Stand.earth публикува тази година ново изследване (в него чрез интерактивна диаграма може да разгледате различните марки въвлечени в обезлесяването), което за първи път разкрива как модната индустрия приближава амазонската дъждовна гора до критичната точка на необратим срив на екосистемата.

Използвайки публични и правителствени данни, за да разкрие скрити вериги за доставки, изследването на Stand.earth показва как снабдяването с кожи от модните марки представлява екзистенциален климатичен риск за света, за амазонската дъждовна гора и за общностите на коренното население.

Основните изводи от изследването – в което са анализирани близо 500 000 реда митнически данни и са съпоставени с данни, събрани от други източници, за да се разкрият скритите вериги на доставки – включват:

  • Над 100 марки имат връзки по веригата на доставки с бразилски износители на кожи, включително JBS – най-големият износител, за когото е известно, че участва в изсичането на амазонските гори.
  • Тези марки включват: Adidas, Nike, Coach, Prada, Zara, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, New Balance, Teva, UGG и Fendi, за които е установено, че имат множество връзки с обезлесяването на Амазонка.
  • Поради умишлената неяснота на модните вериги за доставки е изключително трудно да се докаже пряка връзка – но всяка връзка увеличава вероятността всяка отделна дреха да произхожда от животновъдство, което е причинило обезлесяване.
  • Тридесет процента от компаниите, които стоят зад тези марки, имат изрични политики относно обезлесяването, това означава, че някои или всички от тях вероятно нарушават собствените си политики срещу снабдяването с кожи от обезлесяване. Останалите две трети от компаниите изобщо не са въвели съответните политики.

Марките често се крият зад твърдението, че във веригите им за доставки няма незаконно обезлесяване, но проучване от 2020 г. установи, че почти цялото обезлесяване в бразилска Амазония е незаконно. И което е по-важно: на този етап всяко обезлесяване приближава тази изключително важна екосистема до ръба на колапса.

Модните марки, производителите и доставчиците създават впечатление, че прилагат политики срещу обезлесяването, без да извършват действителна промяна, като отлагат дълбоката системна промяна в полза на бавното, постепенно подобрение.

Това забавяне на практика е равносилно на новото отричане на климатичните промени, поради което Slow Factory е начело на нов стратегически модел на екологични кампании, който е фокусиран върху резултатите, а не върху твърденията за промяна. Кампанията дава на обществеността инструментите, с които да изисква отговорност от марките и да ги държи отговорни по законов път.

Обезлесяването на амазонската екосистема продължава с тревожни темпове. Проучванията показват, че животновъдството е най-големият двигател на обезлесяването амазонската дъждовна гора, а модната индустрия е важна част от износа на кожи.

Всъщност прогнозите показват, че за да продължи да снабдява потребителите с портфейли, чанти и обувки, до 2025 г. модната индустрия ще трябва да избива 430 милиона крави годишно.

С увеличаването на алтернативите, създавани в лаборатории, е възможно бъдеще, в което любимата ви чанта или маратонки да не са за сметка на амазонската тропическа гора.

“В края на краищата трябва да намерим други решения и други алтернативни кожи, които не са с животински и пластмасов произход.”, казва Селин Семан, съоснователка на Slow Factory.

“С ресурсите, с които разполагат модните компании, наистина нямат оправдание.”

Източник: Stand.earth

FB post