Какво означават празниците за теб? Ако за секунда затвориш очи и си представиш сезона на празниците, най-вероятно това, за което си мислиш, са вечери със сърдечни приятели, празнични забави, или пък мигове, прекарани със семейството, радвайки се на присъствието един на друг.

Нашите най-ценни празнични спомени идват от моментите, в които сме се радвали на това, което имаме, с тези, които обичаме.

Обаче, макар и задоволството от обикновените неща да е чудесно за нашата психика, то е огромен проблем за търговците. Големите корпорации ни разказват техни празнични истории, такива, в които трябва да изразяваме любовта си не като правим обикновени неща заедно с нашето семейство, а като купуваме неща от техните магазини. Празниците се превръщат не в общуване с приятели, а в пазаруване до припадък.

Разбира се, ние може да купим подаръци за тези, които обичаме! Но не може да позволяваме комерсиализмът да завладява празниците ни. Затова ви каним да се присъедините към нас, като отбележим Денят за НЕ-купуване– международен празник, посветен на противопоставянето на консуматорството.

След като за първи път е бил организиран през 1992 година, денят, в който не си купуваме нищо, се е разпространил по целия свят. В Съединените щати той се пада в деня на най-големия консуматорски празник – Черен Петък. И тази година този ден ще се отбележи в петък, 24 ноември. Броят на участниците нараства всяка година, тъй като хората виждат как комерсиализмът се промъква все повече и повече в живота ни, превръщайки празниците във време на стрес и безпокойство.

Искаме да се върнем към изначалната представа за празниците – прекарайте време с тези, които обичате, обърнете внимание на даровете, които имате, а не на нещата, които искате, сложете на първо място правенетона нещо, а не купуването на нещо. Присъединете се към нашата глобална общност по целия свят, която чества даровете, които вече имаме.

natal sem prendas

Нарисувавй нещо, уший нещо, сготви нещо, изпей нещо, построи нещо, направи нещо – НЕ КУПУВАЙ НИЩО!

Ето няколко идеи за по-добри начини за прекарване на времето, различни от пазаруването:

– Напишете персонализирани празнични бележки до най-близките ви хора;

– Поканете приятели на вечер с домашно приготвена храна и игри;

– Излезте навън и прекарайте време сред природата;

– Прочетете новата книга, която отдавна се каните да започнете;

– Доброволствайте за някаква инициатива във вашата общност.

The greatest gift

Най-големият подарък, който може да направите на другите, е дара на безусловната любов и приемане.

Като отбелязваме Денят за НЕ-купуване, ние намаляваме натиска на търговците върху техните работници да се трудят извънредно и спомагаме празниците да станат отново време за почивка и укрепване на социалните взаимоотношения. Ако всеки направи нещо в тази насока, тогава заедно можем да разкажем една по-добра празнична история. Можем да създадем приятни спомени, вместо да допринасяме за стреса в претъпканите молове, можем да честваме истинското значение на празниците.

Готови ли сте да се присъедините?

Източник: Story of stuff

 

FB post