Когато става въпрос за устойчиви бизнес практики европейските компании безспорно са водачи в екологичното производство, продуктовото развитие и опаковане.

Един от последните примери за това е гиганта в домашната декорация ИКЕА. Тя продължава своята ангажираност към устойчивите иновации като въвежда опаковка създадена от гъби, която премахва нуждата от други създаващи отпадъци материали.

Превозването на стоки изисква те да бъдат опаковани добре, за да пристигнат невредими. Най-често стиропора, заради своята лекота и функционалност се използва за тази цел.

От ИКЕА добре разбират  вредите, които стиропора нанася на природата, най-вече, защото не се рециклира и отнема стотици, ако не хиляди, години да се разложи на сметището. За разлика от него растителните опаковки могат да се разложат в рамките на седмици.

Материалът основан на мицела е наречен “гъбена опаковка” и е разработен от дизайнерската компания “Ecovative Design”. Той се отглежда в контролирана среда за по-малко от седмица и е устойчиво решение за различните изисквания към опаковката.

Мицела си взаимодейства с няколко други растителни материала като коноп, люспи и овесени шушулки.

Производството на новия опаковъчен материал започва на Грийн Айлънд, Ню Йорк, където компанията вече си партнира с няколко местни фермера.

След като са сортирани, изчистени и смелени, земеделските продукти се комбинират с мицела и се запечатват за няколко дена. През това време гъбата израства около другите растителни материали, запълвайки празните пространства в шаблона.

ecovative mushroom packaging2Новосформирания материал след това се нагрява, за да изсъхне, да умрат спорите и да се спре процеса на последващо нарастване на гъбата.

“Най-хубавото нещо относно мицела е, че може да расте в шаблони с най-различна форма. Така може да създадете най-различни по форма опаковки.” Джоана Яроу, ръководителят по устойчивост за IKEA, Великобритания.

Тя добавя, че решението да се използват опаковки създадени от гъби е “малка, но все пак важна стъпка направена от компанията към намаляване на отпадъка и запазване на екологичния баланс”.

биопластмаса от гъбиОгромна част от пластмасовите отпадъци се пада на традиционните опаковки, които замърсяват природата и застрашават животните. Освен това пластмасата се произвежда от нефт, който вече е крайно ограничен ресурс.

Производството на пластмаса замърсява също така и въздуха. Употребена и изхвърлена тя остава в природата за поколения напред, прониквайки в земята и водата, където животните я поглъщат.

От друга страна за производството на опаковки от гъби и други растителни материали се използва много малка част от енергията използвана за производството на пластмаса. Тези опаковки създават минимални въглеродни емисии и се разлагат, без да замърсяват.

Това, което от ИКЕА наричат “малка, но все пак значима стъпка” може и да бъде крайното решение за прекратяване производството и замърсяването с пластмаса, опазвайки здравето на животните и хората.

Източник: Bioplasticnews