Според проучване описвано като “крайъгълен камък” в разбирането ни за влиянието на микропластмасата върху човек бебетата хранени от пластмасови бутилки поглъщат милиони частици микропластмаса всеки ден.

Учените открили, че препоръчителния високотемпературен процес на стерилизация на пластмасовите бутилки и приготвянето на млякото води до отделяне от бутилките на милиони микропластики и до трилиони частици нанопластмаса.

Тестваните полипропиленови бутилки съставляват 82% от световния пазар. Полипропилена е една от най-често използваните пластмаси. Предварителните тестови открили, че пластмасовите термокани и съдове за храна също отделят милиони частици микропластмаса във всеки литър течност.

Вече не е тайна, че микропластмасата в околната среда замърсява човешката храна и вода, но проучването показва, че приготвянето на храната в пластмасови съдове води до хилядократно по-високо излагане на човек на микропластмаса.

Здравословните последици са неизвестни и учените отбелязват, че има спешна нужда да се оцени рискът, особено за бебетата. Екипът учени създава напътствия за стерилизиране, водещи до намаляване отделянето на микропластмаса.

Професор Джон Боланд, от колежа “Тринити” Дъблин, Ирландия, казва “напълно сме шокирани” от количествата микропластмаса, която бебешките бутилки отделят.

“Миналогодишно проучване на Световната здравна организация измери, че възрастните поглъщат между 300 и 600 микропластики на ден. Нашите средни стойности за бебешките бутилки са в размер на милиони микрочастици.”

Той добавя: “Трябва да започнем с проучвания относно здравословните усложнения вследствие на този факт. Вече търсим с наши колеги кои “бутони” на имунната система биват натиснати от тези микрочастици.”

Професор Боланд казва, че много от частиците ще бъдат отделени от тялото, но бъдещи проучвания са нужни, за да открие какво количество навлиза в кръвния поток и оттам в други части на тялото.

“Вече се отървах от всички тези пластмасови съдове, който използвах преди. Ако имах бебе, не бих ги използвал. Посланието е – действайте превантивно.” казва Боланд.

“Това проучване показва, че проблема с микропластмасата е много по-голям отколкото си мислехме.” професор Оливър Джоунс , университета RMIT Мелбърн, Австралия

Много хора вече знаят, че поглъщат микропластмаса чрез храната, водата и въздуха, който дишат. Пример за това са пластмасовите чаени пакетчета и пластмасовите бутилки. Учените са обезпокоени, че микропластмасата може да е носител на патогени или токсични химикали в човешкото тяло.в чаяМикропластмасата от пластмасовото замърсяване се е разпространила по цялата планета, от арктическия сняг и алпийските почви до дълбините на океаните. Професор Ливен Кзиао от колежа Тринити казва: “Проучването ни показва, че пластмасовите продукти са значителен източник на микропластмаса, което означава, че излагането ни на нея е много по-голямо отколкото си мислехме.”

Екипът от учени, следвайки международни насоки за стерилизация, изследва 10 различни вида бутилки. Това включва стерилизиране с 95-градусова вода, след това чрез разклащане смесване на млякото на прах със 70-градусова вода в бутилката.

И двете стъпки, горещата вода и разклащането, водят до отделянето на голямо количество микропластмаса, която е по-малка дори от човешки косъм. Нанопластмасата е толкова малка, че не може да бъде преброена, но учените определят, че трилиони частици са били отделени за литър течност.

Учените комбинирали резултатите от тяхното проучване с количеството на прием на мляко в 48 региона, покриващи 3/4 от световното население. Установили, че бебетата поглъщат средно по 1,6 милиона микропластики на ден по време на първата си година, ако бъдат хранени от пластмасова бутилка. Тези нива са по-високи за САЩ, Австралия и Европа, повече от 2 милиона микрочастици, заради по-голямото използване на пластмасови бутилки.

Високото отделяне на микро и нанопластмаса може да бъде избегнато ако млякото не бъде приготвяно в  пластмасов съд и наливано в пластмасовата бутилка едва след като е изстинало.

Въпреки това, ние ви съветваме за най-безопасно и здравословно да използвате стъклена бутилка за хранене, вместо пластмасова. Дори и бутилките направени от “BPA free” пластмаса не са безопасни.

Ако сте загрижени за вашето собствено здраве и това на вашите деца, запомнете, че двата основни фактора, причиняващи отделяне на микропластмаса и химични вещества от пластмасата, са високата температура и мазното.

Източник: Guardian

 

FB post