В днешно време постоянно сме заливани от негативни новини и апокалиптични сценарии и прогнози за бъдещето. Но сега, повече от всякога, имаме нужда от визия за едно по-добро бъдеще. Една нова история, която следващото поколение има нужда да види, за да бъде вдъхновено и да повярва, че един по-прекрасен свят е възможен.

2040-та е документален филм, който поглежда в бъдещето и в същото време е фокусиран в настоящето.

Режисьорът на филма Деймън Гамау е мотивиран да създаде този филм, за да покаже как може да изглежда света след време за четиригодишната му дъщеря и нейното поколение. Той предприема околосветско пътешествие, за да се срещне с иноватори и носите на промяната в сферите на икономиката, технологиите, земеделието, обществото, образованието и устойчивото развитие.

Позовавайки се на тяхната експертна оценка той търси най-добрите решения, които са налични в момента, които ще ни помогнат да запазим здравето на планетата и обществото. От морска пермакултура до децентрализирана система основана на възобновяема енергия, той открива, че хората по целия свят вземат нещата в свои ръце.

В основата на разказа в документалния филм “2040-та” е околосветското пътешествие на Деймън. История за надеждата и реалната възможност човечеството да се справи с глобалното затопляне и да подобри живота на всяко живо същество на Земята. Филма е позитивна визия за това какво може да бъде, в противовес на дистопичното бъдеще, което постоянно ни се представя.

“Бъдещето не може да бъде предсказано, но може да бъде визуализирано  и пресъздадено.” Донела Медоус

Като повечето от нас Деймън през по-голямата част от зрелостта си е бил съкрушен от бездействието относно проблема с климатичните промени и неговите опустошителни ефекти върху планетата. Когато става баща обаче, той осъзнава, че не може повече да си затваря очите. Затова решава да направи това, което прави най-добре – да разказва истории. Историята се превръща в това как би могъл да изглежда света през 2040-та година ако всички ние решим да вършим нещата по по-различен начин още СЕГА.

Резултатът е документален филм определящ бъдещето на Земята. Щателно разследване на различните начини за изграждане на общности, създаване на енергия, възвръщане на загубените връзки, възстановяване на горите и океаните, мерки, които според учените ще възвърнат здравето на планетата и ще подобрят живота на всички по земното кълбо.

Филмът не се разпространява свободно. Ако искате да организираме прожекция във вашето населено място може да ни пишете на адрес: bezerohero@abv.bg

 

FB post