Plan A, базирания в Берлин зелено технологичен стартъп, съоснован от българския предприемач Любомила Йорданова, стартира европейско движение срещу грийнуошинга (различни маркетингови трикове, които компаниите използват за своя “зелен” PR, за да заблудят потребителите, че са по-екологични и устойчиви). Кампанията “Да направим 2021 значима” цели да насърчи ЕС да въведе единен и изискващ прозрачност стандарт за въглеродните емисии на европейските компании.

Първата стъпка от кампанията е петицията, която вече стартира на сайта change.org, чиято цел е да събере колкото се може повече подписи, чрез които да обърне внимание на ЕК на темата за прозрачността и грийнуошинга. Кампанията е подкрепена от добре познати компании като Еcolytiq, Green City Solutions, Onomotion, Joblift and Coya

Защо 2021?

Въпреки спада в емисиите с около 5%, 2020-та година не беше достатъчна, за да обърне тенденцията на увеличение на въглеродните емисии. Ето защо тази година може да бъде последния шанс да се постигне целта за ограничаване на увеличението на глобалната температура до 1,5 градуса, приета на Парижкото споразумение. Необходима предпоставка за това са задължителни регулации в ЕС, които да изискват от компаниите прозрачност относно техните усилия за постигане на устойчивост и намаляване на въглеродните емисии.

Защо грийнуошинга е важен?

Вече е невъзможно да се направи разлика между компаниите, които правят значими стъпки да намалят и избегнат въглеродните си емисии и тези, които само претендират, че действат устойчиво без нужната прозрачност за техните действия и резултати. По този начин грийнуошинга скрива факта, че по-голямата част от бизнеса в ЕС не са обявили цели си за намаляване на въглеродните си емисии.

Приблизително 89% от онлайн анкетираните професионалисти от Plan А смятат, че грийнуошинга не е регулиран достатъчно. В същото време има увеличаваща се загриженост, че грийнуошинга подкопава правдоподобността на онези компании, които всъщност правят някакви промени.

Успешно финансиране за 3 милиона долара

Петицията срещу грийнуошинга стартира точно месец след като Plan A събират финансиране от 3 милиона долара, за да подобрят въглеродните си емисии и ESG (социално, корпоративно и екологично управление) софтуера си за бизнес клиенти от Европа.

Plan A, основана през 2017 г., помага на компаниите засегнати от регулациите за въглеродни емисии, основно банкови, финансови и международни корпорации. Това е платформа, която позволява на бизнесите да измерват, следят, намаляват и докладват екологичния си отпечатък, като в същото време подобряват своята ESG производителност. Това, което прави софтуера е да предскаже къде и защо климатичните промени ще имат най-тежък ефект. След това въз основа на тези прогнози събрания капитал се насочва към екологични организации и иноватори, които да решат съответните проблеми.

Коя е Любомила Йорданова?

Любомила Йорданова

Любомила е български социален предприемач, живеещ в Берлин. Работила е във финансовия и финтек сектора в Европа и Азия. Малко след като по време на ваканция в Мароко започва да събира боклука от плажа й хрумва как да прави това в по-голям мащаб. Така става съосновател на Plan A.

Ако все още не сте подкрепили подписката срещу грийнуошинга може да го направите тук.

FB post