Ако има ден в годината, в който капитализмът отбелязва своя триумф над всичко и всички, то това със сигурност е Черният петък. Думичката “черен” недвусмислено показва какво този ден причинява на нас хората и планетата като цяло.

По време на черния петък всички масово се юрват да запълват вътрешната празнота от липсата на връзка с другите хора и природата с нови покупки и придобивки. Правейки това, навлизаме по-дълбоко в очернящата илюзия на консуматорството.

Бидейки не толкова екологично интелигентни ние също така създаваме и едно черно бъдеще за цялата планета. Несъзнавайки какви са последствията от нашите покупки и пазарувайки неща, от които много често нямаме реална нужда, продължаваме да подкрепяме капитализма и неговата цел да унищожи всичко и да го превърне в пари. По този начин допринасяме за едно несигурно бъдеще за нашите деца и всички следващи поколения.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА НЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ЧАСТ ОТ ТАЗИ ЛУДОСТ?

От 1992 година насам като протест срещу Черния петък се организира международния “Ден без покупки“. Можете да се включите  в него като вземете решение да не пазарувате по време на Черния петък.

Знаем, че на пръв поглед е много трудно да се устои на всички тези намаления, които ни примамват отвсякъде, но замислете се!

Нима тези маркетингови похвати за намаления и промоции не са едно от най-поразяващите оръжия на капитализма, които ни превръщат в безмозъчни потребители?

Untitled 10

Не е толкова трудно – опитайте!

Ако имате нужда от нещо, вместо да го купувате, първо помислете за други варианти да го получите. Например потърсете във фейсбук групите за подаряване, вече има толкова много. Има групи за всеки отделен град, както и за различни случаи и поводи.

Други вариант да намерите безплатно това, което ви трябва, са свободните пазари. От време на време се организират такива в различните градове.

В случай, че не можете да устоите на желанието да пазарувате през този ден, нека то бъде разумно и осъзнато. В тази връзка имаме две предложения за вас, чрез които да превърнете черния петък в ЗЕЛЕН.

1. Купете си нещо, което е направено от рециклирани материали.

Нека покупката ви допринесе за един по-чист свят. Ще ви споделим няколко предложения като оставим на вас да откриете и други възможности.

– Кръг на квадрат – в този магазин на Плетчица може да откриете различни продукти, произведени от рециклиран текстил.

– Тениските на Resume от рециклирана пластмаса

 2. Подкрепяйте фирми и компании, които опазват природата и прилагат кръговия икономически модел в своята дейност.

Купувайки продуктите на тези фирми, показваме нашето одобрение и гласуваме с парите си те да продължават да се развиват в тази екологична посока.

Ето две предложения, които със сигурност не изчерпват възможностите за екологично насочените фирми и компании.

Революция – Български онлайн магазин за продукти за живот с нулев отпадък. Изключително последователни в своите принципи и философия относно опазването на природата и човешките права.

– Ikea – Може би се чудите, защо ви даваме това предложение. Едно от нещата, които компанията прави, за да намали своя въглероден отпечатък е инсталирането на соларни панели на покривите на своите магазини. Подкрепяйки компании като тази, спомагате за прехода към безвъглеродно бъдеще.

Пожелаваме ви не само по време на Зеления петък, но и през цялата година

ДА БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ ПОТРЕБИТЕЛИ И НАЙ-ВЕЧЕ ОСЪЗНАТИ ЖИТЕЛИ НА ЗЕМЯТА!

 

FB post