Да бе, да, това не е възможно – може би ще кажете. Ами ако е възможно? Представете си, че седите пред компютъра и търсите разни неща, а умната търсачка, която ползвате, отчита действията ви и брои вашите кликове, които ѝ носят приход, но печалбата от този приход отива за засаждането на дървета в различни страни по света – там където има нужда. И, да, има такава търсачка! Запознайте се с Ecosia.

Вие търсите – ние засаждаме дървета“

Това е мотото на търсачката, която има една основна разлика от всички други – използва генерираната печалба, за да засажда дървета. Сървърите на Ecosia работят на 100% възобновяема енергия, а всяко дърво, което засаждат, щом порасне, има потенциал да премахва ежемесечно 1 кг CO2 от атмосферата.

Ecosia е базирана в Берлин, Германия, неин основател е Кристиян Крол, който дава старт на търсачката на 7 декември 2009 г. Концепцията е съвсем проста – 80% от печалбата на компанията се дарява на организации с нестопанска цел, които се фокусират върху залесяването и опазването на природата.

От старта преди 10 години досега с дарените средства са засадени 50 милиона дървета (когато започнахме да пишем тази статия, бяха 49 милиона и в рамките само на няколко дни броят им надхвърли цифрата 50 000 000). Прогресът в броя на засадените дървета може да се следи на страницата на търсачката в реално време. Освен това всеки, който ползва Ecosia, може да следи собствения си принос в брой дървета, който се отразява в отделен персонален брояч.

ecosia4

Както всяка интернет търсачка, Ecosia печели от кликовете върху реклами, които се появяват над, встрани или отдолу на резултатите от търсенето. Рекламите са ясно отличени като такива, включително с текстови връзки към уебсайтове, които плащат за клик, а формираната печалаба отива за подкрепа на проекти за залесяване по целия свят. Едно търсене с Ecosia носи приход от около 0,005 евро или приблизително 1 стотинка.

Компанята публикува финансовите си отчети всеки месец и всеки може да проследи как се изразходват приходите. Данните, които търсачката събира за ползвателите ѝ не се продават на трети страни, а всяка седмица се правят анонимни. В момента Ecosia има около 7 милиона потребители, но те нарастват с всеки ден.

Кой не би подкрепил такъв проект ако знае, че може да помогне да има повече дървета на земята буквално с едно мръдване на пръста си?

За времето на съществуването си Ecosia си е партнирала и продължава да е партньор на Фонда за дивата природа (WWF), програмата Plant a Billion Trees, проектът Great Green Wall и други, а за да са сигурни, че залесителните работи се извършват отговорно, се работи с партньори по места.

CrlRI6gWEAAdZem

“Великата зелена стена” е инициатива имаща за цел да засади гора минаваща през Сахара и простираща се по цялото продължение на Северна Африка.

Всички организации, с които Ecosia си партнира, са посочени на страницата им, където са описани и отделните проекти, за които отиват даренията на компанията. В момента Ecosia подкрепя един или повече проекти в следните страни: Перу, Никарагуа, Колумбия, Хаити, Бразилия, Мароко, Испания, Сенегал, Буркина Фасо, Гана, Мадагаскар, Уганда, Танзания, Етиопия, Кения и Индонезия.

ecosia6Сега вероятно ще кажете, че правим реклама на тази търсачка и със сигурност ще сте прави. Целта на статията наистина е да привлече вниманието на хората, които биха искали по някакъв начин да помогнат на планетата в борбата с климатичните промени. Настоящият текст цели обаче да обърне внимание и на нещо друго, а именно как бизнесът може да работи за хората, за общността, за планетата и за доброто на всички.

Всеизвестен факт е, че разделението между извънредно богати и супер бедни хора става все по-драстично. Мултинационални компании с огромни бюджети и печалби от милиарди долари разполагат с капитал, който би могъл да реши много от световните проблеми. Chris KrolВъпреки, че много фирми отделят средства за благотворителност, големите печалби всъщност се разпределят между шепа хора.

Основателят на Ecosia, Кристиян Крол, обаче е решил друго – да работи и печели, но да прави така, че от това да печелят възможно повече хора като разпределя припечеленото за проекти, които освен че създават работа и поминък на други хора по целия свят, със засаждането на дървета да допринасят и за цялостното добруване на света. Така фирмата прави бизнеса по-човешки или както е по-модерно да се нарича – прави бизнеса социално отговорен.

Какво означава социален бизнес

Това е бизнес модел, който е хибрид между нестопанска организация с идеална цел и бизнес с цел печалба. Ето как Ecosia обяснява концепцията си:

„Целта ни е да разширим нашия проект и да го направим възможно най-ефективен и печеливш. Но вместо да използваме печалбата, за да плащаме на главния изпълнителен директор огромна заплата или да изплащаме дивиденти на акционерите, ние използваме тeзи средства за финансиране на проекти за залесяване. Така че ние сме компания с търговска цел, но философията ни е доста по-близо до тази на организация с нестопанска цел.

Искаме да печелим пари, за да имаме възможно най-голямо положително въздействие върху избраната от нас кауза: засаждане на дървета. Постигаме това, като сме финансово самостоятелни и се стремим към пълна прозрачност и информираност на нашите потребители като публикуваме редовно информация за проектите ни, финансови отчети, както и подробна информация за нашите партньори.“

И за да продължим да ви убеждаваме колко е хубаво да се търси с Ecosia, трябва да отбележим, че освен засаждането на дървета, тя прави още доста добри неща за природата и хората, като приобщава и своите потребители към общността на добротворците.

Всъщност, всеки човек, който използва интернет на практика изразходва далеч повече електроенергия, отколкото може да допусне, тъй като се хаби супер много такава, за да се поддържат сървърите, благодарение на които работят всички интернет страници. Сървърите, използвани за работа с мрежата, се нуждаят от много енергия. Помислете върху това.

4903525Сърфирайки в интернет вие черпите информация, за която някъде работи сървър, захранван с електричество. В Ecosia вярват, че енергията трябва да се произвежда от възобновяеми източници и че е отговорност на компаниите да се уверят, че техните операции не вредят на планетата.

Ето защо през 2017 г. те изграждат своя собствена соларна централа, за да са сигурни, че техните сървъри винаги ще работят на 100% възобновяема енергия. Освен това, в Ecosia са си направили труда да изчислят количеството въглеродни емисии, свързани с всяко едно търсене с търсачката и да намерят начин за неутрализирането им чрез отделен свой проект в партньорство с www.myclimate.org.

ecosia22И за да гарантира, че това не са празни приказки, Ecosia се сертифицира като B Corps фирма, тоест фирма, която използва бизнеса като сила за добро. Интересно е да се знае, че B Corporation е частна организация с нестопанска цел със седалище в САЩ и офиси по целия свят, която строго оценява бизнесите според критерии като прозрачност, справедливост, устойчивост, въздействие и надеждност, и на тези компании, които отговарят на критериите, дава B Corps сертификат. Вече много световни компании се стремят да получат такъв сертификат и смело може да се каже, че бизнесът търси нови пътища, които да го отдалечат от имиджа „див капитализъм“ и да вдъхновят предприемачите да работят за един по-добър свят. Ето как представя B Corporation своята мисия:

„B Corporation насърчава промяната в световната култура, за да предефинира идеята за успех в бизнеса и да изгради по-приобщаваща и устойчива икономика. B Corporation сертифицира фирми, които отговарят на най-високите стандарти за проверени социални и екологични резултати, публична прозрачност и правна отговорност. Най-предизвикателните проблеми на обществото не могат да бъдат решени единствено от правителствата и неправителствените организации.

B Corps общността работи за намаляване на неравенството, по-ниски нива на бедност, по-здравословна околна среда, по-силни общности и създаване на високо ценени работни места с достойнство и цел. Чрез овладяване на силата на бизнеса B Corp използва печалбите и растежа като средство за по-голяма цел: положително въздействие за служителите, общностите и околната среда.

ecosia33

Не знаехте, че има такова бизнес-идеалистично движение, нали? А B Corporation е сертифицирала вече над 2500 компании по света. За съжаление все още нито една в България.

 В заключение

Дърветата са изключително ценни не само защото поглъщат въглероден диоксид и отделят кислород, без който не бихме могли да живеем. Дърветата възпрепятстват ерозията, задържат влагата, създават стабилен микроклимат за другите растения, възстановяват водните системи, но също и предоставят нови начини за поминък. Всеки, който иска, може да засади дърво в градината си или в гората, да участва в кампании по залесяване, да подкрепя и дарява за каузи, които работят за възстановяване на природния баланс.

Ако обаче можете да изберете от две неща – едното просто ви върши добра работа, а другото върши добра работа за вас, но същевременно добро и за целия свят – какво ще изберете?

Ние избрахме. Чао-чао, чичко Гугъл. Добър ден, приятелко Ecosia.ecosia111

 

FB post