Нова образователна инициатива “Горичка в количка” ще стартира  в Световната седмица на гората от 5-ти до 9-ти април. Проекта представлява мобилен павилион, оборудван с многобройни материали за опазване на околната среда. Кампанията е създадена по идея на Магдалена Малеева, основател на сдружение „Горичка“ в партньорство със Съюза на лесовъдите в България.

Идеята на инициативата е да провокира интерес у подрастващите към екологичните проблеми и климатичните промени. В първия етап до края на юни мобилният павилион ще обиколи над 50 училища в България и ще запознае хиляди ученици как да се грижат за гората и природата.

Павилионът е създаден и пригоден за целите на инициативата и най-вече да привлича интереса на малчуганите. Всички интериорни и екстериорни решения са направени от естествени материали, а на покрива има слънчев панел, като част от цялостната екологична концепция.

Павилион-Горичка-в-количкаОбзавеждането е подбрано, така че децата да се потопят в среда, в която по забавен начин да се научат как да създадат едно по-добро бъдеще в хармония с природата.

Отваряйки врати, от „Горичка в количка“ изскача нова вселена от всевъзможни средства. Децата имат на разположение всичко, с което да влязат в ролята на създаващи като садят, поливат, изрязват, подбират, разпознават, опазват и се грижат за природата.

В мобилният павилион учениците могат да открият интерактивни игри, съоръжения за садене, семена, дръвчета, както и образователни материали, съобразени с интересите на днешните деца. Всички игри и материали са направени, така че да провокират желание за експериментиране, за проследяване на ефекта и да инициират активни и последователни действия у децата с мисъл за бъдещето.

Повечето материали и игри са създадени от Петя Димитрова и ЖюстинТомс. Но сред настолните игри ще могат да се открият и тези, които от Zero Hero и сдружение “Свят на бъдещето” разработихме за екологично образователната ни кампания “Герои на планетата“.

Магдалена-Малеева---Горичка

„Нашето поколение е отговорно какво се случва. Затова вярвам, че децата, обучени чрез фургона, ще разкажат на родителите си тези важни уроци и така заедно ще постигнем нужната промяна.“ Магдалена Малеева.

Освен да се забавляват и обучават чрез мобилния павилион “Горичка в количка” учениците ще получат и фиданки за засаждане. От съюза на лесовъдите са предвидили по 10 броя от видове, които са по-устойчиви на изменящите се климатични условия. Това ще бъдат черен бор и космат дъб, които заместват предпочитаните досега земен дъб и бял бор.

Александър-ДунчевИнж. Александър Дунчев – експерт към Югозападното държавно горско предприятие, е един от инициаторите на каузата „Горичка в количка“. Неговата мисия, освен да съдейства с материали и идеи, има и стратегическа цел.

„Подобни инициативи са мечта за българските лесовъди педагози. Чрез тях всеки един от нас – дете и родител има шанс да помогне на гората да стане по-устойчива. Имаме намерение „Горичка в количка“ да достигне до много деца в България и този фургон с години да помага на българските лесовъди в обучението. “, заявява инж. Дунчев.

В първата част на кампанията ще бъдат посетени училища от София, Благоевград, Смолян и Шумен. Ако имате желание “Горичка в количка” да дойде и във вашето училище може да посетите сайта на инициативата или да пишете на Съюза на лесовъдите в България.

Не изпускайте тази прекрасна възможност!

FB post