Наближават празници. Коледа и Нова година са любим празник и всички ги обичаме, защото ни събират задено, защото има богата трапеза и защото ни дават повод да се позабавляваме и да разменим подаръци. Както всяка година, и тази ще похарчим пари за какво ли не,  а ако се замислите повечко може би ще се съгласите с мен, че покрай хубавите неща ще натрупаме и доста амбалаж. Иначе казано – куп от ненужни опаковки, които ще свършат на боклука.

С моя деветгодишен син и тази година правихме снежинки и гирлянди от използвана хартия, но докато си говорехме за това как всяко нещо може да се използва повторно, той каза.

„Но, мамо, ти си само една, която го прави това“.

Е, „не съм само аз“ казах и се опитах да подкрепя твърдението си с примери и с довода, че капка по капка прави вир. Признавам че ми беше трудно да го убедя, но си струваше усилието. Най-малкото, защото ме накара да говоря по темата с приятели и колеги.

Оказа се, че не съм само аз. Много майки потвърдиха, че се ядосват когато с играчка, която е голяма колкото педя, върви картон и найлон колкото за пет такива. Други пък събират кутиите и ги използват повторно, бурканите и бутилките също, пластмасите и хартиите пък изхвърлят в контейнера за рециклиране. Доста споделиха, че не вярват в ползата от разделно събиране, защото не мислят че събраните разделно отпадъци отиват за рециклиране (което не е вярно).

Дори да е така, хубаво е да се сетим, че има хора (в неравностойно положение), които събират хартиени, пластмасови и метални отпадъци, и ги предават в пунктовете за да осигурят прехраната си. Затова си струва да съберем отпадъка по вид и компактно, за да подпомогнем някого в ежденевните му усилия дори и по един много символичен начин.

Защо говоря за това в навечерието на празниците? Един от най-честите отпадъци, които изхвърляме са от пластмаса, а покрай празниците изхвърляме доста. Истината е, че пластмасата отдавна е завзела живота ни – можем да я намерим във всичко около нас: в хранителните опаковки, в предметите които ползваме, в домашния интериор и уреди, с една дума – навсякъде. И е толкова удобна. А всъщото време е продукт, който почти не се разгражда и може да остане неразграден в природата стотици години. Освен това не е най-здравословното нещо, нали така?

И сега пред прага на новата година, може би е моментът да се замислим, дали и как можем да намалим пластмасата в живота си. Можем да започнем например с поне един от тези 11 начина. А вие може би вече сте започнали? Споделете с нас вашите идеи за да ги добавим в списъка! И весели празници! 🙂 

11 начина да намалим пластмасата в живота си:

  1. Пластмасовите кутии са опасни както за здравето ни, така и за околната среда.

525481a5697ab0507f0057c2. w.540 h.359 s.fit

Нашите баби не са имали пластмасови кутии за да слагат храната си, но са имали 200 хитрини за да я запазят свежа. Една от тези хитрини е, вместо да се използва платмасова кутия или фолио, да завиете храната в чиста памучна кърпа. Краставици, тиквички, праз, зелен фасул, моркови.. просто трябва да ги завиете във влажна кърпа и да ги сложите в хладилника. За зелената салата – сложете листата в суха кръпа, завържете 4-те края като бохча и готово!

2. Направете си своя паста за зъби.

IMG 1709

Пластмасовата туба, заедно с неестествените съставки на пастата могат да отидат в историята като замените пастата за зъби от магазина със своя. Трябват ви само няколко съставки като вода, сода за хляб, етерично масло, кокосово масло и малък буркан. Рецепти  за домашна паста за зъби можете да намерите тук.

 3. Използвайте естествени ексфолианти.

5939578630 8e8d19a931 z

В конвенционалните ексфолианти за измиване на лице и тяло се съдържат пластмасови микросфери. Само за едно измиване около 300 000 микрочастици се отмиват в канализацията, а оттам пътуват към морските води. Можете да замените продуктите от магазина с утайка от кафе, захар, овесени трици, хума и какво ли още не, като само ще ощастливите кожата и себе си (проверявайте за алергичност все пак).

4. Заменете всичките си почистващи препарати с една единствена природна алтернатива.

spraybottle2Можете да замените почти всеки почистващ спрей с оцет. Оцет може да се използва за дезинфекциране на повърхности в банята, кухнята, за блясък на огледала и сребърни прибори и дори за отпушване на канали. Добавете лимонови или портокалови кори към оцета, за да получите естествен аромат на цитрусови плодове. Ако купувате бял оцет в насипно състояние, можете да използвате стара стъклена бутилка и една от пръскалките от  старите си почистващи препарати (изплакнете добре) за да си направите удобен спрей.

5. Използвайте стъклени буркани за подправките и продуктите в кухнята.

201507260533570

Колко различни пластмасови пликчета и опаковки с подправки имате в кухнята си точно сега?  Всяко едно може да се замени със стъклен буркан с различен размер, можете повторно да използвате всички стъклени съдове с капак, които вече са празни, отново и отново, и продуктите ви освен че ще се съхраняват по-добре, ще имат и по-добър вкус. Когато съхранявате продукти в добре затворени стъклени съдове, те запазват по- добре ароматите си и са по-дълготрайни, тоест можете да си закупите наведнъж по-големи количества насипно и така ще спестите.

6. Заменете пластмасовите ароматизатори с изкуствени аромати с етерични масла.

DIY Oil Diffuser 3

Конвенционалните ароматизатори не само идват в пластмасова опаковка, но са и пълни със скрити токсини. Етеричните масла работят по същия начин (даже по-добре), но без ненужните токсини и пластмаса. Просто добавете няколко капки от любимия си натурален аромат върху ролката тоалетна хартия за да ароматизирате тоалетната. Също може да сложите няколко капки в красива чаша или глинен съд с вода, в който сте поставили няколко сухи клонки или клечици, за да подобрите дифузията.

7. Гответе в тенджера под налягане вместо да купувате консерви.

Slow Cooker Pinto Beans blog

Консервираният боб, грах или други консерви често се използват в кухнята. Ако купувате консерви в метални, а не пластмасови опаковки, сигурно си мислите че е по-здравословно. Всъщност, повечето консервени кутии са обработени с някаква форма на пластмаса за да се избегне ръждата. Обикновено това е бисфенол (ВРА), който въздейства на ендокринната система и не може да се каже че е здравословен. Вместо консерви, купувайте насипно сухи зърна боб, грах, нахут или семена, след като сте ги накиснали във вода можете да ги сварите в тенджера под налягане само за 10-20 минути.

8. Пропуснете пластмасовите торбички за насипните продукти.

5254641adbfa3f2ce400ee71. w.540 h.372 s.fit

Вероятно вече сте заменили еднократните найлонови торби за пазаруване с такива от плат или мрежа. Когато пазарувате насипни продукти обаче, често стоката в магазина се поставя в пластмасови торбички. Можете да помислите  как да ги избегнете като си носите текстилни или хартиени пликове или буркани за тези неща. Вероятно ще ви изгледат накриво, но винаги можете да обясните с усмивка защо го правите.

9. Заменете перилните препарати с домашно направен сапун.

detergentul de rufe 1

Можете да си направите сами сапун, за който ще сте сто процента сигурни относно съдържанието му.Течен или настърган на ренде, той може да се използва във всяка пералня. Така ще избегнете токсичните съставки, които се съдържат в синтетичните перилни препарати, а и няма да създавате излишни отпадъци от опаковките им, които най-често са от найлон. Можете да потърсите и други алтернативи с естествени съставки, които съдържат сапонини. Как да си направите течен сапун може да видите тук, а твърд домашен сапун тук.

10. Използвайте кокосово масло или кастилски сапун за да замените шампоана и балсама за коса.

coconuts with oil benefits on table 800x416 1

Дами и господа, време е да се отървем от навиците да използваме сложната химична смес, опакована в пластмаса и наречена шампоан или балсам. Не само че опаковките добавят към замърсяването с пластмаса, но и съдържат синтетични смоли, восъци и силикони. Вместо това втрийте в косата си кокосово масло, а после измийте с кастилски сапун. Бадемово масло, хума, естесвени маски и няколко капки лимон разредени във водата за изплакване ще направят косата блестяща, подхранена и жива – точно както се казва в рекламите, но наистина.

11. Предпочитайте да купувате храни и напитки в стъклени съдове, които можете да върнете в магазина.

Отказвайте пластмасовите торби и опаковки, които ви предлагат когато пазарувате. Купете си своя стъклена бутилка за вода и чаша в офиса, вместо да ползвате еднократни такива. Когато все пак няма как да избегнете пластмасовата опаковка – използвайте я повторно, намерете й друго приложение или се погрижете да отиде в контейнерите за рециклиране.

 

FB post