Мисля, че всеки човек в даден момент от живота си е мечтал да отиде отвъд  баналната рутина на ежедневния живот. Това е дълбоко вкоренено желание да избягаш от пренаселения градски живот, от работата си от 9 до 5 и да се завърнеш към простотата и природата. В тази идеализирана фантазия няма място за умни телефони или и-мейли, които постоянно да проверяваш. Мечтата е проста – да живееш според твоя собствен ритъм, да живееш извън матрицата.

Ами ако това изобщо не е мечта? Ако наистина можете да избягате? Ако не сте роби на системата?

“Последователите на сърцето” е късометражен документален филм на Торд Теодор Олсен, показваш точно този идеализиран начин на живот. В рамките на 10 блаженни минути ще проследите природосъобразния живот на петчленно норвежко семейство. Те са построили геодезичен стъклен купол около къщата си от кирпич. Отглеждат своя собствена храна през цялата година, защитена от арктическия климат. Семейството живее в хармония заобиколено от впечатляващ  природен пейзаж.

Може да ви изглежда като някаква хипи мечта, но в същото време е очарователно и истина. Последователите на сърцето са олицотворение на изконното желание за живот отвъд границите на обществото. Благодарение на експерименталния филм на Олсен можем да вникнем в светогледа на тези хора и да разберем защо искат да живеят извън цивилизацията.

“Посетих семейството като журналист през 2012г, когато още строяха своята къща.”, обяснява Олсен. “Срещали ли сте хора, в чиято компания веднага се чувствате комфортно и спокойно? Това беше чувството, което изпитах, когато посетих  това семейство. Спокойствие и хармония изпълваше мен и всички хора наоколо. То беше предизвикано от добротата и отвореността на последователите на сърцето. Исках и други да изпитат това усещане, затова избрах начина, който най ми харесва и направих късометражен филм за това семейство и техните ценности. Целта на този филм е да създаде същото усещане за спокойствие в зрителя.”

Пожелаваме ви вдъхновяващи и блаженни минути с последователите на сърцето. 🙂

 

FB post