Не знам дали е прекалено късно за човечеството да предотврати климатичната катастрофа, но съм сигурен, че нямаме никакъв шанс ако продължим да разглеждаме глобалното затопляне и унищожението на природата като отделни проблеми.

Това е грешен подход, който ООН продължава да поддържа. В момента се провежда конференция по климата в Глазгоу, точно след като свърши друга световна конференция по биоразнообразието в Кунминг.

Това разделение е същата грешка, която университетите правят, когато преподават химия отделно от биологията и физиката. Невъзможно е да разбереш тези предмети отделно, тъй като те са взаимосвързани. Същото се отнася и за живите организми, които оказва голямо влияние върху околната среда в световен мащаб. Състава на земната атмосфера и температурата на повърхността активно се поддържат и регулират от биосферата, от живота, от това, което древните гърци са нарекли Гея.

Преди почти 60 години направих предположението, че планетата се саморегулира като жив организъм. Нарекох това “Теорията Гея”. По-късно бях подкрепен от биолога Лин Маргулис, който също беше привърженик на тази идея. Двамата бяхме грубо критикувани от учените в академичната общност. Бях любител, независим учен, а общоприетата гледна точка тогава беше нео-дарвинистичната. Според нея живота се адаптира към околната среда, а според нас връзката е двустранна.

Теорията ГеяОт тогава насам видяхме колко много живота, особено този на хората, може да окаже влияние върху околната среда. Две геноцидни действия: задушаването с парникови газове и разчистването на дъждовните гори, бяха предизвикали мащабни промени, каквито не се бяха случвали от милиони години.

Понеже предмети като астрономия, геология и метеорология се преподават отделно в училищата и университетите, малко хора осъзнават природните сили, които оказват влияние върху температурата на земната повърхност.

В продължение на милиарди години температурата на Земята се е определяла основно от топлината идваща от слънцето. Тази енергия се увеличава с времето, защото е присъщо на звезди като слънцето да излъчват повече топлина, когато остаряват. Но температурата на Земята е останала сравнително стабилна благодарение на Гея: горите, океаните и други елементи от регулиращата система на Земята, които поддържат температурата на повърхността сравнително постоянно и почти оптимална за живот.

Глобалното затопляне, което засяга всички нас, и което се обсъжда в момента в Глазгоу, се причинява от допълнителната топлина, която е резултат от извличането и изгарянето на изкопаемите горива от средата на 19-ти век до сега. Вследствие на изгарянето се отделят метан, въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата. Те поглъщат отразената топлина от повърхността и я спират да напусне земната атмосфера. Това е причината за глобалното затопляне.

Мащаба на глобалното затопляне зависи в голяма степен от свойствата на водата. Формираният лед, повечето от който е бял, отразява обратно слънчевата светлина и има охлаждащ ефект. Но когато се затопли, водата се изпарява и се превръща в парников газ, който допринася за още по-голямо затопляне.

Голяма част от неясното относно глобалното затопляне е заради огромните количества топлина нужни за промяна състоянието на водата. Малко са наясно, че за да се разтопи един грам лед са нужни 80 калории. Това е достатъчно топлина да се покачи температурата на 1 милилитър вода до 80 градуса. Опитайте с кубче лед в горещия ви чай.

Сега си представете колко много топлина е била нужда, за да се разтопят огромни площи от полярната шапка през това лято и колко по-горещ щеше да бъде света ако този лед не беше там. Затова не се учудвам, че има съмнения дали глобалното затопляне съществува или не.

Топящ се айсбергПредупреждения, които преди са звучали като гибелни сценарии и научна фантастика, сега вече са реалност. Навлизаме в горещ период, при който температурата и морското равнище ще се увеличават с всяко изминало десетилетие докато света стане неузнаваем. А може да очакваме и други изненади. Природата не е линейна и е непредсказуема, особено във време на преход.

Намаляването на тези рискове и адаптиране към тези, които не можем да избегнем ще изисква мобилизирането на ресурсите от мащаба на военната икономика. Нямаме друг избор, освен да намалим изгарянето на изкопаеми горива или да се изправим пред още по-лоши последствия.

Опасностите не са толкова големи, колкото биват описвани. Пътувал съм милиони километри по въздух и през цялото време съм бил изложен на нива на радиация, които са десет пъти по-големи от тези на повърхността на земята. Опасностите са преувеличени.

Нужно е спешно да бъде спряно унищожението на тропическите гори. Повече от всичко трябва да погледнем на света по един холистичен начин.

Не съм оптимист относно положителния резултат от  COP26, знаейки кой участва. Не бях поканен в Глазгоу, въпреки че това не е изненада. Аз съм 102 годишен независим учен и академичната среда никога не е приемала това.

Но моите събратя трябва да се научат да живеят в партньорство със Земята. В противен случай останалата част от творението, като част от Гея, несъзнателно ще предвижи Земята в ново състояние, при което човечеството повече няма да бъде добре дошло. Вирусът Ковид-19 беше една отрицателна обратна връзка. Следващия път Гея ще опита с нещо още по-опасно.

Автор: Джеймс Лавлок (създател на теорията Гея и автор на няколко книги)

Източник: Guardian

 

 

FB post