Преди 50 години, на 15 септември 1971г., кораб с името “Greenpeace” отпътува, за да се изправи срещу и спре американските тестове на ядрени оръжия в Амчитка, един от Алеутските острови в югозападна Аляска.

Две години по-късно малка лодка наречена Вега, с екипаж Дейвид Мактагарт, Анн-Мари Хорн,  Мери Хорн и Нигел Инграм, отплава към френската ядрена тестова зона покрай атола Муруроа, Френска Полинезия в южния Тих океан.

Фотографите са използвали снимките години наред, за да разгласят какво се случва по света. Това е бил момента за Грийнпийс, като млада организация въвеждаща нов вид активизъм, да осъзнаят, че документирането чрез снимки на това, което правят и виждат, ще изиграе жизненоважна роля за тяхната работа.

Френски командоси вземат на абордаж Вега и нападат Мактагарт и Инграм. Въпреки това, в суматохата Анн- Мари Хорн успява да направи няколко скрити кадъра и да скрие филма от инцидента във вагината си. На снимките й се виждат френските командоси въоръжени с ножове и полицейски палки. Кадрите и историята след това се превръщат в нечувана новина и подклаждат дискусия относно ядрените тестове.

Лодката Вега на Грийнпийс

Фрински командоси вземат на абордаж Вега до Муруроа, 1973г. Снимка: Анн-Мари Хорн

След инцидента с Вега Грийнпийс обещават да фотографират всичко, което правят. Те бързо се научават как да използват силата на емоционалните снимки, показвайки на света шокиращи сцени на малки тюленчета бити с бухалки от ловци и вдъхновяващи кадри на активисти стоящи до китоловни кораби.

В средата на 80-те години на миналия век, бързо разрастващата се организация започва да взема на сериозно фотографията. Грийнпийс вече имат нужда от комуникационен отдел, който професионално да управлява увеличаващите се негативи и филми, които били складирани по земята на офиса, както и от място, където да държат снимачната техника.

Грийнпийс активизъм

Активисти в защитни костюми пишат “Престъпление срещу Амазония” на товарен кораб пълен с дървен материал от Бразилия.

Пространство за създаване на филми, редактиране на снимки и тъмна стая било установено в Лондон. Там имало оборудване от ранните AP Lееfax трансмитери до последна дума на техниката машини за телетекст за новините. Принтиране, редактиране, създаване на филми, субтитриране и каталогизиране, всичко това било правено от посветен екип в организацията.

Кадрите на Грийнпийс често могат да бъдат видяни по Би Би Си, Ройтерс и други влиятелни медии. В ядрото на организацията се появява екип фотографи. Членовете му били професионалисти в занаята си съпричастни към принципите на Грийнпийс и подготвени психически, за да се справят с изпитанията на амбициозните кампании на организацията.

Грийнпийс акция

“Хората и планетата не са за печалба!”

С нарастването на организацията, новооткрити национални офиси по целия свят започват да правят снимките за тяхната национална медия по различен, културно съобразен стил. Акциите става по-амбициозни и величествени, понякога с два или три фотографа за едно събитие.

В последните 20 години дигиталните комуникации се трансформираха и направиха обрат във фото индустрията. Зрителя сега е привилегирован да знае повече за даден проблем, да бъде по-близо до реалността, да може да взаимодейства и изиграе своята роля в историята. Климатичните проблеми, екстремното време, изселванията, политическите битки и дори войните могат директно да бъдат свързани с екологичните проблеми и сега са обект на интензивни дискусии.

Грийнпийс

“Справедливост за хората и планетата”

Фотографските технологии претърпяха преход към дигитализиране по време на тези 50 години съществуване на Грийнпийс. Въпреки това основния принцип зад фото активизма остана непроменен. Фотографът умело улавя значима и спорна новина и след това се взема стратегическо решение кога и как да бъде споделена историята със света.

Заради посветеността си  на критични екологични кампании, смелостта на активистите и професионализма на фотографите, Грийнпийс, пионера във фото активизма, остава верен вече 50 години на своите принципи относно разкриването на екологичната несправедливост чрез своите снимки.

Грийнпийс Русия

“Светът се променя, а вие не!”. Грийнпийс Русия, индустриална зона Норилск

Ако искаш да научиш повече за Грийнпийс България посети официалната им страница.

Източник: Guardian

FB post