В ежедневието си хората проявяваме лицемерие по най-различен начин. Някои от примерите за това са: когато негодуваме относно пластмасовото замърсяване и в същото време продължаваме да ползваме пластмаса за еднократна употреба; когато се оплакваме, че въздухът е мръсен и в същото време и един ден не можем без любимата си кола; когато казваме, че обичаме животните и в същото време ядем месо; когато казваме, че ни е гадно, че има толкова гладуващи по целия свят и в същото време изхвърляме храна.

На 29 септември 2020г. за пръв път се отбеляза Международния ден за информираност относно изхвърлянето на храна. Той беше определен на 74-то общо събрание на ООН през 2019г. Основната цел на този ден е да се подчертае важната задача до 2030г. да се намали в световен мащаб наполовина изхвърляната храна на човек на ниво потребител и търговец на дребно, както  и да се намалят загубите по време на производство и доставка.

Във връзка с международния ден решихме да ви споделим 10 любопитни факта относно изхвърлянето на храна, които ще ви  изненадат и замислят относно този огромен проблем.

Факт 1: Над 1/3 от всичката произведена храна в света се изхвърля.

5 0

Факт 2: Стойността на годишно изхвърляната храна е 1 трилион долара, а теглото на похабената храна възлиза на 1,3 милиарда тона.

Food labelling shelf life are top waste prioritiesФакт 3: Всичките почти един милиард гладуващи хора по света могат да бъдат нахранени с по-малко от 1/4 от изхвърлената храна в САЩ, Великобритания и Европа.

ab5247f2598a748535bb8bfb1cbe2b45Факт 4: Площ по-голяма от тази на Китай се използва за производството на храна, която никога няма да бъде изядена.

china facts 1024x629 1Факт 5: Ако изхвърлената храна беше страна, тя би била третия най-голям производител на парникови газове след Китай и САЩ.

DunoFuYUYAEKoUyФакт 6: 25% от запасите на прясна вода в света се използват за производството на храна, която никога няма да бъде изядена.

ETtDiqWWkAUt CuФакт 7: Намаляването на изхвърлената храна е решение №1 за климатичната криза, според проект DrawDown, като изпреварва електрическите коли, слънчевата енергия и растителната диета.

environmental education awareness environmental data 1024x683 1Факт 8:  В развитите страни повече от половината количество изхвърлена храна се пада на домакинствата.

NA VODI hrana 01Факт 9: За средностатистическото великобританско семейство стойността на изхвърлената храна възлиза на 730 лири годишно.  За САЩ тази сума е 2 275 долара.

approximately 1 trillion of food is lost or wasted every year 1601396778 1Факт 10: До 2050г. населението на Земята ще се увеличи с още 2,3 милиарда човека. Това ще изисква увеличение на производството на храна в световен мащаб с 60-70%. Другия вариант е да спрем да изхвърляме храната.

Ако все още сте от хората, които изхвърлят храна може да разгледате наръчника на Биоселена “Твоята храна“. В него ще намерите интересни факти и полезни съвети как да  намалите количеството на изхвърляната храна.

От клипчето по-долу ще научите 10 полезни съвета как да предотврати изхвърляте на парите си в боклука чрез храната.

 

FB post