“Най-добрият отпадък е този, който никога не сме създали.”

Това е мотото на тези, които следват философията на нулевия отпадък. В последните няколко години тази философия придоби голяма популярност и в България. Хората, които добре си спомнят краят на 80-те и началото на 90-те години на миналия век обаче знаят, че този начин на живот не е нещо ново. Сиренето увито в хартия, хляба без опаковка, връщането на бурканчетата за кисело мляко или бутилката за олио бяха нещо нормално. Тогава беше лесно и естествено да не създаваш много отпадък. Но сега, когато пластмасата за еднократна употреба е навлязла масово в ежедневието ни, това си е истинско постижение.

В днешно време да се опитваш да не правиш боклук е все едно да плуваш срещу течението. Същото това пластмасово течение, което залива океаните и цялата природа. Тук в помощ на всеки, решил да живее по-природосъобразно, идват принципите на живота с нулев отпадък. Преди да ги разгледаме по-подробно ще направим едно важно уточнение.

Няма такова животно “нулев отпадък”

Терминът “нулев отпадък” широко се използва по целия свят, но е хубаво да знаем две особености свързани с него.

За много хора нулевия отпадък звучи невъзможно и са прави в известна степен. Такова нещо като нулевия отпадък не съществува. Дори и най-големите гурута следващи и проповядващи тази философия правят все пак някакъв отпадък. Да, вярно е, че техния боклук за няколко години може да се съберем в един буркан. Но това само доказва, че боклука може да е минимален, но не и нулев, особено в съвременното общество, в което живеем. Така че нулев звучи по-скоро пожелателно, отколкото реалистично.

1 m0hToNEvErE2A6NA1jYCrQ

Второ, ако искаме да сме готови за кръговата икономика, която все повече навлиза в ежедневието ни, трябва да осъзнаем, че

Отпадъци не съществуват, а само неупотребени ресурси.

Всичко се променя, когато погледнем през призмата  на кръговата икономика. Променя се нашето отношение към “боклука”, който от нещо непотребно се превръща в ценни ресурси. Точно на тази гледна точка е основана и кампанията ни “Рециклиращо почистване“.

9-те принципа

Философията на живота с нулев отпадък се основава на няколко принципа. В началото те бяха само 3: Намалявай, Преизползвай, Рециклирай. След това принципите се увеличиха на 5: Отказвай, Намалявай, Преизползвай, Рециклирай и Компостирай. Сега вече в интернет може да се намери информация за 11 и повече принципи. Ние сме решили да се фокусираме върху 9 известни ни принципа, за които ще говорим в следващите редове. Важно е да се отбележи, че реда на принципите е свързан с тяхната важност.

9 те принципа

1. Преосмисляй (Rethink/Reconsider)

Може би един от най-важните принципи на живота с нулев отпадък. Идеята тук е постоянно да преосмисляме начина си на живот, за да намираме нови и нови начини как да намалим отпадъка си. Прилагането на този принцип отключва творческия потенциал на човек и разширява ограничените ни виждания. По този начин не следваме сляпо само съветите на някой вещ в нулевия отпадък, но започваме да откриваме наши си начини за намаляване на боклука.

Принципа преосмисляй може да си приложи за всеки един от останалите принципи. За да разберете по-добре това ще ви дадем два примера.

Представете си, че вървите по улицата и някой ви предлага брошура. Следвайки принципа “Отказвай” решавате да не я вземете, за да не се налага да я изхвърляте след това. Но какво ще направите ако брошурата съдържа информация, която ви интересува. Преосмисляйки ситуацията може да снимате брошурата с телефона си. Така вземате информацията без бъдещия отпадък.

Сега нека преосмислим принципа “Преизползвай”. Взели сте си някаква храна в хартиена опаковка. Преди да я изхвърлите може да помислите за какво може да я използвате. В нея може да си купите многократно най-различни неща от насипни ядки и варива до пирони от железарията. И едва след като ви е служила вярно дълго време може да сложите опаковката за рециклиране.

2. Отказвай (Refuse)

Този принцип е свързан с вече споменатото мото: Най-добрия отпадък е този, който никога не сме създали. Отказвайки флаера на улицата, да си купим ненужна вещ или да напазаруваме повече храна, отколкото ни е нужна, ние всъщност отказваме да създадем допълнителен отпадък. Толкова е лесно на теория, но на практика не чак толкова.

3. Намалявай (Reduce)

Този принцип е свързан с философията на минимализма: Да намалим и изключим всичко ненужно от живота си. Минимализма по принцип се отнася за абсолютно всичко, не само за вещи, но и за дейности, навици, мисли, хора и т.н. При нулевия отпадък разбира се става въпрос само за материалните неща.

Следвайки този принцип човек може да си зададе няколко въпроса всеки път, когато получи импулс да си купи нещо ново:

– Имам ли наистина нужда от това?

– Мога ли да използвам някоя вещ вкъщи, която да ми свърши същата работа?

– Мога ли да намеря назаем или под наем това, което искам да си купя?

27459277 10211515607030591 4256663924425646901 n

Отговаряйки си на тези въпроси ще избегнете не само създаването на допълнителен отпадък, но и ще спестите пари.

4. Замествай (Replace)

Тук основно се има предвид да заместим всички продукти за еднократна употреба с такива за многократна. Например вместо всеки път да си купуваме вода в пластмасова бутилка, да си вземем бутилка за многократна употреба. Или пък тампоните и дамските превръзки за еднократна употреба да заместим с такива за многократна употреба или менструална чашка. Повече за различните алтернативи на пластмасата за еднократна употреба може да научите от предизвикателството ни “Да откажеш пластмасата за 21 дни“.

 5. Преизползвай (Reuse/Precycle)

За да приложим този принцип в ежедневието си трябва да се освободим от т.нар. “еднократно мислене”, на което ни научи капитализма и консуматорството. Ако се замислите ще откриете, че повечето неща, които се водят за еднократна употреба всъщност могат да се използват повече от един път. От найлоновите торбички, пластмасови прибори до сламките, та дори и клечките за уши. Да, една клечка за уши може да я използвате цял живот. Само трябва да й сменяте памука.

6. Поправяй (Repair)

Една от характерните черти на капитализма и безкрайното икономическо развитие е планираното остаряване. Днес много по-добра идея е да си купиш нещо втора ръка, пък било то и с по-малко гаранция, отколкото нещо ново. И това е така, защото в дизайна на продуктите е заложено да се развалят по-бързо. Отгоре на всичко това много продукти се създават така, че да е трудно или невъзможно да бъдат поправяни. Всичко с една-единствена цел: По-голямо потребление за по-големи печалби.

За да намалите своя отпадък стремете се винаги когато можете да поправяте вещите си. В тази връзка сайта Ifixit на движението “Правото да поправяш” ще ви бъде от полза. Там може да намерите уроци как да поправяте най-различни предмети от бита.

7. Надциклирай (Repurpose/Upcycle)

Надциклирането или творческото претворяване на отпадъците в нещо полезно много често се бърка с рециклирането. Затова нека разгледаме всички термини в тази връзка. На английски съществуват четирите термина: Recycling, Upcycling, Downcycling и Precycling.

Рециклирането (recycling) представлява процеса на преработка на даден материал и преизползването му за създаване на нов продукт със същото качество.

Надциклирането (upcycling) е претворяването на даден отпадък в някаква вещ, която има по-голяма стойност, отколкото първоначалния отпадък. Примери за това са преобразяването на палети в маси или пейки, кутия от сок в портмоне или ролка тоалетна хартия в коледна украса.

unnamed

Подциклирането (downcycling) е вид рециклиране, при което след преработката материала е с по-ниско качество, отколкото преди нея. При своята преработка пластмасата губи от своето качество, затова тук говорим по-скоро за подциклиране, а не за рециклиране. Това е и причината пластмасата да се рециклира само няколко пъти. За разлика от нея стъклото и алуминия не губят своето качество при рециклирането и могат да се преработват почти безкрайно.

Precycling e рядко използван термин. Това е другата дума на английски за преизползването.

8. Компостирай (Rot/Compost)

Компостирането е естественият начин на природата да преработва органичните отпадъци. Крайният продукт от процеса е богато на органични съставки и подобно на хумус вещество – компост, естествен подобрител за почвата. Да компостираме у дома е едно от най-добрите неща, които можем да направим на индивидуално ниво, за възстановяване плодородието на почвата. Ерозията и деградирането на почвата е един от най-големите екологични проблеми допринасящ за климатичните проблеми.

В библиотеката на сайта ни може да намерите 3 различни ръководства как да компостирате у дома. В групата “Компостирай у дома с Градски експериментариум” може да намерите съмишленици, полезна информация и съвети как да компостирате. Ако пък не искате да правите ваш компостер може да използвате някой споделен. На тази карта може да откриете най-близкия до вас.

9. Рециклирай (Recycle)

Рециклирането или по-точно казано разделното хвърляне на отпадъците е последното нещо по важност, което можем да направим с отпадъка ни. Досега бяхме убеждавани от пропагандата на пластмасовата индустрия, че рециклирането е най-доброто решение за справяне с пластмасовото замърсяване и отпадъците като цяло. Оказва се обаче, че това е последното по важност нещо, което можем да направим, за да намалим обема на боклука си. В тази връзка ви препоръчваме статията “Проблемът с рециклирането? Една дума: Пластмаса“.

Промяната към живот с нулев отпадък не става за месец или година, а изисква време. Това е индивидуален процес, който при всеки протича по различен начин. Ако следвате принципите на тази философия със сигурност ще ви бъде по-лесно да я интегрирате в живота си. А преосмисляйки постоянно ежедневието си, ще направите живота си не само по-екологичен, но и по-интересен, творчески и изпълнен с нови открития.

FB post