Красотата на модерното еко селище е в това, че то ни помага  да си възвърнем хармонията с природата, която повечето от нас са загубили в ритъма на живота в индустриалното общество.

Еко системата не е просто отговорна за физическата ни прехрана и оцеляване, но на нея може да се погледне и като основен елемент в нашия духовен път към себепознание, здраве и чувство за единност.

Как би могъл напълно да опознаеш себе си без да разбираш абсолютната си взаимосвързаност с природата? Земята, това което ни заобикаля и мястото на което се намираме постепенно са формирали през вековете системи като езика, на който говорим, културните особености, колективната памет, начина по който изглеждаме и чувствителността ни.

По света има групи от хора, които са избрали да остановят наново връзката си с природата и земята. Тези групи от хора са започнали инициатива, която те наричат „съзнателни общности“ от хора с еднакви интереси, които искат да развиват един духовен подход към екологичните, социални, икономически и културни измерения в нашия живот, за да създадат една по-устойчива среда, която не само се грижи за физиологичните ни нужди, но подхранва и колективната ни душа, която е загубила връзка със себе си.

Тези еко селища са много разнообразни и съществуват в различни точки на планетата. От йога упражнения с изглед към планините в Перу, през групи от хора отглеждащи по органичен начин зеленчуци в съседната градина, стигайки до селище с къщи построени на дървета в джунглата. Всяко едно селище е създало нещо красиво, от което да научим много.

Ето и списък с някой от най-известните еко селища:

Внимавайте… може да ви се прииска да се прeселите!

1. Еко селище “Crystal Waters”

 Основано през 1984г.  в североизточна Австралия, това екоселище е първото пермакултурно такова. В регион,където сушата е била бич за местното население, 200 души са създали един малък оазис, използвайки системи за напояване като са улавяли водата от малки потоци (а също и дъждовната вода) правейки язовирчета и канали. Там ли сте – никак не е изключено да видите различни породи кенгуру да подскачат наоколо. Хората от общността се наслаждават на собствена пекарна, общински център и ежемесечно провеждат селски пазар. За повече информация може да посетите официалната страница на селището .

2. Еко селище „Ithaca“

Това еко селище е било основано през 1991г. в горните предградия на Ню Йорк съчетавайки в себе си живот в кооператив, на земя, която е частна собственост, което предоставя значителна самостоятелност и независимост. Основано е от Лиз Уолкър, която е организатор на общности.

Тя създава организация с нестопанска  цел, за да купи земя и създаде „атрактивен начин на живот,  алтернатива на типичният американски такъв“, основан на еко строителство на сгради, възобновяеми източници на енергия, съвместно съжителство, независимо производство на органична храна, грижа за околната среда и социална предприемчивост.

В еко селището живеят 160 човека вурху 175 акра (1 акър = малко повече от 4 декара), използвайки благата на земята, които включват – пътеки за разходка и каране на ски, езеро за плуване и пързаляне с кънки, както и храната от двете еко ферми изградени там. Организацията с нестопанска цел се управлява, както от борда на директорите, така и от хората, които живеят там.

Жилищата са собственост на живущите в тях, които от своя страна плащат месечни такси за използването на общите сгради и съоръжения. Няколко пъти в седмицата се събират, за да споделят храната си заедно, която се приготвя от доброволци и водят богат социален живот. Ако искате да научите повече може да посетите страницата на Ithaca.

3. Еко селище „Eco Truly Park“

Разположено на един час път с кола от Лима, Перу, това селище е една екологична и артистична общност, която е основана на принципите за ненасилие и прост живот в хармония с природата. Както архитектурата на селището, така и духовните ценности на общността са вдъхновени от традиционните индиански учения и начин на живот. „Eco Truly Park“ има за цел да бъде напълно самоиздържащо се и в момента има огромна органична градина. Отворено за доброволци, предлагащо кръжоци по йога, изкуство и ведическа философия. Повече за всичко това може да прочетете на сайта им.

4. Еко селище „Finca Bellavista“

Финка Белависта е селище, в което къщите са ръчно направени върху дървета и спокойно може да се нарече най-екзотичното еко селище на Земята. Намират се в южното тихоокеанско крайбрежие на Коста Рика, обградени от джунгла изпълнена с живот. Въглеродно пасивните къщи построени върху дърветата са свързани по въздух и имат централен общински център със столова, барбекю и фоайе.

Градините и пътеките за катерене и разходки, правят селището още по-атрактивна дестинация, много повече от просто един тропически рай.Бъдещите членове на общността имат правото сами да решат какъв да бъде дизайна на къщата им и да си я построят. В допълнение, някои от членовета на общността, предлагат своите къщи под наем, така че има и възможност за настаняване на посетители. За любопитните относно това селище може да посетите сайта им.

5. Еко селище „Findhorn“

Финдхорн е основано през 1962г. и се води  “дядото”‘ на всички еко селища. Общността тръгва от общият интерес на трима човека, Питър, Айлийн Кади и Дороти Маклийн, които остават бездомни и заживяват заедно в малка каравана, издържайки се със социални помощи и създават органична градина, за да компенсират малкият си доход. Духовната им дисциплина постепенно довежда до мистично общение с духовете на растенията, почвата и мястото. По този начин, общувайки с растенията, стигнали до момент, в който продукцията, която произвеждали стигнала учудващи размери.

Историята им придобила популярност, последвана от основаването на еко селище Финдхорн с образователна цел, насочена към органичното градинарство  чрез духовни практики. Днес членовете на Финдхорн наброяват около 450 и са най-голямата международна общност в Обединеното Кралство.

Установено е, че селището има най-малкият екологичен отпечатък сред всички останали общности в страната (използвайки наполовина ресурсите, които средностатистически биват използвани и имайки наполовина по-малко отражение върху околната среда). На общността е била дадена наградата „Най-добри практики“, от центъра на Обединените Нации за човешко заселване. За повече подробности разгледай сайта на Финдхорн.

  6. Екоселище „Sarvodaya“

Основано през 1957г., Сарводая Шрамадана е нестопанствена фондация с образователни цели съставена от 15 000 села в Шри Ланка. Организирано върху идеята за минимално използване на пари , селището разчита на доброволчеството на пенсионери, които имат времето, уменията и нуждата да помагат на новото поколение. Доброволците са от тези 15 000 села. Те помагат с технически съвети и практически умения, за да се осъществи промяната на модела от пазарно-ориентираното производство към ‘без бедност, без печалба’ ориентиран модел в селското стопанство. Принципите в селище Сарводая са не само ориентирани към това да има вода, храна и подслон за всеки, но и в духа на идеята, към красива околна среда и живот изпълнен със смисъл. Официален сайт на Сарводая.

7. Еко селище „Sieben Linden“

Основано през 1997г. Зибен Линден, именувано на седемте липови дървета, които се намират там, е селище ‚извън системата‘, в което живеят 150 човека, разположени на 200 акра плодородна земя и борова гора. Зибен Линден се фокусира върху затворения цикъл на енергия и ресурси, строителство с естествени материали, използвайки местни ресурси, като слама, дърво и глина.

Също така там се развиват органично фермерство и коневъдство, използвайки конете за фермерски нужди и дърводобив. Всичко това води в резултат използването на минимални ресурси и много малко отпадъчен продукт. (около 1/3 от средното в Германия). За повече информация относно Sieben Linden виж тук.

8. Еко селище „Tamera Peace Research“

Тамера е било основано в Португалия като модел на ненасилие, между хора, животни и природа. То е дом на 250 колеги и ученици, които изучават как хората могат да живеят в мирно съжителство в общности, в хармония с природата и най-важното, в разбирателство помежду си (справяйки се с чувства като завист, сексуалност и т.н.). Селището включва и нестопанствена организация , тестова станция за соларна енергия, пермакултурна градина и резерват за коне. Сайта на Тамера.

  9. Еко селище „Earthaven”

Намиращо се в планините на северозападна Каролина, Earthaven е едно от многото подобни съзнателни общности фокусирани върху устойчивият начин на живот. Там ще намерите буквално всеки един от различните видове строителство с естествени материали, включително: земни кораби, глинени къщи, селски колиби. Всички те са построени чрез методи, които изключват токсични материали и дървени трупи.

Разположено върху 320 акра земя (1300 дка) и отдалечено на 40 минути югозападно от Ашвил, в Earthaven често се организират курсове по строителство с естествени материали, както и такива за пермакултура, органично градинарство и устойчив начин на живот.  За подробности посети сайта на Earthaven.

10. Еко селище „Polestar”

Какво може да бъде по отпускащо от йога общност на Хаваите? Polestar предлага стимулиращ начин на живот включващ ежедневна йога, медитация, карма йога и различни активности на открито. Въпреки, че се води духовна общност, хора от всички вероизповедания са добре дошли в това еко селище, което приютява както постоянно живеещи там, така и посетители и доброволци.

Жителите на това място всяка сутрин се събуждат от музиката идваща от храма, параклис посветен на учението на Парамханса Йогананда. Гостите на Polestar могат да се насладят на дневния режим, който включва – отглеждане на чиста храна, доброволческа работа, различни изкуства и най-различни дейности свързани с общността. Сайта на Polestar.

Забележка  – Eко селищата „Ауровил” и „Даманхур” въпреки, че са едни от най-известните и големи такива, не са включени в списъка.  Основната причина да не ги включим в този списък, е че вече са представени във филма „Едно ново ние” и статията за Ауровил.

Какво мислите?

Тези общности предлагат невероятни разбирания за това какво човешката изобретателност е способна, когато открие наново загубеното чувство за единение с природата и обкръжаващата ни среда. Нарастващият интерес към тези алтернативни форми на живот доведе до конференция организирана от Фондация Финдхорн, която привлича лидери в областта от всички краища на света. Конференцията се нарича „Световна мрежа на еко селищата”. А на сайта Fellowship for Intentional Community Directory може да намерите списък със стотици еко селища по целия свят. 😉

Източник: Lonerwolf

 

FB post