Може би вече няма човек, който да не е чувал за черния петък. Този свещен ден за консуматорската култура, тръгнал от САЩ, вече се “празнува” в страни по целия свят. Каква обаче е истинската цена на всички намаления и промоции?

Колко черен е черния петък?

Черният петък бележи своето начало през далечната 1952 година. Започнал в САЩ, в петъка след Денят на благодарността, като безобидно коледно пазаруване , днес той е символ на свръхпотреблението на съвременното общество. Всъщност едва през  1990-та година пазаруването на този ден става толкова неистово благодарение на рекламните кампании на големите вериги магазини. След 2000-та година черния петък се разпространява и в други страни и термина придобива широка популярност. Но стига толкова история, нека видим малко статистики.

Оказва се, че Черния петък е черен не само за природата и планетата, но и за хората. В САЩ пазаруването на този ден е толкова обезумяло, че от 2006г. досега вече има 12 убити и 117 ранени. Ако не вярвате тук може да разгледате статистиката.

Black Friday Sales UK Shark Attack vs Black Friday Black Friday Sales Kill People US UK Sales Best Discounts Black Friday Death 618951

Според статистиката в САЩ е по-вероятно човек да бъде убит по време на Черен петък, отколкото да бъде изяден от акула.

Последиците от Черния петък обаче са доста по-сериозни за природата. Техниката и дрехите са сред най-често купуваните неща по време на черната лудост. “Бързата мода” доведе до изхвърлянето всяка година на 50 милиона тона електроника и 13 милиона тона текстил. По-голямата част от този отпадък не се рециклира и се озовава на сметището. Ценен ресурс, който, вместо да бъде употребен отново, замърсява природата.

Ето и една интересна статистика, за да добиете малка представа за размера на въглеродните емисии създавани по време на Черния петък. Само интернет въглеродния отпечатък на Черния петък възлиза на 4 000 тона. Това са емисиите генерирани от всички изпратени рекламни електронни писма. Към това като прибавим емисиите създадени от доставката на купените стоки и цифрата вече става 429 000 тона. Това се равнява приблизително на 429 000 двупосочни полета от Лондон до Ню Йорк.

Ден за НЕ-купуване

Естественото тъмния ден на консуматорството, Черния петък, си има и своите противници. Това са хората, които мислят повече за природата, отколкото за сляпото удовлетворяване на личните си потребности.

Денят за Не-купуване  се организира от 1992-та година по време на черния петък в знак на протест срещу консуматорството. Начините за протест са най-различни, от публично унищожаване на кредитната карта до размяна или подаряване на зимни якета.

за некупуване

Днес не работим и мислим, че това е добра идея.

Зелен петък в КилерЪ

Една от най-разпространените форми на протест е отказа от всякакви покупки свързани с Черния петък. Точно такава беше и миналогодишната ни кампания “Зелен петък“.

И тъй като знаем, че за много хора е трудно да устоят на всички промоции, тази година решихме да обвържем кампанията “Зелен петък” със свободния пазар “КилерЪ”.

Не мислите ли, че насред всички намаления най-яко е да си вземеш нещо, което е не само безплатно, но и по-екологично?

Включете се в кампанията ни “Зелен петък в КилерЪ” и нека заедно превърнем Черния петък в Зелен, за природата и бъдещите поколения.

петък 1

FB post