Във Филипините отдавна има традиция – когато ученик завърши училище, да засади дървета. Наскоро обаче Камарата на представителите в парламента на Филипините гласува закон, който ще формализира тази практика. С други думи, във Филипините вече ще е задължително тези, които завършват училище или колеж, да засаждат дървета.

Законопроектът „House Bill 8728“, познат като „Закон за дипломирането и наследството за околната среда“ е внесен в парламента през декември 2018 от Гари Алеяно, представител на партийната листа на „Магдало Пара са Пилипино“, парламентарно представена политическа партия във Филипините. Тази пролет законът е гласуван на последно четене от Камарата на представителите и предстои да бъде одобрен от Сената.

philipines 2„С над 12 милиона ученици, които завършват основно образование и близо 5 милиона студенти, завършващи гимназия, плюс почти 500 000 завършващи колеж всяка година, тази инициатива, ако бъде правилно приложена, ще гарантира, че всяка година ще бъдат засаждани поне 175 милиона нови дървета. В рамките на едно поколение по тази инициатива могат да бъдат засадени не по-малко от 525 милиарда “, обяснява Гари Алеяно.

„Дори и да оцелеят само 10 процента от засадените дървета, това означава 525 милиона дървета, на които новите поколения да се радват, а това са генерациите, които поемат щафетата за бъдещето на страната“.

philipines 3Филипинската територия е силно обезлесена през годините, като поради незаконни сечи са останали само 20% от горите. Съществуващи мангрови гори, няколко защитени територии, военни полигони, изоставени минни обекти и подбрани градски зони ще бъдат някои от местата, където ще се засаждат дърветата.

Филипинското правителство също така задължава засажданите дървета да бъдат съобразени с местоположението, климата и топографията на района и ще насърчава засаждането на типични, местни дървесни видове.

Според законопроекта Министерството на образованието и Комисията за висшето образование ще бъдат изпълнителните органи, в партньорство с Министерството на околната среда и природните ресурси (DENR), Министерството на земеделието, Департамента по аграрна реформа и Националната комисия по коренното население, както и други държавни агенции на Филипините.

Държавните агенции ще са отговорни за създаването на разсадници, производството на разсад и подготовката, мониторинга и оценката, както и техническата поддръжка и продължителността на залесяването. Те трябва също да осигуряват сигурност, транспорт, удобства за противопожарна защита и медицинска помощ.

Въпреки, че законовият акт превръща засаждането на дървета в задължение, Министерството на образованието и Комисията за висше образование се надяват, че инициативата ще бъде прегърната от хората и ще проработи, тъй като тя е в полза на всички.

Да спасяваш света, докато си получаваш дипломата е супер яко, не е ли така?

philipines 4

Къде сме ние?

Според държавните институции като ИАОС „през последните години в България се налага тенденция за увеличаване на общата площ на горските територии, като към края на 2016 г. тя възлиза на 4 230 825 хектара, или малко над 38% от територията на страната“. Според последния отчет на Изпълнителната Агенция по горите за 2018 година, размерът на горските територии надхвърля 4257 200 ха. Но „гори“ и „горски територии“ в управленския речник са две различни понятия: според чл. 8, т. 3 в Закона за устройството на територията „горски територии“ са определени за „гори (дърво производителни гори, защитни гори, рекреационни гори и други) и горски земи (поляни, земи, заети от храсти, скали и други)“ т.е. нарастването на тези територии не означава задължително нарастване на горите.

philipines 5В същото време, на фона на неспирни незаконни и нерегламентирани сечи в България, залесяването не е държавен приоритет, въпреки че е заложено като дейност в „Националната стратегия за развитие на горския сектор в РБългария за периода 2013-2020 год.“. През 2015 за кратко бе въведен мораториум върху износа на дървесина, който обаче след 4 месеца бе отменен, като парламентът оправда отмяната му с приемането на промени в закона за горите, които уж въвеждат по-строг контрол върху сечите. Изградената система за онлайн подаване на сигнали обаче незнайно защо не функционира в момента.

Междувременно със засаждането на 200 милиона дървета за един ден Етиопия, една страна от третия свят, тези дни надмина световния рекорд по засаждането дървета за един ден в Индия, където милион и половина доброволци засадиха 66 милиона дървета за 12 часа. Планът на етиопското правителството е да засади 4 милиарда дървета, а подобни мащабни държавни инициативи за масово залесяване има от Бутан до… Македония.

Да, управлението на държавата ни буксува в деветнадесети век – на светлинни години от световните тенденции, но истината е, че всеки от нас може да се включи в гражданска инициатива за засаждане на дървета или да предотврати нерегламентирана сеч. Важно е да се знае, че сигнали при съмнение за незаконна сеч могат да се подават на телефон 112.

Фондът за дивата природа дава подробни инструкции за това какво може да направи всеки от нас при подозрения за незаконно рязане на дървета. А добрата новина е, че в България инициативите на гражданите за опазването на горите стават все повече и все повече хора разбират колко е важна гората за стабилността на климата и устойчивостта в природата.

Ето две инициативи за залесяване, към които можете да се включите:

„Проект 1 Милион засадени дървета от доброволци“

„Когато станем 100 000, ще посадим гора“

gorata bg2Можете също да се включите в местни кампании за залесяване във вашето населено място или област, много училища и дори детски градини в България организират такива. А защо не и вие самите да поставите началото на нова гора?

И, понеже в България да се садят дървета е удачно само в определено време на годината, докато чакате залесяваща кампания, в която да се включите, можете ежедневно да участвате в залесяване по света, като замените търсачката си в интернет с такава, която засажда по 1 дърво на всяко ваше търсене.

Източници cnnphilipines.com и sea.mashable.com

FB post