Почти самодостатъчно село – както от гледна точка на използваната енергия, така и откъм храна – ще бъде построено край Копенхаген. Наречено „Град-градина Хелзинк“ („Helsinge Haveby“), то ще се намира на по-малко от час път от датската столица. В него ще има 700 къщи.

Трансформирайки традиционните земеделски полета в разнообразен микс от влажни зони, ливади, овощни градини и горско земеделие, новото градче ще позволи на бъдещите си жители да водят по-устойчив начин на живот с по-висока степен на самодостатъчност. В същото време то ще предлага същите услуги, удобства и свобода като големия град.

helsinge 02 1024x614 1

Градчето има за цел да изгради създаде привлекателна алтернатива за градските обитатели, които искат да се преместят да живеят извън големите градове. Генералният план, който се разгръща на 700 000 квадратни метра, предвижда устойчив и самодостатъчен мини-град, фокусиран върху три основни теми: стабилна и устойчива природна среда с богато биологично разнообразие, създаване на здрава общност, достъпен начин на живот.

Проектът е на датското архитектурно студио EFFEKT, което наскоро се прочу с проектирането на енергийно и хранително самодостатичните села ReGEN. Навярно затова не е изненадващо, че техните визуализации за проекта „Град-градина Хелзинк“ доста напомнят рендерите на ReGen. Със своя проект EFFEKT спечелиха организирания конкурс за планирането на бъдещия град-градина, организиран през 2016 г.

helsinge 03 1024x614 1

“Ново проучване на института YouGov показва, че всеки пети човек, който обитава града днес, планира да живее в провинцията през 2030 г.“, казват EFFEKT. Тази миграция е провокирана от търсенето на по-добра, по-здравословна среда на живот, нуждата от вписване в общност и достъпността на жилищата.

В проекта традиционните къщи са заменени от социални групи, интегрирани в естествения ландшафт на района. По-голямата част от земята е споделена между живущите, давайки възможност за по-голямо производство на местна, органична храна.

Концепцията за града-градина предполага всеки жител на това място да може да прекрачи прага на дома си и да си набере плодове и зеленчуци от двора си, така че естествената и чиста храна да е „интегрална услуга“ от дома подобно на чешмяната вода. За транспорт се предвиждат споделени електрически коли.

Градчето ще генерира минимално количество отпадъции ще използва минимум „външна“ енергия.

 

 

helsinge 04 1024x341 1

Къщи, вписани в природата, вместо изравнени терени с линейно подредени постройки, превижда проектът.

helsinge 05 1024x341 1

От изолирани имоти към социални клъстери

helsinge 06 1024x341 1

От класическо енергопотребление към енергийна самодостатъчност

helsinge 07 1024x341 1

От индустриализирани, монокултурни земеделски полета към пермакултури, органични градини и вписване в биоразнообразието.

Определено този град-градина ще е едно от местата, където човек би искал да живее.

 

FB post