Ако сте жена на определена възраст, вероятно това е нещо от ежденевието ви, за което дори не се замисляте. А ако сте мъж, питали ли сте се какво всъщност знаете за менструацията? Каним ви да излезете от зоната си на комфорт, за да поговорим задамските превръзки.

Не е ли странно, че говорим свободно за доста неприятни теми включително болести, война, политика, инциденти, престъпност, а за нещо толкова естествено предпочитаме да мълчим? Темата съвсем не е маловажна, защото дамските превръзки от синтетика замърсяват природата, а нуждата от превръзки е неизбежна, тъй като има отношение към възпроизводството на човечеството.

women4Има дискусии за пластмасовите опаковки, за еднократните съдове за хранене, за бебешките пелени от синтетични материали, за пластмасовите сламки и найлоновите торбички. Но дамските превръзки от синтетика, които масово се изполват, някак остават на заден план.

Когато говорим за пластмасовото замърсяване на планетата, не можем да подминем темата за менструалния цикъл при жените и свързаните с него хигиенни продукти. Почти половината човечество се нуждае от такива по време на месечния си цикъл и въпреки че точната цифра зависи от възрастта на жената в дадения момент, всяка жена преминава през този период.

Малко изчисления: Времето, за което една жена е в цикъл през живота си, се равнява на около 3000 дни, което прави общо около 8 години. Продуктите, които тя използва през тези периоди се равняват средно на 12 000 дамски превръзки, което грубо пресметнато е еквивалент на 150 килограма отпадък. Тук не смятаме санитарните материали, които се използват при операции, раждане или други състояния, които са извън обикновените нужди на жената.

И сега, ако умножим 150 килограма по, да кажем 2 милиарда жени, които са имали цикъл в последните 8 години… Зави ли ви се свят?

women3

Всички жени по света използват някакъв вид личен хигиенен продукт, какъв ще бъде той зависи от социалната среда, навиците, културата, традициите, а нерядко и от финансовите възможности. В Европа, съответно и в България, най-масово използвани са продуктите, изработени предимно от синетични материали.

Изборът в търговската мрежа е ограничен до различни вариации на тампони и превръзки за еднократна употреба. Това използват повечето жени в цивилизования свят, защото е най-широко разпространено, удобно и достъпно. Какво е обаче съдържанието на най-масовите продукти? Най-често това са различни видове пластмаса (предимно полиетилен LDPE, LLDPE, HDLE и PP), целулоза, лепила, аромати и други, все неща, които не се разграждат естествено в природата или са токсични.

women2

На пазара се предлагат и дамски хигиенни продукти от органичен памук и био-разградими материали, цената им обаче е висока. Има и алтернативи, щадящи природата – превръзки за многократна употреба и менструални чашки, които освен че са добри за околната среда, пестят пари.

Решението какви хигиенни материли да се ползват е лично за всяка жена и зависи от личната ѝ преценка. За свободомислещите и тези, които искат да се променят, за тези които искат да се отдалечат от пластмасата и химикалите в синтетичните продукти, представяме алтернатива, която е лесна за изпълнение и единственото, от което се нуждаете, е желание и малко сръчност. Флорина Григоре, която се старае да води природосъобразен живот, предлага на вашето внимание как сами да си изработите многократни дамски превръзки:

Как да си направим сами многократни менструални превръзки

pad6Преди няколко години, в моето търсене на екологични възможности попаднах на няколко статии за домашно изработени менструални подложки. Направих си няколко и ги използвам от години. Няма сравнение между използването на купешка пластмасова превръзка и платнена такава, изработена от памук. Използването на платнена превръзка е като да използвате любимото си бельо.

През няколко години подложките се износват и ще трябва да направя още няколко – това е лесно и не отнема много време. Аз никога не изхвърлям стари дрехи, даже събирам такива и от познати. Те са полезни по много начини. Сега при правенето на нови превръзки, те ще влязат идеално в употреба. Избирам една тениска, една риза, кърпа от памук и малко полар от старо одеяло.

Този път мисля да направя още 2 подложки за лек теч и още 2 за тежки дни. За дните на леко течение подложките ще имат един слой кърпа за абсорбция, но за по-тежките дни ще има два слоя кърпа и задната страна ще бъде направена от полар. Защо полар? Знам, че това е синтетичен материал, но причината за употребата му е следната: материята е дебела и лека, и забавя достигането на влагата до долната част на превръзката.

pad1 e1554713790748Първо направих шаблон от хартия с размера, който избрах за подложките: 25,5 см на 21 см и изрязах 4 парчета тениска за предната част на подложките, още 2 броя от полар за задната част на тези за обилните дни, и 2 парчета от ризата за задната част на подложките за по-леките дни. Също така изрязах 6 ленти от кърпа (2 x 2 за тежко и 1 x 2 за подложките за леко течение). Фиксирам отделните парчета с карфици и ги зашивам като се уверя, че оставям малко незашито в „крилото“, за да ги обърна след това.

След като приключа с шиенето, изрязвам излишния материал около шевовете, оставяйки само няколко милиметра по ръба. Обръщам ги отвътре навън.

pad2

Зашивам и малкото крило, което съм използвала за обръщане:

Гладенето им на този етап прави следващите стъпки по-лесни. Следва да зашия окончателно ръбчето и след това да направя три успоредни шева под формата на линии по дължината на превръзката, за да закрепя слоя от абсорбиращ материал – в случая кърпата. Това помага да се поддържа формата и да не се разместват слоевете плат.

pad4  pad5

За да се закрепват превръзките за бельото може да се използват обикновени копчета, тик-так копчета и др.

Няколко думи за поддръжката. Вече може би знаете, но кръвта най-добре се пере първо със студена вода, а след това с топла вода и сапун. Най-добрият начин за отстраняване на петна от превръзките е като ги накиснете (след измиване и изстискване) във водороден пероксид 3% (кислородна вода)*.

След това можете да ги изплакнете и подсушите. Ако петната са по-упорити, накиснете ги в гореща вода и натриев перкарбонат (безхлорна белина)** в продължение на 30 минути до 1 час и след това ги сложете в пералната машина с други дрехи.

Щом веднъж направите свои собствени дамски превръзки, които можете да използвате многократно, избрали сте материали по свой избор и сте се съобразили с нуждите на своето тяло, ще почувствате удоволетвореност от своя труд и ще сте помогнали да се намали количеството на отпадъците. Опитайте!

*Водородният пероксид се разпада на вода и кислород, това е най-екологичният избелващ агент, който съм намерила. Може да се намери в аптеките в бутилки от 1 литър. Аз също го използвам, за да почиствам кухненските плотове и банята, обожавам го!

 **Натриевият перкарбонат е продукт от калцинирана сода и водороден пероксид и се активира от гореща вода. Това е най-ефективният препарат за премахване на петна, който досега съм срещнала.

 За статията е ползвана информация от zerowasteeurope.eu

 

FB post