Включете телевизора. Какво виждате?

Урагани, тайфуни, опустошение навсякъде. Бездомни хора, корумпирани политици, бедност.

Грабежи, изнасилвания, убийства.

Климатични промени. Войни. Замърсяване.

Мога да продължавам с подобни примери. Но само няколко от тях са достатъчни, за да накарат човек да се чувства депресиран от случващото се в нашия свят.

Седем континента, 196 независими държави. Вие сте само едно човешко същество в свят с 7,7 млрд.души. Искате да помогнете нещата да бъдат различни.

Искате да промените света – но как?

Вие сте просто един човек – малко зрънце в сравнение със 7,7 милиарда души. Може ли наистина да промените света?

Отговорът е категорично ДА!

Много хора смятат, че един човек не може да промени нищо. Но представете си следното: 7,7 милиарда души и всеки прави нещо, за да промени света. Така че промяната може да започне с един човек. Промяната може да започне с вас, точно ТУК, точно СЕГА.

Ето 25 прости начина, за да започнете да променяте света:

1. Доброволчество. Станете доброволец за няколко дни и се потопете в нови преживявания. Това ще ви помогне да погледнете на животас нови очи и ще виосветли по отношение на различните ситуации въввашата общност.

2. Подкрепа за каузаНамерете нещо, което ви вълнува и се борете за него. Може да бъде спасяването на околната среда или набиране на средства за нова болница. Присъединете се към групи, които подкрепят вашата кауза.

3. Уважавайте другите. Важно е всички да бъдат уважавани и правото на всеки човек да се отнасят към него с приличие и човечност да бъде зачитано. Има повече от това, което се вижда с очите, затова изтрийте предразсъдъците, премахнете етикетите и спрете да съдите.

4.Предай нататъкНаправете снимка на турист или отворете вратата за някого. Случайните добри дела са приятна изненада. Нямате представа как това влияе на другите хора, особено на тези, които не се свикнали да се отнасят към тях по подобен начин. Още повече,че от начина, по който сасе почувствали хората, на които сте помогнали,могат да започнат пулсации, предизвикани от умишлената ви щедрост и отзивчивост.

5. Осиновете от местния приют. Повечето животни в приюти са спасени и се нуждаят от любящи стопани. Ако не бъдат осиновени, ще бъдат подложени на евтаназия. Осиноветеспасено животно и дайтевтори шанс на животните. Като допълнителен бонус ще се сдобиете с нов най-добър приятел!

3 happy dogs

6. Бъдете по-съзнателни по отношение на здравето и храненетоОпитайте се да ядете повече пресни зеленчуци и плодове, отколкото месо (а най-добре, ако го спрете напълно). Освен физическите и психическите ползи за вас, околната среда също ще спечели от тази промяна в начина ви на живот.

7. Пазете околната среда чиста. Другите може да не проявяват вашето съзнание, когато става въпрос за правилно изхвърляне на боклука. Разходете се. Можете да промените света като събирате отпадъци – да, дори отпадъците на другите хора.

8. Създайте връзки с възрастни хора. Възрастните хора прекарват дните си в спомени за миналото или се опитват да бъдат в крак с променящите се времена. Прекарвайте време с баба си и дядо си и бъдете благодарни, че те все още са с вас. Ако те вече не са сред живите, посетете хора в напреднала възраст във вашия квартал. Човек никога не знае какво може да научи от тях.

9. Изказвайте мнението си. Не се страхувайте да говорите за своите притеснения и да изказвате мнението си. Използвайте гласа си, за да повлияете и да образовате другите по важни въпроси. Не се въздържайте. Подписвайте петиции, становища и пишете писма. Имате конституционно гарантираното право да споделяте мислите си.

10. Подкрепяйте своето семейство и приятели. Знаете какво е някой да вярва в теб повече, отколкото самият ти вярваш в себе си. Насърчавайте важните хора в живота си. Светът се нуждае от по-силни взаимоотношения.

11. Оценявайте непознатите. Светът ще бъде по-добро място, ако само се научим да ценим хората. Давайте бакшиш на сервитьорите за доброто обслужване. Поздравете портиера във вашата сграда – трябва да е доста скучно да държи вратата отворена за всички през целия ден. Усмихнете се на разсилните и им благодарете, че поддържат всичко в порядък.

12. Пестете тока и водата. Изключвайте електроуредите и осветлението, когато не ги използвате. Не включвайте климатика, когато температурата е поносима. Спрете душа, докато се сапунисвате, бръснете или нанасяте шампоан. В момента водата може и да е в изобилие, но бъдещето е все още несигурно.

13. Освободете се от вещите. Минимумът е последната модна тенденция в Япония. Японците вярват, че е по-добре да притежават по-малко вещи. Признайте си, че имате много неща, които не сте използвани през последните шест месеца.

на вещи

И все пак не искате да се откажете от тях, тъй като вещите създават усещане за сигурност у нас. Има хора в света, които са доволни само с чифт обувки, въпреки че се нуждаят от повече. Ще направите услуга на себе си, акодържите по-малко на материалното. Възползвайте се от възможността да ощастливите другите с вещите, от които дори не се нуждаете, но ще служат дълго време на някой друг.

14. Свържете се като прекъснете връзката. Заради напредналите технологии, прекарваме все повече време онлайн. Изключете се от социалните медии най-малко в продължение на няколко часа на ден. Свържете се отново с хора, с които не сте разговаряли от известно време. Участвайте в разговори лице в лице на чаша кафе или чай за разнообразие, а не по Skype. Докато от една страна от технологиите имат редица ползи, то от друга те могат да извадят мозъка ни от равновесие и да възпрепятстват истинската човешка връзка.

15. Купувайте от малки производители. Купувайте от уличните и пазарните продавачи и дори от амбулантните търговци, които виждате често. Те работят за прехраната си, а не да си купят нова кола или апартамент. Също такаподпомагайте и насърчавайте местните творци и работници.

16. Купувайте стоки на лоялни търговци или продукти с кауза. Когато купувате стоки на лоялни търговци (на лоялни цени), вие помагате на земеделските производители да получат справедлива цена за продукцията си. Тези продукти могат да бъдат стоки, произведени от различни занаятчии, кафе, цветя, чай, мед, както и голямо разнообразие от неща, които обикновено запълват пазарската ви количка. Може също така да закупувате продукти, свързани с някаква кауза. Има редица продукти, които са направени от деца със специални нужди, възрастни хора и дори затворници. Купете от тези, които имат най-голяма нужда от парите ви.

17. Направете анонимно дарение. Изберете организация, на която бихте искали да помогнете и дарете част от спестяванията си анонимно. Всяка сума би свършила работа – дори дребните пари могат да са от значение.

18. Рециклирайте. Откажете се от пластмасата и използвайте повторно различните материали, ако е възможно. Пластмасата не се разгражда и, ако ние не направим необходимото, тя ще продължи да се натрупва и замърсява почвата и моретата.

19. Цифровизирайте! Използвайте по-малко хартия, така че по-малко дървета да бъдат изсечени. Сведете до минимум принтирането и обменяйте документи по и-мейл.

20. Изследвайте алтернативни възможности за транспорт. Споделяйте пътуването с някого.

Car pooling

Може също да опитате колоездене или дори ходене на къси разстояния. Освен че по този начин спомагате за намаляване на замърсяването, в същото време правите услуга на тялото си, като се движите активно.

21. Протегнете ръка на бездомните. Дайте храна на бездомния човек, който спи пред вашата сграда. Спомняте ли си за вещите, от които сте решили да разчистите дома си? Можете да дадете някои стари дрехи и одеяла на бездомните хора близо до вас.

22. Бъдете модел за подражание. Създайте връзки с деца – може да бъдат племеннички, племенници, или децата на ваши приятели. Чуйте техните истории и споделетесвоите мотивиращи истории в замяна. Бъдете вдъхновение и запазете ума си отворен. Дори и възрастните могат да научат нещо от децата.

23. Засаждайте растения в задния двор. Една малка зелена площ в задния двор може да има огромно въздействие. Можете да го използвате, за да засадите билки или цветя. Със своя собствена градина можете да самозадоволите поне част от нуждите си и да сте сигурни за храната, която ядете. Можете също така да споделяте уменията си с другите и да ги научите как да постигнат това, което сте направили вие.

24. Бъдете слушател. Често не са необходими думи. Изслушайте тези, които имат нужда да излеят чувствата си. Заслушайте се в думите на някой, който иска да бъде чут. За света ще бъде от полза, ако хората имат на разположение безопасни места без злонамереност и осъждане, където да изразят себе си.

25. Излъчвайте позитивни вибрации. Медиите могат да ни заливат с ужасни новини, но има и красиви, стоплящи сърцето истории навсякъде. Направете си равносметка и бъдете носител на вдъхновение в този свят, разкъсван от опустошения. Никога не знаете как вашите случайни усмивки могат да повлияят на нечий ден.

Не забравяйте, че една малка постъпка може да има траен ефект. Капката създава вълна, която има по-големи последствия. Вие може да сте просто един човек, но ако другите се вдъхновят от действията ви, те биха могли да последват вашия пример.

Представете си, ако всеки човек прави поне едно от тези 25 неща всеки ден – светът определено ще се промени към по-добро.

Източник: Collective evolution

 

FB post