Според нов анализ фейсбук се провали с  въвеждането на правила за контролиране кампанията  на петролната и газова индустрия разпространяваща дезинформация относно климатичната криза.

Доклад на базирания в Лондон тинк-танк (мозъчен тръст) InfluenceMap открива увеличение в рекламите на фейсбук страницата на Exxon Mobile и други компании за изкопаеми горива, целящи насочване на политическия дебат към политики адресиращи глобалното затопляне.

Разследването на InfluenceMap разкрива, че индустрията с изкопаеми горива се е разграничила от крайното отричане на климатичната криза. Сега използват социалните мрежи, за да предлагат петрола и газта като част от решението на проблема.

Въпреки подкрепата от страна на фейсбук относно климатичните действие, компанията продължава да разрешава платформата й да бъде използвана за пропаганда на изкопаемите горива.

“Не само, че от фейсбук неадекватно прилагат своите политики за реклама, но е видно, че тези политики не са в унисон с критичната нужда от спешни климатични действия.”

Доклада разкрива, че 25 петролни и газови компании са похарчили поне 9,5 милиона долара за повече от 25 000 реклами във фейсбук миналата година. Тези реклами са били видени повече от 431 милиона пъти. Само от Exxon са похарчили 5 милиона за реклама.

“От индустрията използват редица тактики, които са доста по-разнообразни отколкото категоричното отричане на климатичните промени. Някои от най-използваните тактики включват: обвързване използването на петрол и газ с поддържането на висок стандарт на живот, рекламиране използването на газ като “зелено” и разгласяване доброволните действия предприети от индустрията относно климатичните помени.” се казва в доклада.

Изследователите са забелязали увеличение на рекламите през юли 2020 г. Веднага след това кандидата за президент Джо Байдън обявява своя климатичен план  за 2 трилиона долара за популяризиране използването на чиста енергия.

“Това показва, че петролната и газова индустрия използват рекламите във фейсбук стратегически и за политически мотивирани цели.” казват от доклада.

От InfluenceMap откриват 6 782 реклами във фейсбук от енергийната индустрия миналата година, разпространяващи убеждението, че природния газ е “зелен”, въпреки че изследване на IPCC показва точно обратното.

InfluenceMap също така обвиняват Exxon за подвеждащи реклами, които целят да прехвърлят отговорността по намаляване на въглеродните емисии от индустрията към потребителите.

В доклада цитират Международната енергийна агенция, от която са изчислили, че постигането на световните цели за намаляване на емисиите основно зависят от индустрията да премине към зелени технологии. Само 8% от намаляването на емисиите зависи от потребителския избор, като например по-малко полети.

“Обезпокоително е, че от фейсбук, които имат дълга история относно дезинформацията, сега разпространяват фалшива информация относно климатичните промени като проверена.” Елизабет Уорън, американски сенатор.

“Климатичната криза е прекалено важна, за да разрешим безсрамни лъжи да се разпространяват в социалните мрежи без последствия.”

Източник: Guardian

FB post