Казват, че за създаването на нов навик са необходими 21 дни, за да се образуват и затвърдят необходимите невронни връзки в мозъка. Заради това решихме предизвикателството, което сме ви подготвили, да бъде с такава продължителност, за да може крайният резултат да бъде по-успешен.

Но какъв е този краен резултат, който целим в случая?

Разбира се, отказване на по-голямата част от пластмасата, която използваме в ежедневието си.

Защо да го правя, бихте запитали. Тя е толкова удобна, лека, по-евтина, а в някои случаи безплатна, и толкова сме свикнали с нея. Защо да се отказваме от едно такова велико човешко изобретение.

И естествено първият довод е, защото пластмасата замърсява природата. По-малко от 9% от всичката произведена  досега пластмаса е рециклирана. Останалата част, с изключение на малък процент отишъл за изгаряне в инсинераторите, се намира някъде в природата: сметища, реки, морета, океани, та дори и на Северния полюс и в Марианската падина.

Не само, че замърсява околната среда, но и е причина за смъртта на стотици хиляди животни всяка година.

plastic albatross

Но снимки като горната биха трогнали само хората, които са загрижени за природата.

Ако на някой не му пука за измиращите животни, защо да спре употребата на вездесъщата пластмаса?

Ами защото освен екологичната причина има още две, които могат да ни мотивират да направим тази важна стъпка в живота си. Оказва се, че всички алтернативи на пластмасовите изделия отговарят на две или три основни характеристики. Те са по-екологични, по-икономични и по-здравословни.

Точно така, отказвайки пластмасовите продукти и заменяйки ги с алтернативни, естествени такива, ние не само опазваме природата, но и собственото си здраве, а също така и здравето на нашия портфейл.

Повече информация за всичко това ще може да прочетете в самото предизвикателство, когато стане въпрос за всяка отделна възможност.

Ясно ни е, че процесът по намаляване на пластмасата е индивидуален и със сигурност отнема доста повече време от 21 дни. Промяната към намаляване на отпадъка в живота ни при всеки протича с различна скорост, темпо и по-различен начин.

Представеното от нас 21-дневно предизвикателство има за цел да мотивира, информира и въвлече повече хора в този начин на живот  и да улесним тези от вас, които обичат да се водят по някаква програма. Приемете го като първата важна крачка към живота ви с минимален отпадък.

По време на предизвикателството, за да го изпълните успешно, ще трябва да си направите няколко малки подаръка, които ще ви радват и служат години наред. Звучи чудесно, нали? Готови ли сте? Да започваме!

Целият текст на 21-дневното предизвикателство може да изтеглите от тук под формата на Word документ.

Ако искате да споделите предизвикателството с приятели и да си сложите рамка (значка) на профилната си снимка, посетете фейсбук събитието.

Очаквайте следващите ни предизвикателства: “Нулев отпадък за напреднали”, “Минимализирай живота си” и “Код: Нулев отпечатък”.

Успех!

21-дневно предизвикателство

 1 ден – Замени пластмасовите бутилки

Стартираме с едно от най-замърсяващите океаните неща. Пластмасовите бутилки влизат в топ 3 на най-разпространените боклуци както на земята, така и във водата.

10 те най често срещани отпадъци

Какви са алтернативите?

Ами със сигурност не и пластмасови бутилки за многократна употреба. Така наречените BPA-free пластмасови бутилки, които не съдържат в състава си влияещия на хормоните опасен химикал Бисфенол-А, също се оказват не толкова безопасни. Последни проучвания откриват, че дори и тези бутилки отделят опасни за здравето вещества, които влияят на репродуктивните функции на човек и хормоналната система.

Бутилките от PLA биоразградима пластмаса също не са толкова добра алтернатива. За техните предимства и недостатъци може да прочетете повече тук.

c96c50acb9ed50b309fc

Това, което остава и ви препоръчваме са метални и стъклени бутилки. И двата вида отговарят на трите характеристики: по-екологични, по-икономични и по-здравословни.

За нас фаворит е стъклената бутилка. Няма по-вкусна вода от тази в стъклена бутилка. Освен, че запазва вкусовите качества, тази бутилка може спокойно да бъде оставена на слънце, което ще превърне водата в слънчева. Ако направите същото с една пластмасова бутилка, след това ще си имате коктейл от химикали, отделени в течността.

Единственият недостатък на този вид бутилка е нейната тежест и чупливост. Но ако държите на качеството на течностите лесно ще ги преодолеете.

Най-лесния вариант е да използвате някоя бутилка от сок. Също така може да си купите специална стъклена бутилка за многократна употреба.

Ако все пак тежестта и здравината са от решаващо значение за вас, изберете металната бутилка. Тук основния съвет, който може да ви дадем, е да обърнете внимание на вътрешното покритие. При по-некачествените бутилки покритието съдържа вредни химикали, които се отделят в течността, особено ако е топла. От личен опит знаем, че бутилките на Swiss са качествени и здравословни.

И така надяваме се в края на първия ден да сте успели да изберете каква бутилка ще си подарите, за да можете да кажете “Сбогом” завинаги на пластмасовите бутилки.

2 денМногократна бутилка и за детето

При създаването на нов навик най-трудно е в първите дни да изградите нужната дисциплина. Не забравяйте да напълните бутилката си за многократна употреба с вода, чай или сок и да я сложите в чантата или раницата си, преди да излезете навън.

Записвайте си колко пъти пълните бутилката  на ден. По този начин след това лесно ще можете да изчислите колко сте спестили за един месец от бутилираната вода, която не сте купили.

Ако имате деца, помислете и за тях и също им осигурете бутилка за многократна употреба.

291fe78427267b27b4d1f24107e96b2d

Днес  ще ви обърнем внимание, освен на бутилките за минерална вода, но и на всички останали пластмасови бутилки.

Решавайки да намали пластмасата в ежедневието си човек осъзнава, че за да го направи трябва да заживее един по-здравословен живот. Повечето газирани напитки се продават главно в пластмасови бутилки. Тоест, отказвайки пластмасовите бутилки, вие отказвате и газираните напитки.

Да ви кажем това изобщо не е голяма загуба, имайки предвид колко са вредни. Ако все пак ви е трудно да ги спрете или просто искате да се газирате с ударни дози захар, избирайте тези продукти, които се предлагат в стъклени бутилки. Вече знаете защо – защото са по-екологични и по-здравословни.

Не забравяйте да си приготвите бутилката за следващия ден.

3 ден – Найлонови торбички за пазаруване

Според статистиката те влизат сред 10-те най-често срещани замърсители на морета и океани. Причина за ужасната смърт от задушаване на около 100 000 морски животни всяка година.

Sea sheperdsЗа съжаления България е на челните места по употребата на найлонови торбички на глава от населението в Европа. Статистика, която трябва по скоро да ни мотивира да ги спрем, отколкото да ни отчайва.

Спиране употребата на найлонови торбички за повечето хора е първото и единствено нещо, което правят, за да намалят употребата на пластмаса. Това е добро начало, но само първата стъпка към живота без пластмаса.

Ако все още не сте отказали найлоновите пазарски торбички, вземете решение от днес да ги спрете.

4 денКаква торбичка да избера?

Днес ще си поговорим малко повече за алтернативите на найлоновите торбички и техните предимства и недостатъци, за да можете да направите информиран избор.  В тази връзка много хубава и информативна статия по въпроса е тази на Lessplastic Bulgaria.

Към написаното в статията ще добавим няколко неща. Най-екологичната и с минимален отпечатък върху природата алтернатива на найлоновите торбички са тези, ушити от ненужни платове. Дали ще го направите вие или шивачка си е ваша работа.

Другото много важно нещо, върху което искаме да ви обърнем внимание, е понятието “еднократна употреба”. Понятие, наложено от капиталистическата система, за да може всички да се превърнем в безкрайни консуматори.

Всъщност всеки един продукт от пластмаса, който се води за еднократна употреба, може да се използва многократно: от найлоновите торбички до приборите и кутиите за храна. Но защо да си правим труда да ги мием, пазим и използваме многократно, след като можем да си вземем нови и то безплатно?

Понятието “еднократна употреба”, заедно с удобството и ниската цена са трите причини за нашата лудост по пластмасата.  Цената обаче на това еднократно удобство е доста висока както за природата и животните, така и за нас самите.

Точно заради това “еднократно” мислене сега сме на път да заменим найлоновите торбички с хартиени мислейки си, че опазваме природата. А една хартиена торбичка да си заслужи името “екологична” трябва да се използва поне 3 пъти.

Ние обичаме естествените материали, затова предпочитаме текстилни торбички. Но каквато и торбичка да използвате, използвайте я многократно.

Надяваме се да сме ви помогнали в избора на вашата торбичка. Оттук-нататък остава да не я забравяте като отивате да пазарувате. За целта е хубаво да си я приготвите в чантата или раницата и след пазаруване веднага като извадите покупките от нея да я сложите отново в чантата или раницата си, за да е готова за следващото пътуване по магазините.

5 ден – Кафе пауза

Днес ще направим пауза за кафе или чай от нашето предизвикателство. Не, това не означава, че няма да предизвикаме начина ви на живот, а просто, че предизвикателството е свързано с тяхната ежедневна употреба.

Много хора пият ежедневно кафе, но тук няма да коментираме здравословния ефект от това, а по-скоро екологичния.

Вече на много места пластмасовите чашки за кафе са заменени с хартиени. Може би повечето хора смятат, че това е една добра стъпка в правилната посока. Но има две важни неща, които трябва да знаем относно този факт.

Едното е свързано с екологичния ефект на хартиените чаши. Вътрешната страна на тези чаши има пластмасово покритие, което ги прави негодни за рециклиране. Всички т.нар. “композитни” материали, които са съставени от повече от един материал , не могат да се рециклират, защото е много трудно или невъзможно да се отделят съставящите ги материали.

Но дори и тези чаши да бяха направени напълно и изцяло от хартия си е излишно използване на ценни ресурси, тъй като чашите се използват еднократно. Един от основните принципи на живота с нулев отпадък (zero waste) e преизползването на нещата или по-точно многократната им употреба.

Все пак за  производството на всички тези хартиени чаши, които се използват еднократно в рамките на 10-15 минути се изсичат дървета, които пречистват въздуха, който дишаме.

Не мислите ли, че е безумно за една толкова кратка употреба да се унищожават белите дробове на планетата ни?

18

Здравейте, Аз съм Дъглас. Моето семейство беше убито заради хартиени чаши. Ако често пиете кафе, моля използвайте чаша за многократна употреба. Все пак, аз пречиствам въздуха ви. Благодаря!

Другото нещо относно хартиените чаши е свързано със здравословния им аспект. Бидейки с вътрешно пластмасово покритие тези чаши, както пластмасовите бутилки и всички пластмасови съдове, отделят вредни химикали, когато в тях се сложи нещо топло или горещо.

Високата температура е единия от двата основни фактора за отделяне от пластмасата на вредни вещества. За другия фактор ще стане въпрос по нататък в предизвикателството.

Надяваме се с тези две много важни уточнения да сме били достатъчно убедителни, за да решите да спрете употребата както на пластмасови, така и на хартиени чашки за кафе.

Каква е алтернативата на чашите за еднократна употреба?

best travel mugs xlarge trans NvBQzQNjv4BqM37qcIWR9CtrqmiMdQVx7OJmuyTqwjtf NSUVdVQ1G4.png

Естествено чаша за многократна употреба. На пазара вече се предлагат такива направени от най-различни материали: метални, бамбукови, от биоразградима PLA пластмаса и други. Основния ни съвет при избора ви на чаша е да не съдържа каквато и да е пластмаса. Изберете такава от естествен материал, мислейки не само за природата, но и за собственото си здраве.

Ако сте от хората, които не пият кафе, пък дори и за пиещите кафе, нашето предизвикателство към вас е да помислите за чая в пакетчета, който купувате. Някои от марките продават чая си в пакетчета, които имат в състава си полипропилен. Точно така, те съдържат пластмаса и заради това не са биоразградими. Въпреки че полипропиленът изпуска вредни вещества, когато бъде нагрят до 130 градуса, то други добавки в състава му може да изпуснат вредни вещества в чая. Едни от най-известните марки, използващи пластмаса за пакетчетата си чай, са Twinings и Lipton.

6 ден – Плодово-зеленчуково предизвикателство

В днешно време все повече плодове и зеленчуци се продават в магазините излишно опаковани в пластмаса. Даже може да станете свидетели на единично опаковани бройки. Пластмасовата лудост е достигнала чудовищни размери.

file 20180413 105522

Но това илюзорно удобство си има своята цена. Всички тези излишни опаковки са сред най-големите замърсители на моретата и океаните. Ако не ви пука за природата този  факт най-вероятно няма да ви жегне особено.

Оказва се обаче, че както има кръговрат на водата, така има и кръговрат на пластмасата. Точно заради него изхвърлената пластмаса, след като се разпадне на малки парченца наречени микропластмаса, се връща обратно при нас чрез рибата и морските дарове, които ядем, чрез водата, която пием, и чрез солта. Замърсявайки природата, ние замърсяваме и себе си.

Всички тези найлонови торбички и опаковки са навсякъде и са безплатни, как обаче да ги избегне човек?

Много просто, като си купува плодове и зеленчуци насипно. Предизвикателството ни за вас днес е да напазарувате плодове и зеленчуци, като използвате донесени от вас торбички.

Какви торбички може да използвате за целта?

Както пластмасовите, така и хартиените и текстилните торбички могат да се използват многократно. Ние разбира се предпочитаме текстилните, защото са естествени, дълготрайни  и здрави. Може да си ушиете или купите такива. Но като за начало, докато се сдобиете с тях, и найлоновите ще ви свършат работа.

За да е по-организирано пазаруването ви си направете предварително списък какво искате да купите. Спрямо списъка си пригответе нужните торбички. Ако ще пазарувате неща, като ягоди например, които могат да изцапат торбичката, по-добре е да си приготвите за тях найлонова торбичка.

При пазаруването в супермаркет вие сами слагате покупките в торбичките, но ако сте на пазара бъдете готови още в началото да кажете на продавача, че си носите торбичка, защото по навик  веднага посягат да ви дадат найлонова.

7 ден – Детска радост – пластмасова сламка

От детска радост пластмасовите сламки вече са се превърнали в модерен атрибут на съвременното общество. Вече се използват при пиенето на всякакви питиета от фрапета до коктейли. Но освен модерен атрибут сламките са се превърнали и в един от най-големите замърсители на океаните и моретата.

greenpeace ads web

Всъщност дали имаме нужда толкова от тях?

Пиенето, на каквато и да е течност е по-вкусно без сламка, защото човек използва много повече рецептори на устните си. Ако обаче толкова не можете да се откажете от сламките и в същото време искате да опазвате природата има екологични алтернативи на пластмасовите.

Вече се продават метални, стъклени, силиконови, бамбукови и какви ли не още сламки.

Предизвикателството ви за днес е да вземете решение да откажете сламките или да преминете към по-екологична алтернатива на пластмасовите такива.

8 ден – Клечки за уши

Може би ще се изненадате, но пластмасовите клечки за уши също попадат сред най-често срещаните замърсители на океаните.

main 1200 copy.0

Какво можете да направите, за да не допринасяте за това замърсяване?

Вече се предлагат клечки за уши от пресована хартия. Това обаче не е устойчиво и екологично решение поради няколко причини. Първо, защото те също представляват продукт за еднократна употреба и така противоречи на принципите на живота с нулев отпадък (zero waste).

По-екологична и в същото време икономична алтернатива е да си запазите една пластмасова клечка и да я използвате многократно като сменяте само памука.

А ако искате да действате не само по-екологично и икономично, но и здравословно може напълно да откажете клечките за уши. Достатъчно е да почиствате ушните мида и ушния канал докъдето може да ви стигне пръста. Защо не е препоръчително да използвате клечки за уши може да разберете в това клипче.

9 ден – Home made обяд или обяд to go

Днешното предизвикателство е свързано с храната. Предизвикваме ви да си вземете от вкъщи предварително приготвен обяд, който да сложите в кутия за многократна употреба. Ако нямате стъклена или метална кутия като за начало и пластмасова ще свърши работа. Но имайте предвид, че пластмасата не е удачен избор както за течности, така и за храна, особено ако храната е топла или мазна. Това са двете основни причини от пластмасата да се отделят вредни за здравето вещества.

 

512PQbdvsdL

Ако решите да си приготвите сандвич възможностите са повече. Освен в кутия може да го сложите в найлонова торбичка, в хартиена или в придобилите напоследък голяма популярност восъчни кърпи.

Ако пък нямате време да си вземете обяда от вкъщи не забравяйте кутията за многократна употреба, в случай, че решите да си купите готова храна.

Добър апетит!

10 ден – Плодово-зеленчуково предизвикателство 2 част

Към днешната втора част на предизвикателството, освен носенето на торбички от вкъщи ще добавим още едно условие. Днес ви предизвикваме да напазарувате плодове и зеленчуци от кооперативния или фермерски пазар. Целта е да купите само български продукти. Освен, че няма да допринасяте за пластмасовото замърсяване, но и ще намалите въглеродния си отпечатък, като пазарувате само местна храна. Освен това по този начин подкрепяте и родните производители.

7.3

11 ден – Прибори  за еднократна употреба

Днес ви предизвикваме да преосмислите и откажете пластмасовите прибори за еднократна употреба. Те също попадат сред списъка на един от най-големите замърсители на океаните.

Освен това нека ви попитаме нещо: вкусно ли ви е наистина да ядете с пластмасови лъжици и вилици. Според нас е ужасно човек постоянно да тика тази пластмаса в устата си.

Избирайте заведения, където предлагат  прибори за многократна употреба, а също така може да си носите и ваши такива. Най-евтиния вариант е да си вземете от вкъщи метални прибори. Друга възможност е да си купите дървени или бамбукови,  които са сравнително по-леки от металните.

Ето и едно интересно видео от Грийнпийс по случая – Историята на една лъжица

12 ден – Самунско предизвикатeлство

По-големите от вас може би си спомнят, как преди родителите ни пращаха за хляб и докато се върнем вече една трета от него го нямаше, защото го изяждахме още по пътя. Една от причините за това беше, че всичкият  хляб, който се продаваше, беше неопакован. В днешно време обаче човек може дори да намери хляб, който е завит в две найлонови торбички. Пластмасовата лудост е навсякъде.

Днес ви предизвикваме да си вземете неопакован хляб, като за целта трябва да си вземете торбичка от вкъщи. Каква ще бъде тя, найлонова, хартиена или текстилна си е ваш избор. Отново ви препоръчваме текстилните като най-удобен, здрав и екологичен вариант.

Вече на много места се предлага хляб без опаковка, така че няма да ви е трудно да намерите.

13 ден – Мокри кърпички

Мокрите кърпички са навсякъде: гори, поляни, реки, морета и океани. Използваме ги за щяло и нещяло, а те всъщност нито се рециклират, нито се разграждат, защото са направени от т.нар. материал “спайнлейс”, съставен от полиамидни влакна или иначе казано – пластмаса.

Днешното предизвикателство е да вземете решение и да откажете мокрите кърпички.

Каква е алтернативата в такъв случай?

Най-евтино и лесно е ако имате под ръка нормални кърпички, салфетки или тоалетна хартия, които да съчетаете с водата, която си носите в бутилката за многократна употреба, за да постигнете желания ефект. А най-добре ако използвате текстилни кърпички за многократна употреба.

 14 ден – Фасулска работа

Днес почти всичко в магазина е в пластмасова опаковка. Въпреки това, освен плодовете, зеленчуците и хляба, варивата също може да се намерят насипно и да избегнем пластмасата.

Предизвикваме ви да си купите каквито варива обичате, само че насипно във ваши торбички. Това, което написахме вече няколко пъти за видовете торбички важи и в този случай.

beans

По възможност купете варива, които са български, за да намалите отново въглеродните си емисии и да подкрепите родните производители.

Споделяме ви списък с магазини, където предлагат насипно най-различни продукти.

15 ден – Код: червена луна

Днешното предизвикателство е разделено на две: едно за жените и едно за мъжете.

Женско предизвикателство

Може би вече се досещате от заглавието, че женското предизвикателство е свързано с техния месечен цикъл. Продуктите, които се използват в тази връзка, превръзки и тампони, са доста голям замърсител на природата.

Освен екологично несъобразни те са и нездравословни. Дамските превръзки са направени от петрохимикали и по-точно от 90% пластмаса. Това е и причината те да не се разграждат в околната среда. Заради избелването им с хлор е открито, че в тях се съдържа едно от най-вредните вещества, познати на човека – диоксинът. Той се натрупва в човешкото тяло и е причина за проблеми в хормоналната и ендокринната системи, потискане на имунната система, рак на матката и други.

Надяваме се тези информация да е достатъчна, за да решите повече да не използвате тампони и превръзки за еднократна употреба.

Алтернативите на еднократните дамски продукти са две: менструална чашка и превръзки за многократна употреба.

23

Днешното предизвикателство към вас дами е да се поразровите малко в интернет, за да прочетете повече за тези две алтернативи и съответно да изберете тази, която ви допада повече. Препоръчваме ви статията – “Неудобната тема – дамските превръзки от синтетични материали като замърсител

Информация от първа ръка може да откриете във фейсбук групата “Zero waste living или Живот с нулев отпадък“.

Превръзките за многократна употреба и менструалните чашки са от тези алтернативи, които отговарят на трите характеристики: по-екологични, по-здравословни по-икономични.  Може да си направите една проста сметка колко ще спестите за един месец и съответно за една година, ако замените превръзките за еднократна с тези за многократна употреба.

Мъжко предизвикателство

Предизвикателството към мъжете е свързано с бръсненето. Става въпрос за всички тези пластмасови самобръсначки, които постоянно се изхвърлят, защото ножчетата им са се затъпили. Милиони от тези самобръсначки се озовават на сметището.

Питали ли сте се защо да изхвърляме цялата самобръсначка, след като само ножчето  трябва да се смени?

И отговорът отново е в еднократното мислене, наложено от консуматорския капитализъм.

Алтернативата на пластмасовите самобръсначки са добрите стари метални самобръсначки за многократна употреба, на които се сменя само ножчето. По-екологично и по-евтино.

16 ден – Сирене и маслини

Досега намалявахме употребата на пластмасата като пазаруваме плодове, зеленчуци и варива в торбички за многократна употреба.

Днешното  предизвикателство е свързано с покупката на сирене, кашкавал и маслини. Предизвикани сте да го направите като вземете със себе си съдове, в които да ви сложат купените продукти. По този начин всеки път ще спестявате на природата найлонови опаковки, които са един от най-големите замърсители и в повечето случаи не се рециклират.

За целта може да използвате както пластмасова, така и метална или стъклена кутия. Препоръчваме ви да използвате пластмасова кутия само докато се сдобиете с някаква друга, защото мазнината е една от двете основни причини пластмасата да отделя вредни за здравето вещества. За маслините също така може да си вземете буркан.

French market olive stall 2

И няколко съвета за самото пазаруване. В големите вериги магазини е по-вероятно да откажат да ви сложат във ваши съдове. Затова ви препоръчваме да напазарувате от някой по-малък квартален магазин, където е много по-малко вероятно  да ви откажат. По този начин ще подкрепите и местната икономика вместо парите ви да отиват за чуждестранни компании.

Имайте предвид, че преди да ви сложат продукта във вашия съд трябва да тарират тежестта му. Ако видите, че продавачът не знае как се прави това, му кажете, че това става от копчето с буквичка “T” на него. След като ви изтеглят покупката това копче трябва отново да се натисне.

Успех с пазаруването, ще ви трябва!

17 ден – “Бърза” храна

Днешното предизвикателство е свързано с всички тези закуски, които си купуваме докато сме навън. Забелязали ли сте излишното опаковане в случая, което създава ежедневно огромно количество боклук. Банички или кифли в хартия и след това сложени в пластмасова торбичка, сандвичи или хамбургери, увити в хартия, и след това сложени в хартиена кесийка. Дори и материалът да е естествен, това е излишно прахосване на ресурси.

Предизвикваме ви, ако си купувате закуски, да преосмислите излишността на всичко това преопаковане и да го отказвате оттук нататък.

18 ден – Фъстъчко в страната на ядките

Като всички останали продукти и ядките се продават опаковани в пластмаса. В някои магазини може да намерите ядки и насипно, но отново ви ги слагат в найлонова торбичка.

Тук ще ви споделим един интересен факт, който научихме от продавач в специализирано магазинче за ядки. Той ни сподели, че по закон е забранено продажбата на ядки в найлонова торбичка. Точно за това във всички тези магазинчета за ядки на дребно ще ви ги сложат в хартиено пликче. Гледат да го спазват, защото им правят проверки.

Отново искаме да ви напомним, че не е толкова важен материала, колкото дали използваме дадения продукт многократно. В случая хартиеното пликче от ядките може да си го запазите и да го използвате многократно.

Дали пазарувате ядки на дребно или по на едро носете със себе си нещо, в което да ви ги сложат, за да избегнете излишната пластмаса.

19 ден – Домашни потреби

Днес ще ви замислим относно пластмасата в бита, която можем да избегнем. Всеки един пластмасов продукт има алтернатива от друг материал.

Например вместо пластмасови щипки може да си вземете дървени. Със сигурност ще ви издържат повече време. Пластмасовите, след като се изпекат от слънцето, почват да се разпадат. Дървените дори и да се счупят, спокойно може да ги изхвърлите в природата или да ги компостирате.

Ще ви дадем още няколко примера, които, освен че са по-екологични, ще ви служат много повече време от пластмасовите им варианти.

611sMOOTBwL. SX679Вместо пластмасова цедка може да си купите метална такава. Освен, че със сигурност ще издържи  повече време е и по-здравословния вариант. Може би се сещате, топлината е една от причините за отделяне от пластмасата на вредни вещества.

Ако трябва да си купите нова дръжка за стирката, нека тя бъде дървена. Или ако се оглеждате за купи за салата, не вземайте от най-евтините пластмасови. Освен екологична другата причина за това е отново здравословна. Топлата или мазна храна  пластмасовата купа ще е причината от нея да се отделят вредни вещества. Препоръчваме ви да си вземете стъклена купа, която, ако я пазите, ще ви радва дълги години, без да вреди на здравето ви.

Това са само няколко примера, които имат за цел да ви замислят и мотивират, когато купувате нещо за бита то да не бъде пластмасово.

20 ден – Голямото пазаруване

Досега ви предизвиквахме да пазарувате отделни продукти във ваши торбички или съдове. Днес голямото предизвикателство е всичко, което купите да е насипно. Направете си списък от какво имате нужда: плодове, зеленчуци, хляб, варива, сирене, кашкавал или маслини, или пък нещо друго. Спрямо списъка си пригответе необходимите торбички и съдове.

kitchen swaps 1

Пазарувайки насипно, без излишни опаковки и пластмаса, човек осъзнава, че импулсивните покупки намаляват. Живота с минимален отпадък изисква от нас да сме по-организирани и дисциплинирани. Както всяко начало и това е трудно, но само докато не ни стане навик и начин на живот. А хубавото е, че тази организираност след това се прехвърля и в други сфери на живота ни.

21 ден – Последен подарък

Голямото пазаруване от предния ден беше най-голямото и последно предизвикателство за вас. И заради това, че се справихте с него, заслужавате да си направите един последен подарък за изминалите 21 дни.

Подаръкът, който ще си направите е всъщност и подарък за природата. Чудите се кой е той ли. Става въпрос за бамбукова четка за зъби.

Всяка година човечеството изхвърля милиарди пластмасови четки, които не се рециклират, а се озовават на сметищата и навсякъде в природата.

toothbrush holder 447Най-разпространената алтернатива на пластмасовите четки са бамбуковите.  Последното предизвикателство е да си изберете и купите такава четка. Ще ви помогнем за тази задача, като ви споделим малко информация за този вид четки.

Дръжката на тези четки се прави от бамбук и тук няма нищо особено. В случая, ще кажем няколко думи за космите на четката. Тези четки биват рекламирани като биоразградими, но всъщност се оказва, че това невинаги е така.

В зависимост от вида на косъма тези четки биват четири вида. За първия се използват животински косми. Както се досещате тези четки са напълно биоразградими, но може би не са най-добрия избор за веганите.

При втория вид космите са направени  100% от растения. Този вид също са биоразградими, но се оказва, че изобщо не са трайни.

Точно заради това за производството на косъма на повечето бамбукови четки се използва, пластмаса или по точно найлон. Тук четките биват два вида. Най-разпространените са направени от Nylon 4, който не е биоразградим. Дори известни марки като Nordics използват този материал за своите четки, въпреки, че ги рекламират като биоразградими.

Оказва се, че е много трудно да се намери бамбукова четка с косми от Nylon 6, който вече е биоразградим. Дори и да рекламират дадена четка направена от този материал ви съветваме да проучите добре нещата, защото в повечето случаи се оказва, че пак е използван Nylon 4.

Ако решите да си купите или вече имате четка с косми от материала Nylon 4, преди да я хвърлите или компостирате трябва да махнете космите й. Тъй като са много малки няма как да се рециклират. Затова, за да не замърсявате природата с още микропластмаса ви съветваме да ги изгорите. Така отпечатъкът върху природата ще е най-малък.

Ами сега какво?

21-дневното предизвикателство свърши, но за някои от вас това бе само началото на промяната към живот с минимален отпадък. Надяваме се да сме били полезни със споделената информация и да сме успели с това предизвикателство да ви мотивираме да намалите пластмасата в живота си. Както вече се убедихте, този начин на живот е не само по-екологичен, но и по-икономичен и здравословен.

Препоръчваме ви по темата и следните източници:  Zero Waste Sofia, Lessplatic Bulgaria, както и фейсбук групата “0 WASTE.BG (Zero Waste Living или Живот с Нулев отпадък“, където може да се допитате до опита на над 8300 човека, които вече са тръгнали по пътя на минималния отпадък.

Успех и очаквайте следващото ни предизвикателство.

 

FB post