Човек винаги се чувства безсилен и нищожен, когато става въпрос за опазването на природата и унищожението, което създават огромните компании. Имаме чувство, че нищо не може да направим по въпроса.

Всъщност не е така. Ако се замислим малко, ще осъзнаем, че тези компании са станали толкова могъщи, защото всички ние, потребителите, сме ги направили такива, купувайки техните продукти.

Всеки един път, когато изберем техните продукти, всъщност гласуваме с парите си за тези безмилостни унищожители на планетата ни.

Кампанията “Пазители на гората” има за цел да ви информира кои са компаниите и техните марки, заради които се унищожават тропическите гори с цялото им биоразнообразие и да ви мотивира да не ги подкрепяте повече с парите си.

Проучване на Грийнпийс открива кои са едни от най-известните компании, които купуват палмово масло от производители, които от 1990 до 2015 година са изсекли 24 милиона хектара тропически гори.

Още през 2010 година тези компании обещават, че до 2020г. веригите им за доставки ще станат напълно устойчиви, тоест няма да са свързани с никакво изсичане и унищожаване на гори и експлоатиране на работници. В края на 2022 година това обещание все още не е спазено.

Затова ви споделяме кои са тези компании и десетките им продукти както на българският, така и на световния пазар. Компаниите са 12 на брой, а именно: Nestle, Mondelez, Unilever, P&G, Pepsi Co, Mars, Kraft Heinz, Colgate Palmolive, Kellog’s, Johnson & Johnson, L’Oreal и Reckitt Benkiser.

Nestle Mondelez P&G

Инфографиките на всички компании може да изтеглите от тук.

Повече за това защо “Nestle” е една от най-ужасните компании на света може да прочетете в тази статия.

Интересното е, че почти всички компаниите от черния списък относно унищожаването на тропическите гори присъстват и в тези класации относно пластмасовото замърсяване.

Е как да не ги обичаш и подкрепяш, като купуваш продуктите им?

Пластмасово-замърсяване-1 Пластмасово-замърсяване-2

Ако изсичането на тропическите гори и замърсяването с пластмаса не са достатъчен мотив да не купувате марките на тези компании, ето ви още една причина.
 
Унищожаването на тропическите гори е заплаха за 193 критично застрашени, застрашени и уязвими вида, в това число влизат: тигъра, шимпанзето, африканския горски слон, орангутана, гибона, слънчевата мечка, дървесното кенгуру, казуара и памукоглавия тамарин.
 
критично застрашени видове
От 1950 г. до сега са изчезнали 69% от дивите животни вследствие на човешката дейност. Точно затова учените обявяват, че в момента преживяваме шестото масово изчезване на видове в историята.
 
Изсичането на световните гори е една от основните причини за това масово изчезване.
 
Съвкупният ефект от потребителските ни избори е като ефектът на пеперудата, който отеква дори и до най-отдалечените гори на планетата.
 

Други начини за опазване на горите

Ето и още няколко начина, освен бойкота на въпросните компании, чрез които може да допринесете за опазването на горите.
 
Един от тези начини е много малко разглеждания въпрос за използването на тоалетна хартия и като цяло хартия за лични нужди.
 
Оказва се, че всъщност 70-75% от хората на Земята не използват тоалетна хартия. И въпреки това заради потреблението на останалите 25% се изсичат огромни площи от горите. Например девствените гори на Канада биват унищожавани, за да се задоволят нуждите на американския пазар.
 
Използването на тоалетна хартия е не само неекологично, но и нехигиенично и икономично.
 

“Бъдещите поколения ще гледат на начина, по който произвеждаме хартия като на една от най-големите лудости на нашето време.” Алън Хершковиц

От тази статията ще научите какво може да направите, за да замените хартията за лични нужди и да помогнете за опазването на горите.
 
Другият начин, чрез който може да допринесете за опазването на горите, е свързан с употребата на хартиени торбички.
 
Една от илюзиите на така наречената “зелена” революция е, че ако сменим найлоновите торбички с хартиени и ще решим част от проблема с пластмасовото замърсяване. Всъщност екологичния отпечатък на една хартиена торбичка е по-голям от този на найлоновата. За да бъде хартиената торбичка екологична, тя трябва да се използва поне пет пъти.
 
И точно тук стигаме до същината на въпроса. Не е толкова важно какво използваме, а как го използваме. Капитализмът ни разглези и научи на т.нар. “еднократна” култура на мислене. За съжаление или не, планетата с ограничените си ресурси няма как да поддържа цивилизация живееща по този начин.
 
Хартиени-торбички
Ако искате да допринесете за опазването на горите, използвайте платнени торбички за многократна употреба. А ако ви се наложи да вземете хартиена торбичка, използвайте я също многократно и накрая, когато вече не ви върши работа, я сложете за рециклиране.
 
Друг начин да помогнете за опазването на дъждовните гори е, като не купувате продукти съдържащи палмово масло.
 
А причините за това са не само екологични, но и здравословни.
 
От тази статията ще разберете защо палмовото масло е толкова евтино, защо е вредно за природата и човешкото здраве, има ли такова нещо като устойчиво палмово масло и как да избягваме употребата на палмово масло.
 
Освен производството на палмово масло, животновъдството е другата основна и най-голяма причина за унищожаването на дъждовните гори.
 
Скорошно проучване на Stand.earth разкрива, че веригите за доставка на кожи на над 100 модни марки са свързани с незаконно обезлесяване.
 
Ако искаш да разбереш кои са тези марки, за да не ги подкрепяш повече с парите си, виж тази статия.
 
И последният начин, чрез който може да допринесете за опазването на горите, е като подкрепяте с дарения организации, занимаващи се с опазването на горите. Такива организации са примерно: Stand.earth, The nature conservancy и Conservation International.
 

Всеки ден гласуваме с парите си за една или друга компания. Дали тя е унищожаваща природата или не, зависи от нашия избор.

 

FB post