До световните лидери:

“Предателство.”

По този начин младите хора по целия свят описват провала на правителствата да намалят въглеродните емисии. И това не е изненада.

Катастрофално далеч сме от критичната цел от 1,5 градуса, и въпреки това правителствата навсякъде продължават да  ускоряват кризата, харчейки милиарди за изкопаеми горива.

Това не е тренировка, а червен код за Земята. Милиони ще пострадат от унищожаването на планетата, ужасно бъдеще, което може да бъде създадено или избегнато от вашите решения. Вие имате властта да решите.

Като граждани от цялото земно кълбо, ви предизвикваме да признаете извънредното климатично положение. Не следващата година. Не следващия месец. Сега:

  • Поддържайте ценната цел от 1,5 градуса жива с незабавни, драстични, ежегодни въглеродни намаления, такива, каквито света не е виждал досега.
  • Спрете всички инвестиции, субсидии и нови проекти за изкопаемите горива незабавно, както и нови проучвания и извличания.
  • Прекратете “градивното въглеродно отчитане” като публикувате общите емисии за всички потребителски индекси, вериги за доставка, международната авиация и корабоплаване, и горенето на биомаса.
  • Да предоставите обещаните 100 милиарда долара на най-уязвимите страни, с допълнителни финансирания за климатични бедствия.
  • Гласувайте климатични политики, които защитават работниците и най-уязвимите, и намаляват всички форми на неравенство.

Все още може да го направим. Все още има време да избегнем най-лошите последствия, ако сме готови за промяна. Това изисква отдадено и визионерско водачество, а също така и огромен кураж. Но знайте, че когато се изправите милиарди ще застанат зад вас.

Искрено,

Грета от Швеция, Ванеса от Уганда, Доминика от Полша и Митци от Филипините

ПОДКРЕПИ ПРИЗИВА ТУК

FB post