Живеем във времена, в който капиталистическата система ни е научила да бъдем послушни консуматори, които постоянно си купуват нови и нови неща и то без много да се замислят. Научени сме от малки, че няма “безплатен обяд” и всичко трябва да спечелим с много пот на челото. Свободният пазар разбива всички тези мантри на пух и прах.

Какво представлява наистина свободния пазар?

Първият известен наистина свободен пазар (НСП) се провежда по време на организиран обяд от движението “Храна, не война” в Крайстчърч, Нова Зеландия. Горе-долу по същото време се случва и първия НСП  в САЩ. Най-вероятно заради широкото разпространение на тази инициатива там, в над 40 града,  Съединените щати се смятат за родина на наистина свободния пазар.

След това идеята бързо се разпространява и в други страни като Русия, Австралия, Англия, Малайзия, Тайван, Южна Африка и Канада. Разпространявайки се в целия свят НСП се превръща в движение, което в основата си представлява вид протест срещу глобализацията и капиталистическата система като цяло.

Понятието “наистина свободен пазар” е игра на думи и произлиза от широко известното понятие “свободен пазар”, което е свързано с икономиката на потреблението. Наистина свободният пазар е алтернатива на консуматорската култура.

Обикновено той се организира под формата на събитие, в което всеки може да се включи, като донесе ненужни, но все още годни вещи, които да  сподели с останалите хора и в същото време да си хареса нещо донесено от някой друг. При НСП  не става въпрос нито за търговия, нито за бартер, всичко е абсолютно безплатно. Освен вещи друго, което се разменя са храна, услуги, умения, усмивки и не на последно място любов.

Настина свободни пазари в България

Първите наистина свободни пазари в България се случват в периода 2006-2009г., но добиват истинска популярност между 2012-2013 година. Тогава бяха организирани няколко такива  във Велико Търново, София, Варна, Пловдив и други градове. Някои от тях се организираха регулярно като известните “Танто за кукуригу” във Варна и “Айляк бутик” в Пловдив. Един от първите постоянни свободни пазари също е в Пловдив в клуб “Нещото”, който за съжаление вече не съществува.

Наистина свободен пазар – София

След навлизането на технологиите и социалните мрежи все повече в живота ни сега наистина свободните пазари са изместени от фейсбук групи, в които се осъществява размяната на вещи между хората. Най-известните от тях са: Подарявам от сърце, Подарявам и Подарявам – Велико Търново. Въпреки, че чрез тези групи също се осъществява размяна, те не могат да заместят истинската реална среща с други хора, която е другата основна цел на НСП. Все още продължават да се организират наистина свободни пазари в България, въпреки не толкова често както преди.

КилерЪ – Постоянни свободен пазар на Велико Търново

КилерЪ е първия постоянен наистина свободен пазар във Велико Търново, инициатива част от екологичния проект “Герои на планетата” организиран от сдружение “Свят на бъдещето” и проект Zero Hero.

Като общност имаме много повече ресурси, отколкото по отделно. Ако споделяме това, което притежаваме, няма да се налага да купуваме толкова много. Така ще използваме по-малко от ресурсите на Земята, ще работим по-малко и ще ни остава повече време да развиваме себе си и общността. Осъзнаването на всички тези истини е основната причина да създадем КилерЪ. Идеята на тази инициатива е  както да намалим своето потребление и отпадък като споделяме помежду си различни вещи, така и да създадем споделяща и солидарна общност.

Досега бяха организирани няколко свободни пазара КилерЪ на открито, за да може идеята да достигне до повече хора. Първият беше в парк Колю Фичето.

Вторият беше организиран в град Полски Тръмбеш.

Следващия свободен пазар на открито, който беше в парк “Дружба”, прерасна във фестивал на споделянето включващ най-различни активности и занимания за малки и големи.

Всички снимки от Фестивала на споделянето може да разгледате тук.

Начините, по които може да се включите и да помогнете за развитието на КилерЪ са няколко: да харесате и споделите фейсбук страницата, да се включите в свободния пазар като донесете вещи или дойдете да си харесате нещо или пък да ни споделите за хора в нужда, за които да организираме дарителски кампании.

Наистина свободният пазар КилерЪ не е благотворителност, а солидарност между хората!