Той складира въглерод под земята за векове, спомага растежа на растенията, устойчив източник на топлина е и дори намалява емисиите на метан от кравите. Биовъглена е разновидност на дървените въглища създадена от органична материя чрез нагряване до висока температура с много малко или без кислород.

Биовъглена може и да не е най-доброто решение за климатичната криза, но със сигурност носи много ползи. С него вече се отопляват домове в Стокхолм, хранят се крави в Линкълншир и се подхранват дърветата около Лох Нес.

“Биовъглена е феноменален, когато разгледаме всички ползи, които носи.” казва Марк Редмил-Гордън старши учен по почвата и климатичните промени. Подчертавайки, че този въглен е само част от решението той добавя: “Дори и да спрем да използваме изкопаеми горива от утре, ще има още доста въглероден диоксид, който трябва да се отстрани. Биовъглена е един от най-ефективните начини да постигнем това.”

След одобрението на биовъглена в IPCC доклада от 2018г. Редмил-Гордън стартира първите опити, за да види как материала подобрява растежа на растенията. Гордън изчислява, че поставяйки 10-20кг. от биовъглена в градината си може да компенсирате въглерод равняващ се на 8-километрови двупосочни пътувания с кола за цял месец.

Този вид дървени въглища се произвеждат чрез процес наречен пиролиза, при която органична материя, като дървесина, листа или умрели растения, се нагрява до висока температура без наличието на кислород.

При нормално изгаряне и разлагане тези материали биха отделили огромни количества метан или въглероден диоксид в атмосферата. Вместо това създаването на биовъглен превръща въглерода в твърдо състояние за векове. По този начин се превръща в склад за въглерода, който може да бъде закопан в земята.

Това не е нещо ново. В Стокхолм вече са разработили технология, която улавя и използва топлината създавана в процеса. Сега идеята е да се открие какви ползи може да донесе биовъглена веднъж като вече е закопан в земята.

anläggning invigning 1Въпреки че резултатите зависят от типа биовъглен и почва, Редмил-Гордън казва, че този материал може “да облекчи някои от последствията от климатичните промени”.

Биовъглена е пълен с дървесна тъкан и капиляри – каналчета, които “могат да пренасят хранителни вещества, въздух, вода и да подслонява микроорганизмите нужни за здрава почвена екосистема”. Това означава, че в блатиста глинена почва може да намали и разпредели водата, докато в песъчлива почва засегната от сушата може да увеличи способността за задържане на водата.

Въпреки че научните изследвания са установили ползите от биовъглена на теория, употребата  му на практика водеща до реална промяна е предизвикателство. Едно от най-очевидните му приложения е при засаждането на дървета, нещо, което ще става все по-разпространено.

“Всички подмятат тези големи числа, но никой не говори всъщност за процента оцелели дървета”  казва Джеймс МакФейл търговски директор на Carbon Gold, фирма продаваща продукти от биовъглен за почвата.

Ако засадите 1 милион дървета добре, но ако 800 000 умрат струвало ли си е наистина? Само ако гарантираме оцеляването на дърветата те ще могат да спасят планетата.

Д-р Шарън Сохи от изследователския център в Единбург слага биовъглен около корените на дърветата в залесяващ проект до Лох Нес. “Наистина той предлага несъмнени ползи за дърветата в ранните етапи на растеж.” казва тя.

Друг проект се опитва да интегрира употребата на биовъглена във фермерството. Ричард Коплий е част от мрежата на Иновативните фермери и получава субсидии, за използването на биовъглен при храненето на кравите си. Ричард веднага забелязал положителните ефекти върху животните му.

Биовъглена е алкален, затова балансира високо киселинната храна на кравите. Според Коплий той е като пробиотик за стомаха. По този начин могат да се намалят метановите емисии отделяни от кравите.

Въпреки че учените и изследователите са оптимистично настроени относно ползите от биовъглена имат едно наум за рисковете от неговото прилагане. “Ако грешим и разпространим стотици хиляди тонове биовъглен в земята, след това няма как да го съберем. Трябва да бъдем сигурни. Залогът е прекалено висок” казва Удал.

Не само това, но има практични проблеми с добиването на огромни количества от биовъглена, за да има той реален ефект. Само когато фермерите и производителите на храна започнат да използват органичния си отпадък за производство на биовъглен  ще има достатъчно за мащабното му прилагане. В края на краищата биовъглена може да се произведе от зелените отпадъци в градовете. Всичко от огризката от ябълката до кората на банана може да се използва.

Остава само да се определи как изходния материал оказва влияние върху качествата на биовъглена след пиролизата. Нещо, което изисква още допълнителни изследвания. Някои изчисления предполагат , че биовъглена може да компенсира 1,8 милиарда тона въглеродни емисии на година. Сега разбирате защо учените са толкова ентусиазирани относно тази черна алхимия.

FB post