Пътуване без отпечатък върху екосистемите на планетата не съществува. Това е неизбежен факт. Според Международната организация за устойчиво пътуване, пътуванията допринасят за около 8% от световните емисии на парникови газове, като почти половината (49%) от отпечатъка на индустрията идва само от транспорта.

През 2020 г. делът на авиацията във въздействието върху изменението на климата е бил около 3,5% (включително емисиите на CO² и влиянието на други фактори) от цялата човешка дейност, според статистиката на Our World in Data.

Въглероден отпечатък на туризма

Как всеки съзнателен турист може да компенсира това?

Ето едно ново решение. WayAway стартира инициативата “Зелен начин на пътуване“, за да помогне да се намали въглеродния отпечатък на полетите чрез закупуване на въглеродни кредити.

Каква е идеята?

Новото приложение за пътуване WayAway стартира през лятото на 2022 г. То предлага интелигентно търсене на самолетни билети, резервации за настаняване и услуги за наемане на автомобил. Но най-голямото предимство на WayAway са многобройните спестявания от всяка ваша покупка за пътуване. Тази опция е достъпна за всички абонати на “WayAway Plus”. Спестяванията може да се използват за всичко, можете дори да ги изтеглите чрез PayPal.

На 29 август WayAway обяви нова функция, която да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък от туризма. Инициативата се предоставя в партньорство с организацията “Sustainable Travel International”, която повече от 15 години подпомага компенсирането на въглеродното замърсяване.

Какво означава “въглероден кредит”?

Всеки пътуващ оставя след себе си въглероден отпечатък. Закупуването на въглеродни кредити е лесна възможност за компенсиране на емисиите на CO². Тези единици представляват количество компенсиран или погълнат CO² (1 кредит = 1 тон CO²).

Въглеродните кредити са бърз, екологично съобразен и систематичен начин за подпомагане на околната среда. И, разбира се, предимството е, че не е необходимо да се лишавате от удоволствието да пътувате, като същевременно помагате за намаляване на въглеродните емисии.

Как пътуващите могат лично да помогнат?

Един от проектите на “Sustainable Travel International” за компенсиране на въглеродни емисии е проектът “Envira Amazonia” в бразилския щат Акре. Той има за цел да защити тропическите гори от дърводобив и отглеждане на добитък.

Въглероден калкулатор

WayAway е партньор на този проект, който се грижи за 2 000 000 декара тропически гори. Всички дарения от спестяванията, събрани чрез приложението WayAway, ще бъдат удвоени, за да се помогне за спиране на обезлесяването и осигуряване на модерно селскостопанско обучение на местните жители.

Как работи приложението WayAway?

1. Решавате да пътувате и избирате авиокомпания за еднопосочно или двупосочно пътуване. В зависимост от разстоянието самолетът създава определено количество CO². Това може да се измери с калкулатора на Sustainable Travel International.

2. След това използвате приложението WayAway Plus, за да получите парична компенсация от всяка покупка.

3. Решавате да дарите спестената сума на “A Green Way To Travel” директно от своя профил в WayAway Plus. То може да бъде в размер на цялата спестена сума или част от нея, но независимо от сумата, дарението ще бъде удвоено от приложението.

Вашият принос ще подкрепи проекта за компенсиране на въглеродните емисии на Envira Amazon. По този начин помагате за спасяването на някои части от тропическите гори, по-конкретно чрез спасяване на дървета от изсичане и засаждане на нови. Освен това проектът дава възможност на местните общности, като им предоставя устойчиви алтернативи за изкарване на прехраната.

Този комплекс от дейности помага както за създаването на нови зелени площи, които ще поемат въглеродния отпечатък на бъдещите ви пътувания, така и за подобряване на условията на живот на местните жители.

Източник: Happy eco news

FB post