Хавайската неправителствена организация “Ocean Voyages Institute” счупи световния рекорд за най-голямо в историята почистване на океана.

Екипът е събрал 103 тона пластмаса по време на 48-дневното си пътешествие, използвайки специализирана GPS сателитна проследяваща система, която ги насочва директно към големия боклучен джакпот.

Въпреки, че тази система не е получила такава популярност, каквато системата на младия холандски изобретател Ocean Cleanup, тя се е доказала като най-ефективната до сега.

5sMDjXhQ 1024x768 1

Събраните мрежи и пластмаса на палубата на кораба S/V Kwai.

Товарният кораб “S/V KWAI” пристига в Хонолулу, след като завършва 48-дневно почистващо пътешествие, което започва от хавайското пристанище Хило на 4 Май, след триседмичен карантинен период, за да се гарантира здравето на екипажа и успешния край на мисията.

По време на експедицията международния екипаж на KWAI събира пластмаса от океана с помощта на GPS проследяващи устройства, които “Ocean Voyages Institute” проектира заедно с инженера Анди Сайбранди. Тези маяци се поставят върху мрежи от яхти и кораби доброволци. Екипажът бива насочван също така чрез дронове и зорко наблюдение от мачтата, за да се добере до морските отпадъци. След това те биват събрани в трюма и откарани за рециклиране в края на пътешествието.

boat clean up fishing net plastics Ocean Voyages Institute 768x546 1D C2rbUU4AAgh5g 768x1019 1По време на своята експедиция от “Ocean Voyages Institute” се ориентират чрез маркираните вече мрежи, които обикновено водят до много по-големи скупчвания от отпадъци.

dMAm hCQ 1024x768 1

Екипажът на S/V Kwai взема GPS проследяващо устройство от “призрачна” мрежа в Голямото тихоокеанско сметище.

Кроули, основателката на института е наричана “Ловецът на призрачни мрежи”, защото първа ги нарича така. Тя е известна с разработването на ефективен метод за премахване на значителни количества пластмаса от океана, в това число 48 тона токсична пластмаса изчистена по време на две експедиции през 2019 година.

Както Мери Кроули предполага видимата пластмаса на повърхността е само върха на айсберга, който насочва чистачите към по-голямата част от отпадъците точно под повърхността.

gnSBPMIF 1536x1152 1 768x576 1Океанските течения по принцип “събират” плаващите боклуци като ги хващат във водовъртеж. По този начин една маркирана рибарска мрежа може да води до повече мрежи и до по-плътни с отпадъци райони в радиус от 20 километра.

Въпреки че са токсични за морските животни, мрежите се явяват като гигантски торби за смет.

По време на първата експедиция за 2020 година, продължила 25 дена, от “Ocean Voyages Institute” събират почти 50 тона пластмаса. Два дена след като оставят последно събраните 100 тона, те отплават отново за трето пътешествие.

“Няма едно-единствено решение за почистване на океана. Всъщност дългите дни в морето с отдаден екипаж, който наблюдава хоризонта, улавя мрежи и събира огромни количества боклук правят всичко това възможно.” – казва Локи Маклийн, бивш директор на “Sea Shepherd” и застъпник за опазването на морския живот в продължение на две десетилетия.

Института е решил нито една част от боклука да не попада на сметището, затова изпраща събраната пластмаса на рециклиращи компании, който да я използват за производството на изолации и други продукти.

Въпреки че е лесно да съберем пластмаса, когато вече е изхвърлена на плажа, Кроули подчертава, че е важно да се събере колкото се може повече пластмаса, преди да е попаднала там:

“Океанът не може да чака тези мрежи и отпадъци да се разпаднат на микропластмаса, защото това понижава способността на океана да складира въглерод и замърсява крехката морска хранителна верига.”

Jy5wywz4 1024x768 1

Екипажът подготвя “призрачна” мрежа за издърпване.

“Нашите решения могат да се приложат и в голям мащаб. Следващата година може да разполагаме с три плавателни съда почистващи северното тихоокеанско сметище в продължение на три месеца.” – казва Кроули. “Целта ни е да достигнем и до други краища на света, които отчаяно се нуждаят от ефикасни почистващи технологии.”

Кроули добавя:

“За мен няма съмнение, че нашата работа води до по-чисти и безопасни за морските животни океани, тъй като тези мрежи никога повече няма да наранят кит, делфин, костенурка или рифове.”

Броят и обхвата на бъдещите експедиции зависи от събраните дарения. Може да подкрепите тази прекрасна кауза тук.

Източник: Return to now, Ocean Voyages Institue

 

FB post