Вече едвам се намира по някой заблуден, който да твърди, че не „вярва“ в глобалното затопляне. Екологичните проблеми засягат всички ни, най-малкото защото се отразяват директно върху собственото ни здраве, както и на тези които обичаме.

Да живеем екологично може да изглежда времеемко и трудно, но всъщност има някои много прости стъпки, които можете да предприемете веднага, без почти никакви усилия.

Така, със съвсем минимални действия, ще помогнете да запазим планетата и здравето си.

3859378025 67e238e7db z

1. Кажете „Не!“ на найлона

Найлоновите торбички и опаковки, са едни от най-замърсяващите и най-разпространени вредители. За щастие, веднага можете да ги елиминирате, като използвате торбички за многократна употреба. Съвсем лесно е да поставите по една в колата, чантата си, бюрото на работа, така че винаги да са подръка.

Една торбичка за многократна употреба струва само няколко лева и може да се намери в много от големите магазини, както и магазините за домашни потреби или пък при местни дизайнери на платнени изделия.

Освен това, да носите торбичка от плат, с готина картинка, е значително по-стилно, от някаква си „найлонка“.

Ако пък сте забравили торбичката, проверете дали покупката няма да се събере в чантата ви.

птица пластмаса

Не позволявайте това да се случва повече – кажете „не“ на пластмасата и найлона.

2. Гасете лампите

За да светне лампата, щом натиснем ключа, електричеството трябва да дойде от някъде. В повечето случаи, това означава изгаряне на горива, и освобождаване на вредни газове в атмосферата. Вятърните течения ги поемат, разнасят ги около планетата, и така нашата случайно забравена лампа в банята започва да топи глетчери и да предизвиква цунами.

Лесно е да забравите някоя лампа, но е още по-лесно да си изградите навика да не го правите– едва няколко седмици съзнателно гасене и тази привичка ще се превърне в естествена част от вас.Само едно натискане на ключа, и вече работите в името на общото ни оцеляване!

лампите

Ако не са ви необходии – изгасете ги.

3. Завъртете крана на чешмата

Свикнали сме да приемаме, че водата на планетата се движи в затворен цикъл, така че е неизчерпаем ресурс. Ако някога това е било вярно, то е напълно неприложимо към днешния ни свят и е време да осъзнаем, че водата ни действително може да свърши.

Въпреки че 3/4 от повърхността на Земята е покрита с вода, по-малко от 1% е годна за пиене! В същото време, изследване на НАСА от 2015 г.показва, че 1/3  от подземните водни басейни, са достигнали критично ниски нива. Това означава, че използваме повече вода и по-бързо, отколкото може да се върне обратно в земята и така запасите ни намаляват.

Това, че световните водни ресурси се изчерпват, има важно влияние върху много аспекти на живота ни, включително и върху храната.  Замърсяването на планетата променя атмосферните условия, така че в някои региони сушата се превръща в епидемия, а в други все по-често се вихрят опасни бури. Една от последиците е, че земеделските посеви се унищожават, което прави храната по-скъпа за всички ни.

Може да ви се струва, че вашите индивидуални действия нямат никакво значение, на фона на тази стряскаща глобална картина. Само че, в случая поговорката, „Капка по капка вир става“, е напълно вярнадребните усилия на много хора, водят до значими резултати.

water

Можете лесно да предприемете минимални действия, които всъщност да имат голямо значение. Няколко примера: спирайте кранчето на водата, докато четкате зъбите си, нанасяте измиващ гел по лицето си, бръснете се, или насапунисвате мръсните чинии. Опитайте се да използвате водоспестяващите варианти, когато пускате водата в тоалетната, използвате миялна и перална машина, къпете се, чистите, поливате цветята и тн.

4. Вадете зарядните от контакта

Огледайте дома си или пък жилищата на приятели. Вероятно ще забележите зарядни, които висят безпомощно от контакта, без да зареждат устройство. Сигурно знаете, че когато зарядните са прикрепени към стената, продължават да смучат електричество, независимо дали зареждат нещо или не.

f4108a57 2fb2 47e1 b0f9 889d88685d73
Така не само си докарвате по-висока сметка за ток, но и се хаби излишна енергия, докато всеки киловат приближава планетата ни към унищожение. Добре де, последното може да е леко драматично, но да вадите зарядните от контакта е едновременно дребна и важна стъпка.

Ако искате да научите повече за вредата от ненужно включените зарядни, ви предлагам да хвърлите един поглед на това приятно DNews видео.

5. Изберете стъклото

Ако искате да помогнете на себе и на семейството си, докато в същото време пазите планетата, можете да постигнете много, с минималното усилия да купувате стъклени, вместо пластмасови или метални опаковки.

static1.squarespace.com

За разлика от останалите обичайни опаковки, стъклото е абсолютно безвредно за човека.При пластмасата и металните консерви или кенчета, от опаковката се отделят вредни вещества, които се смесват с вашите храна и напитки. С най-лоша слава е химичното веществено Бисфенол А. Животните са потърпевши на лабораторни изследвания с Бисфенол А, които показват връзка между химикала и заболявания като рак, неврологични изменения, стерилитет, астма, и затлъстяване.

Въпреки че в повечето доклади по темата, последиците от поглъщането на Бисфенол А, върху хората, се отбелязват като “неизвестни”, обществено приетото мнение е, че едва ли вещество, което убива лабораторните мишлета по всевъзможни мъчителни начини, е безвредно за хората.

А за да се фокусираме върху положителното – стъклото може да се рециклира на 100% (стига да го пускате в контейнера за рециклиране) и е напълно безвредно.Алтернатива на стъклото са контейнерите за многократна употреба, от пластмаса и метал, които се приемат за по-безвредни и екологични, от еднократните.

Тези 5 начина да бъдем по-екологични не ви се струват достатъчни, можете станете истински герой, като използвате по-малко опаковки.

Кой от 5-те лесни начина ви се струва най-простичък и ефективен? Сещате ли се за други добри варианти, които не изискват много усилия?

Източник: Contrabond.com

 

FB post