именно тоалетната хартия.

В съвременното модерно общество използването на тоалетна хартия е нещо нормално и не се подлага под въпрос. Оказва се обаче, че

Повечето хора не използват тоалетна хартия

Около 4 милиарда човека или 70-75% от световното население не използват тоалетна хартия. Някой не я използват, заради липсата на дървета в техния регион, други, защото не могат да си я позволят, или защото канализацията е лоша.

Използваме повече тоалетната хартия, отколкото може да си представим

384 дървета биват пожертвани, за да се произведе тоалетната хартия, която един човек използва през целия си живот. В световен мащаб на ден се използва тоалетна хартия еквивалентна на 30 000 дървета. Това означава, че на година човечеството изсича почти 11 милиона дървета  за тоалетната хартия, която използва. 61% от хората използват тоалетната хартия, за да си бършат носа, 17%, за да избършат нещо разлято и 8%, за да избършат грима си.

Алтернативата на тоалетната хартия, водата, е не само по-екологична, но и по-хигиенична и по-икономична.

0dd2dc5eb484291faf75024840Оказва се, че отказвайки се от тоалетната хартия и замествайки я с вода, не само ще спасим дървета, но и ще спестим пари. Ако средностатистическия европеец използва по 6 ролки тоалетна хартия на месец, то едно четиричленно семейство, би спестило около 100лв на година. Като прибавим към това и факта, че използването на вода е много по-хигиенично и везните сериозно натежават в полза на екологичната алтернатива.

Някои хора загрижени за природата си купуват рециклирана тоалетна хартия. Това е добра крачка в правилната посока, но трябва да бъде възприемано като междинен етап в преминаването към вода. Проблемът не е толкова в това дали хартията е рециклирана или не, ами в еднократното използване на ценната хартия (спомнете си за нея се изсичат дървета) за нещо, за което има по-чиста във всякакъв смисъл алтернатива.

От личен опит знаем, че когато човек пътува използването на тоалетна хартия е много удобно. Това е и единствения случай, в който прибягваме до нея. През останалото време вкъщи тоалетната хартия се ползва само от гостите, а ние се радваме на водичката и забавните факти за тоалетната хартия, които сме ви подготвили.

Интересни факти за тоалетната хартия

Въпреки, че никога не е тема на разговори съществуват най-различни интересни факти относно тоалетната хартия.

Първата отбелязана употреба на тоалетна хартия в историята е в Китай през 6-ти век. Китайското правителство обаче започва да я произвежда масово едва през 14-ти век.

– Съществува ден на тоалетната хартия, който е на 26 август. Той се чества на тази дата, защото през 1871г. е продадена първата ролка тоалетна хартия.

– Средния американец използва 141 ролки тоалетна хартия на година, което е с 50% повече отколкото се използва в Япония или западните страни.

– В едно изследване хората били запитани какви неща от първа необходимост биха взели, ако трябва да отидат на безлюден остров. 49% отговорили, че за тях тоалетната хартия е по-важна от храната.

Youre About to Be Stranded on a Deserted Island What 4 Ite 15490 8661b483e3 1516247705

Помощ – свърших тоалетната хартия!

– По време на операция “Пустинна буря” американската армия замаскирва танковете си с цветна тоалетна хартия.

– Японския романист, автор на книгата “Пръстенът”, отпечатва цял роман на руло тоалетна хартия. Действието в романа се развива в публична тоалетна, а историята заема 1 метър от рулото.

– Пентагонът използва средно по 666 ролки тоалетна хартия всеки ден. (Числото може би не е случайно. 🙂

– Има “правилен” и “грешен” начин да сложите тоалетната хартия. 72% от хората я поставят като края на рулото минава над него, което се смята за правилния начин.

 

FB post