Парижкото споразумение се проваля. И все пак има нова надежда да запазим планетата обитаема. Това е разрастващата се световна кампания да се криминализира екоцида (масовото разрушение и унищожение на екосистемите). По този начин може да се адресира основната причина за климатичната криза и да се защити Земята, общия дом на човечество и всички живи същества.

Почти пет години след преговорите за забележителното Парижко споразумение да се ограничат парниковите газове и световното затопляне до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните времена, преживяваме драстично увеличаващо се затопляне. 2020 година беше втората най-топла досега, след рекордната 2019-та. Въглеродът в атмосферата достигна 419 части на милион (450 части на милион се счита за опасния праг, който не трябва да преминаваме ), най-високата стойност за последните 3 милиона години. Дори и магически да превключим на зелена икономика от утре, в атмосферата има достатъчно въглерод да затопля планетата за десетилетия напред.

Науката е категорична: без решителни действия, които да ограничат увеличението на температурата до 1,5 градуса над индустриалните нива, Земята и целия живот на нея, включително и човешките същества, ще понесат унищожителните последствия.

Горски пожариВъпреки това само две страни, Мароко и Гамбия, са на път да постигнат тяхната 1,5 градусова цел. Най-големите замърсители включително САЩ, Китай, Русия и Саудитска арабия насочват света към четири градусово увеличение. С тази скорост полярните шапки ще се стопят, причинявайте драстично повишаване на морското равнище. Това в комбинация с други опустошителни ефекти като по-големи бури и суши, ще причини масов глад, изселване и измиране.

В момента голяма част човечеството се чувства безпомощно, но приемането на екоцида за престъпление ще даде надежда на повечето хора. Действащи закони срещу екоцида са начин да се коригират неизпълненията на Парижкото споразумение. На споразумението му липсва достатъчна прозрачност и отговорност, но криминализацията на екоцида би било по-ефективно действие.

Обявяването му за незаконен ще насочи вниманието към основната причина за климатичните промени – повсеместното унищожение на природата. Заедно с увеличаващите се емисии на парникови газове имат опустошително влияние върху здравето, храната и достъпа до вода и устойчивото развитие  в световен мащаб.

Екоцида има общи характеристики с други значими понятия в международното право като геноцида. Всъщност екоцида и геноцида често вървят ръка за ръка. Навсякъде по света екологичното унищожение също така погубва и местните туземни общности.

Замърсяване на рекитеЕто два примера. Бразилските яномами биват отровени с живак, причинено от 20-те хиляди нелегални миньори на тяхна територия. 87% от селата на местните хора в Аляска са подложени на ерозия заради увеличаващите се сондажи по земите им.

Осъждането на екоцида ще спре игнорирането на последствията от действия като обезлесяване, необмислено сондиране и създаване на мини. Това важно решение ще засегне редица световни и корпоративни лидери заради съучастничеството им в обезлесяването на Амазония, безотговорното сондиране на Северния полюс и нигерската делта, или разрешаването на неустойчиви палмови плантации в югоизточна Азия.

Като термин “екоцида” датира от 1970 г., когато Артър Галстон, американски ботаник, го използва, за да опише ужасните ефекти от хербицида “Agent orange” върху обширните гори на Виетнам и Камбоджа. За 50-годишнината на това понятие можем официално да постигнем криминализиране на екоцида.

Граждани, учени и млади активисти призовават световните лидери да признаят екоцида за престъпление. Тази идея е подкрепена от френския президент Макрон, Финландия, Белгия, Испания и дори папа Франциск.

С обявяването на екоцида за незаконен корпоративните лидери ще бъдат принудени бързо да преосмислят начина, по който правят своя бизнес и вземат решения.

Но екоцида ще бъде не само наказателна мярка срещу корпорациите. Той също така ще предостави значителни възможности за нови устойчиви бизнеси. Девствените райони, към които екоцида е насочен, като гори, океани и мочурища са места, които имат по-голям стойност отвъд извличането на ресурси. Например за разработването на нови лекарства, който могат да помогнат за настоящата и бъдещи пандемии. Истинските лидери в публичния и частен сектор биха предпочели етичното, устойчиво и дългосрочно създаване на ползи, което не експлоатират природата и човечеството. Осъждайки лошите играчи всъщност подкрепяме добрите такива.

Като световна общност не можем да чакаме повече за предупредителни сигнали или за “точния момент”. През 2019 г. бяхме свидетели на унищожителни примери на екоцид: пожарите в Амазония, Австралия, Аляска и Сибир, петролния разлив в Еквадор, неспиращото пластмасово замърсяване. За нещастие по време на Covid-19 пандемията екоцида се е увеличил. Обезлесяването в Амазони е нараснало с 50% през първата четвърт на 2020 г.

Обезлесяване в АмазонияПо време на световна пандемия, която разкрива човешката уязвимост и необходимостта да действаме обединени пред лицето на кризата, трябва да разберем, че това, което правим на екосистемите всъщност правим на себе си.

Избледняване коралови рифовеВсъщност значението на екоцида е много добре описано от неговата етимология. Термина произлиза от гръцката дума “oikos” (дом) и латинската дума “cadere” (убивам). Екоцид буквално означава “да убиеш дома си”.

За да спре убийството и унищожаването на нашия общ дом, планетата Земя, подкрепи подписката за криминализиране на екоцида.

FB post