Може би сте чували за общности със своя собствена валута, отглеждащи храната си в споделени градини, изграждащи общностна електроцентрала и локализиращи икономиката си.

“Преходът 2.0” е документален филм представящ точно такива общности по целия свят, които са част от движението “Преход”. Преходът е процес стимулиращ  творческите сили в хората, помагайки им да отидат отвъд своите различия, за да използват по най-добрия начин своите ресурси и енергия.

Това е вдъхновяващ филм, който ни запознава с историите на обикновени хора от целия свят правещи необикновени неща. Мрежата “Преход”, включваща над 1800 инициативи и общности, е социален експеримент, който отговаря на несигурните времена, в които живеем, с оптимизъм и решения.

Идеята на движението е икономика, в която всеки има място, ценност и цел. “Преходът” е съвкупност от дейности, които ангажират, изграждат и помагат на общността, в която живеете, за да може тя да бъде повече или по-малко независима от климатичните промени и настоящата икономическа ситуация.

Във филма са представени основните етапи при изграждането на една устойчива общности и трудности, които могат да възникнат в хода на работа.

Целия филм с български субтитри може да гледате онлайн тук.

Повече информация относно движението “Transition” може да намерите на официалния им сайт.

 

FB post