Да следва философията на нулевия отпадък е привлекателна идея за всеки, който иска да живее по-екологичен живот. Въпреки че няма такова нещо като “нулев” отпадък и перфектен недокоснат от пластмасата начин на живот, има най-различни начини да намалите значително отпадъците, които създавате ежедневно.

В тази статия ще разгледаме как може да се постигне това чрез 5 лесни стъпки.

1. Определи “Защо” го правиш

Какво ви мотивира? Какво ви кара да направите тази промяна? Вашите подбуди може да са различни от тези на другите. Помнете, това е ВАШЕТО пътешествие, и вие сте най-големия си учител по пътя.

Съвет: Напиши на листче твоята мотивация да следваш философията на нулевия отпадък. Поглеждай го всеки път, когато ти липсва мотивация.

2. Огледай се в огледалото

Огледай се в огледалото

Photo by Fares Hamouche

Разгледай честно начина, по който живееш и определи как създаваш най-много отпадъци:

– чрез опаковките от храни

– от козметиката, която ползваш

– от изхвърлената храна

– или от ползването на пластмаса за еднократна употреба като: торбички, чаши, прибори и сламки

Чрез оценяването къде се намираш в момента правиш първата и най-важна стъпка към живота с нулев отпадък.

3. Започни с това, което ти е най-лесно

Веднъж вече след като си определил сферите на живота си, където искаш да направиш промяна, може да започнеш с малки стъпки.

Запомни: Всяка огромна промяна в начина на живот не става за една нощ.

Отнема дни, седмици, месеци и понякога години, за да се случи промяната. Все пак предизвикваш себе си да се научиш да правиш нещата, които си правил цял живот, по нов начин. Затова бъди търпелив към себе си и процеса на промяна.

Ето няколко забавни и лесни начина как да преминеш към живот с нулев отпадък:

  1. Носи със себе си навсякъде своя комплект “нулев отпадък”. Това ще ти позволи да бъдеш подготвен винаги и да не използваш пластмаса за еднократна употреба. Комплекта може да включва: платнени торбички за пазаруване, бутилка за многократна употреба, сламка за многократна употреба и др.

  2. Усвои 9-те принципа на живота с нулев отпадък. Може да си чувал за 3-те принципа на нулевия отпадък: намалявай, преизползвай и рециклирай. Сега е време да се запознаеш и прибавиш още 6 принципа.

9 те принципа

  3. Кажи “Чао” на пластмасата. Четки за зъби, пластмасови самобръсначки, гъби за чинии, тампони и превръзки, четка за коси и т.н. Замени всички тези пластмасови предмети с устойчиви и екологични алтернативи.

  4. Просто кажи “Не”. Торбички, пластмасови прибори, носни кърпички, безплатни сувенири. Кажи “Не” на всички неща за еднократна употреба. В началото може и да е трудно, но с практиката ще ставате все по-добри. Някой път дори ще се наложи да кажете няколко пъти “Не, благодаря”. Просто бъдете непреклонни и постоянни в своите усилия.

  5. Научи се да пазаруваш насипно. Когато отиваш на пазар не забравяй платнените торбички или съдовете, в които да ти сложат покупките. Вече има все повече магазини и места, където може да пазаруваш насипно. Ако се чудиш къде са те в твоя град може да видиш този списък с магазини или картата на cunu.ey.

 6. Направи си сам. Направи си сам грим, почистващи или перили препарати, ядково мляко и каквото още се сетиш. Твори и се забавлявай.

 7. Пазарувай от втора употреба. По този начин не само намаляваш цялостния отпадък на планетата, но и спестяваш пари. Научи се да “надциклираш“, разменяй дрехи с приятели или подкрепи някой свободен пазар или кауза.

4. Проучи как правилно да изхвърляш отпадъците и ненужните вещи

Може и да е изкушаващо да изхвърлиш всички стари вещи, които са свързани с неустойчивият ти начин на живот или просто вече не ги използваш. Но не забравяй, че основната цел е да се създава по-малко отпадък. Ето няколко идеи как да го правиш по-отговорно.

Първо дарявай ненужните неща за теб на приятели, познати или за някоя кауза. Както се казваше “Боклукът за един е съкровище за друг.”

След това преизползвай и надциклирай. Винаги се замисляй как може да преизползваш всяко едно нещо. Примерно старата и непотребна вече тенджера на цветя може да се превърне в красива саксия. Иска се само малко въображение.

Накрая рециклирай и компостирай. Проучи къде трябва да изхвърлиш всеки един отпадък или предмет, за да се рециклира. За София може да разгледаш тази страница. Относно компостирането и как може да го правиш виж ръководствата в библиотеката ни.

5. Наслаждавай се на пътешествието

Прогресът е по-важен от перфекционизмът или както се казва “Не се нуждаем от шепа хора живеещи с нулев отпадък перфектно, а от милиони правещи го не перфектно.”

Бъде-герой-на-планетата

Ако бъдете прекалено строги към себе си това само ще ви донесе стрес и нещастие. Просто се наслаждавайте на приключението наречено “нулев отпадък”. Все пак го правите, за да живеете един по-екологичен и здравословен живот, а не, за да се измъчвате.

Един последен съвет: може да си водите дневник за прогреса си. Това допълнително ще ви стимулира и мотивира и след време сигурно ще се изненадате каква голяма промяна сте предизвикали в живота си.

FB post