Въпреки, че съществува от 2009 година, едва в последните няколко години търсачката Ecosia доби изключителна популярност.  Една от причините за това бяха масовите горски пожари по цял свят през изминалата 2019-та. Ако все още не сте чували за Ecosia и нейната кауза може да прочетете повече по въпроса в статията ни “Да садим дървета, докато сърфираме в интернет“.

Накратко Ecosia е интернет търсачка, при която  80%  от печалбата на компанията се дарява на организации с нестопанска цел, които се фокусират върху залесяването и опазването на природата. Наскоро от Ecosia достигнаха милионното си засадено дърво.

Всичко това е прекрасно, но се оказва, че съществуват и други търсачки с кауза. В тази статия ще ви запознаем с три от тях, чиято идея е почистване и възстановяване на океаните. Тези търсачки са Ocean hero, Ekoru и Rapusia.

Ocean Hero

Тази търсачка стартира официално преди година, в края на септември 2019г. При нея всеки пет търсения се равняват на една пластмасова бутилка изчистена от океана. До момента, в който пишем тази статия, от Ocean hero са изчистили 9 357 951 бутилки. В секция “About” на сайта може да проследите колко търсения са направени с търсачката всеки месец и на колко изчистени бутилки се равнява това.

Ocean hero

След проучване на най-различни организации занимаващи се със събирането на пластмаса от Ocean hero сключват партньорство с Plastic bank. Те се спират на тази организация заради мрежата й от пунктове за приемане на пластмаса в Индонезия, Хаити и Филипините, и над 4300-тата събирачи на пластмаса, работещи с тях.

Етичната рециклираща система на Plastic bank позволява на хора в нужда да занесат събраната пластмаса в съответните центрове и срещу нея да получат стоки, здравно осигуряване, образование и други услуги. Върната пластмаса се рециклира в т.нар. “социална пластмаса”, от която се правят продукти, които подкрепят повишаването на екологичната интелигентност на хората.

Както Ecosia, така и Ocean hero успяват да обединят екологичния и социалния аспект в своята кауза. Още една причина да ги подкрепим със своите търсения.

Ekoru

Другата търсачка имаща за цел почистването на океаните, с която ще ви запознаем, е Ekoru. Името й  идва от маорския символ “koru”, спирала представяща възстановяването, новото начало и растежа.

60% от печалбата на Ekoru отива в подкрепа на две организации – Big Blue Ocean Cleanup и Operation Posidonia. Първата се занимава с почистването на океаните, докато втората се е посветила на тяхното възстановяване чрез залесявания с морска трева.

трева scaled

Със своята способност да складират въглеродния диоксид 40-пъти по-бързо отколкото горите, т.нар. ливади от морска трева могат да забавят значително климатичните промени.

Друго интересно свързано с тази търсачка е, че както Ecosia, така и Ekoru използва електричество само от възобновяеми източници. В случая това е енергия от водноелектрически централи.

Както при Ocean hero, така и тук има различни степени, през които потребителят минава колкото повече търсения прави. Начинаещия в Ekoru започва от степен “тюлен” и минава през 17 степени докато накрая стигне до титлата “кит”.

Колко търсения отговарят на последната степен трябва сами да разберете, ние няма как  да ви кажем. 🙂

Rapusia

Последната търсачка в нашия списък е Rapusia. Любопитно е, че идеята за нея възниква от желанието на Федерико Копини да набере средства за Световната тенис фондация, която подпомага чрез тениса децата по света в неравностойно положение.

Всяко едно търсене е едно сърце, символа избран от създателите да изобразява колко търсения общо сте направили. Когато кликнете на сърцето горе вдясно имате възможност да удвоите вашите сърца/търсения като включите рекламни банери вдясно от резултатите от всяко едно търсене. Събраните сърца се трансформират в пари и се даряват на някоя организация. 50% от печалбата на компанията отиват в подкрепа на различни каузи.

Интересното при Rapusia е, че всеки потребител може да избира средствата от неговите търсения за коя от подкрепяните организации да отидат. Каузите и организациите, които може да подкрепите са свързани не само с почистване на океана, но и със залесяване, опазване на животните и дивата природа. Целия списък може да намерите в раздел “Projects“.

Създателите на търсачката споделят, че за в бъдеще потребителите ще имат възможност да определят кои каузи да бъдат включени в този списък.

Коя търсачка да избера?

Всичко казано дотук за тези търсачки беше от екологична и социална гледна точка. Гледайки от функционална страна на нещата трябва да признаеме, че нито една от тях не може да се сравнява с Гугъл. Въпреки това тези търсачки могат да посрещнат нуждите на повечето интернет сърфиращи. Дори и да сте някой, който държи и не може да си свърши работата без чичко Гугъл, може от време на време да ги подкрепяте като ги ползвате за не толкова специфични търсения.

И не на последно място трябва да отбележим нещо, което накланя везните още повече в полза на всички тези екологични търсачки. Това е защитата на вашите лични данни. Създателите на всички тях заявяват, че търсенията ви са криптирани, не се запазват и личните ви данни не се продават на рекламодатели. Нещо, което от Гугъл не гарантират.

Коя търсачка да използваме след всичко казано до тук? Това е въпрос на личен избор. Ние подкрепяме малко или много всяка една от тях. Която или които и да изберете, едно е сигурно.

Сърфирането ви в интернет ще бъде по приятно знаейки, че променяте света към по-добро с всяко едно търсене.

 

FB post