Земята се променя по-бързо отколкото когато и да е в модерната история заради причиненото от хората глобално затопляне. От средата на 19-ти век, когато сме започнали да горим изкопаеми горива в промишлени количества, променяне атмосферата, което води до затопляне на планетата.

Учените предвиждат, че ако средната световна температура надвиши с 2 градуса тази от прединдустриалните времена, последствията ще бъдат катастрофални: по-високи температури, увеличаване на морското равнище, разрушение на екосистемите и по-екстремно време.

На тази страница може да следите някои от важните планетарни показатели от нивата на въглеродния диоксид до количеството на морския лед на Северния полюс. Информацията автоматично ще се обновява от сигурни източници и визуално ще представя климатичната криза.

Средна световна температура

Температурата на Земята постоянно се променя, но от индустриалната революция насам сме свидетели на безпрецедентно увеличение на температурата, особено през последните десетилетия. 19 от 20-те най-горещи години досега са били отчетени  от 2001г. досега. В момента средната световна температура е около 1 градус над прединдустриалните нива. Парижкото споразумение постави цел да не се увеличава над 2 градуса, с амбицията увеличението на температурата да остане под 1,5 градуса.

Screenshot 2020 10 08 Global heating the vital statistics from a warming world

Промяна на световната температура.Месечни вариации спрямо периода 1951-1980г.

Въглероден диоксид

Въглеродния диоксид е парников газ, който задържа топлината в атмосферата и е една от основните причини за глобалното затопляне. От индустриалната революция насам нивата на въглероден диоксид са се покачили до над 400 частици на милион, най-високото ниво за последните няколко милиона години. Измерванията се правят в обсерватория намираща се на вулкана Мауна Лоа на Хаваите. Обикновено нивата достигат своя пик през май всяка година.

на въглеродния диоксид

Нива на въглеродния диоксид в атмосферата измерени в обсерваторията в Мауна Лоа, Хаваи.

Ледена покривка в Гренландия

Ледът на сушата също се топи с бързи темпове, особено в северното полукълбо. Оставайки относително стабилен до 1990-та, в момента Гренландия губи по 280 гигатона лед на година. За сравнение Антарктида губи около 150 гигатона на година.

покривка в Гренландия

Промяна в ледената покривка на Гренландия от 1992г. досега.

Морско равнище

Със затоплянето на Земята, складирания лед на полюсите и в ледниците започва да се топи и морското ниво се повишава. Скоростта на повишаване се е увеличила през последните десетилетия и е изчислено, че в момента то е 3-4мм на година. Учените предричат, че ако не предприемем драстични мерки, за да намалим емисиите, морското ниво може да се увеличи с около метър до края на века. Това ще бъде катастрофално за много нации, живеещи на ниско, и гъсто населени крайбрежни градове.

равнище

Промяна на световното морско равнище.

Обем на Арктическия лед

Ледената покривка на Северния ледовит океан е намаляла драматично в последните десетилетия в резултат на глобалното затопляне. Топящия се лед допринася за повдигане на морското равнище и разстройва океанските и климатични тенденции. Обикновено достига най-ниските си нива през септември, в края на лятото в северното полукълбо. Някои учени смятат, че Арктика ще достигне критична точка, когато тенденцията в загубата на морски лед стане необратима.

на арктическия лед

Обем на Арктическия лед

Ако искате да научите повече относно настоящето екологично и климатично положение на Земята разгледайте статията ни за планетарните граници.

 

FB post