В днешно време съществуват много заблуди относно така наречената “зелена революция”, които се разпространяват в обществото заради лоша информираност и “грийнуошинг”. Една от тези заблуди е свързана с електрическите коли. Но дали наистина те са по-екологичният вариант?

Производството на електрически коли изисква огромно количество суровини като никел. Около 32кг от този метал са нужни за литиевите батерии за средно голяма кола. За да си осигури достъп до този ресурс изпълнителния директор на Тесла, Елон Мъск, насърчава извличането на никел в световен мащаб. Също така планира да инвестира в минната индустрия в Индонезия и в други страни.

“До всички минни компании, където и да се намирате по света, моля добивайте повече никел.”

Това е спешната молба от Елон Мърс към минната индустрия. “Тесла ще сключи голям дългосрочен договор ако добивате никел ефикасно и екологично.” добавя той.

Големи количества от метали и други суровини са необходими, за да се произведат електрическите коли на Тесла. Ройтерс съобщава, че компанията е в преговори с правителството на Индонезия относно възможна инвестиция в никеловата индустрия. Югоизточната азиатска страна е една от най-големите производители в света на никел.

В дъждовните гори на островите Сулавеси и Вавони, никела вече се извлича от китайски компании, както и от Вале, бразилска минна компания. Последствията от това са катастрофални за природата и местните хора.

Hero image Nickel Mining Safety Orientation 1 1024x684 1

Екосистеми с богато биоразнообразие се унищожават, реките и бреговите води богати на живот се замърсяват, а хората биват изселвани. Собствениците на мини искат от индонезийското правителство разрешение да изхвърлят отпадъците, които са корозивни и съдържат тежки метали, в морето.

Според пазарните анализатори Мъск планира да инвестира в минни проекти, за да си осигури евтина суровина за гига и тера заводите си. Елон Мъск заявява като един истински капиталист, че цената е решаващ фактор за разширяването на Тесла.

Той вижда Тесла като световен лидер в производството на електрически транспортни средства. Амбициите на Елон са компанията да произвежда 20 милиона електрически коли на година, както и електрически камиони. В момента от Тесла строят гига завод южно от Берлин за производство на електрически коли и батериите за тях.

От компанията не са посочили точното количество на суровини нужни за батериите им. Въпреки това, литиево-йонните батерии с капацитет 50 kVh, обикновено използвани в модел Е, съдържат около 32кг. никел, 11кг. кобалт, 10кг. манган, 6кг. литий и над 50кг графит. Колата тежаща 1 874кг. също така съдържа стомана, алуминий, мед, пластмаса, както и редки изкопаеми като неодимиум.

Всички тези суровини, които могат да бъдат открити в различни части на света, трябва да бъдат изкопани, транспортирани и преработени в клетки за батерии и други части. Всеки етап на производствения процес изисква огромни количества вода, енергия и особено петрол и електричество. Производството също така води до огромни количества токсични отпадъци и замърсена вода.

На кратко, традиционните коли с бензинов и дизелов двигател са ужасни за околната среда. Но да заместим повече от 900 милиона превозни средства с двигател с вътрешно горене с електрически такива е всичко друго, но не и екологично или с нулев отпечатък. Това ще изисква извличането и преработката на милиарди тонове суровини.

Организацията Rainforest Rescue призовава правителствата и бизнесите да подкрепят и популяризират идеи за мобилност, които са наистина екологични.

Подкрепи петицията им – Електрическите превозни средства са невидимите убийци за дъждовната гора!

 

FB post