“Идвайки тук днес, нямам скрити намерения, просто се боря за своето бъдеще. Да изгубя бъдещето си не е като да изгубя изборите или няколко пункта на борсата. Тук съм, за да говоря от името на следващите поколения… Чуваме за животни и растения, които измират всеки ден – изчезвайки завинаги… През живота си мечтаех да видя големи стада диви животни, джунгли и гори, пълни с птици и пеперуди, но сега се чудя дали те въобще ще съществуват, за да ги видят моите деца.

Налагаше ли ви се да се тревожите за такива неща, когато бяхте на моите години? Всичко това се случва пред очите ни, а ние се държим така, като че ли разполагаме с цялото време на света и с всички решения. Аз съм само дете и нямам всички решения, но искам да осъзнаете, че и вие ги нямате. Ако не можете да поправите нещо, престанете да го унищожавате!”

Четейки това може би си мислите, че го е казал някой от младите стачкуващи за климата, Грета Тунберг или Саои О’Конър.  Всъщност тези думи са изречени преди 27 години от 12-годишната Севърн Сузуки пред делегатите от Конференцията на ООН за устойчиво развитие в Рио Де Жанейро, Бразилия.

Тя стана известна като “момичето, което накара света да замлъкне за 6 минути”. Представете си, че светът я беше послушал. Безброй животи можеха да бъдат спасени от природни бедствия причинени от климатичните промени. Можехме да запазим част от тези 60% животни, които са изчезнали от 1970 година до днес.

Нямаше да има нужда да измисляме термина “еко-безпокойство”, дума и състояние превръщащо се в преобладаващо със зачестяването на последиците от климатичната и екологична криза. Младите нямаше да има нужда да излизат по улиците, за да молят за едно годно за живеене бъдеще с плакати като: “Вие ще умрете от старост, аз ще умра заради климатичните промени.”

108880756 gettyimages 1169732490

Вие ще умрете заради старост, ние ще умрем заради климатичните промени.

Щяхме да имаме относително постижим шанс да се справим с глобалното затопляне и екологичната криза. За съжаление никой не се вслуша в думите на това 12 годишно момиче. Точно заради това в момента милиони младежи излизат по улиците, отказвайки се от образованието си, за един последен опит да събудят дълбоко спящите световни лидери и възрастните като цяло.

Но защо въпреки, че знаем за климатичните промени от десетилетия не сме направили нищо особено по въпроса. Една от основните причини е, защото климатичните промени се явяват прекалено абстрактна заплаха в умовете на повечето хора. Какво означава това и какви са причините може да научите повече от Дан Милър.

Оказва се, че основно младите са тези, които осъзнават заплахата от климатичните промени, колкото и отложена да е тя във времето. Още повече, че те и техните деца ще бъдат най-засегнати от последствията на климатичната криза.

Последните дни обаче, след поредната реч на Грета Тунберг, на хоризонта ясно се очерта една друга заплаха, сериозна и голяма колкото климатичните промени.

В историята всяка една промяна и движение е имала както поддръжници, така и противници. Климатичните стачки не са изключение. Но това, което наблюдаваме последните дни е предвестник на може би най-голямото разделение в историята на човечеството.

Няма да отделям специално внимание на цялата негативна вълна срещу Грета, която заля българското и световно интернет пространство. Само ще кажа, че е много лесно да приказваш, когато си скрит зад екрана, но съм сигурен, че нито един от тези хора няма смелостта да се изправи пред световните лидери и да им каже истината в очите. Да не говорим, че всички тези критици най-вероятно не са направили и половината от промените, които Грета Тунберг е направила в живота си, за да намали своя отпечатък.

Естествено във виртуалното пространство се появиха какви ли не  компрометиращи снимки относно това, какво тя е променила или не. Разбира се, когато човек попадне под светлината на прожекторите трябва да бъде перфектен, за да не го разкъса обезумялата тълпа. В случая тази перфектност е нужна само за пред тези, които не са направили особена промяна в живота си. Другите, които вече вървят по пътя към минимален отпечатък, знаят много добре, че това е процес, който отнема много време. Процес, който е строго индивидуален.

Няма да обсъждам и въпросите за това кой и дали манипулират Грета и колко добре са я възпитали родителите й, защото не искам да бъда поредния, който прехвърля фокуса от посланието към неговия носител.

Както Грета, така и Севърн преди нея, са само носители на едно много важно съобщение и то е – Време е да се събудим и  променим начина си на живот напълно, както на индивидуално и колективно, така и на системно ниво.

Свидетели сме на нещо, което може да бъде описано много добре от следната мисъл – Когато мъдрецът сочи към луната, глупакът разглежда пръста му. В момента повечето хора са се вторачили в пръста наречен Грета Тунберг и напълно забравят за това, което мъдрецът (всички учени по света) иска да им покаже.

Климатичните промени изискват от всички нас тотална промяна в начина ни на живот. И точно това е плашещо нещо, което много хора не искат да приемат. Прекалено много сме свикнали с удобствата на съвременната цивилизация и не сме готови да направим ни най-малка промяна, дори ако това коства живота ни и този на нашите деца.

71290071 10220654626257676 4862009919462703104 n

Всички негативни и злобни коментари от последните няколко дни показват една тенденция, която е доста по-тревожна от речта на Грета Тунберг и е показател за един истински проблем, пред който е изправено човечеството в днешно време. И това не е глобалното затопляне. Това е отказа ни да се променим.

Но дори и да приемем, че няма климатични промени, да оставим настрана Грета Тунберг и всички учени по света, чието послание носи тя, нека поне си отговорим на един въпрос.

Не мислите ли, че е крайно време да се научим да живеем в хармония с природата и цялата планета Земя?

Ако отговора ви е “Не”, то явно не Грета, ами вие сте тези, които са манипулирани.

Нека не превръщаме Грета във втората Севърн, а се вслушаме наистина в посланието й и осъществим така нужната промяна, защото друг шанс може и да нямаме.

 

FB post