Хартията за лични нужди е едно от най-полезните неща в живота ни. От носните кърпички до тоалетната хартия, от забърсване на потта  до масата за хранене, използваме хартията в ежедневието ни за най-различни неща.

Възприемаме я просто като нещо, което има различни приложения, затова тя е толкова популярна по целия свят. Въпреки, че е толкова полезна за ежедневните ни нужди, не така седят нещата за природата.

Носните кърпи, тоалетната хартия, кухненската хартия, също като другите видове хартия е направена от дървесинна каша. Ако проследим производствения процес до неговото начало ще открием, че тази каша се прави от накълцана дървесина, а тя естествено е добита от отсечени дървета.

Знаейки този факт, логично ще си помислите, че може да рециклираме хартията. Обаче не това правят повечето производители на хартия и не това очакват потребителите.

Как е възможно това?

Търсене и очаквания

Важно качество за хартията, което често сравняваме, когато си купуваме такива продукти е нейната мекота. И точно това използват маркетинговите специалисти в своята стратегия. Те винаги гледат да се похвалят, че техния продукт е по-мек от този на конкуренцията.

Проблемът е, че това важи за всеки продукт от хартия от носните кърпи до тоалетната хартия. По-меката хартия е произведена от прясна дървесина. Това означава, че ние предпочитаме да жертваме природата, отколкото нашите задни части.

Това е и една от основните причини, поради които повечето хора не искат да купуват рециклирана хартия. Рециклираната хартия е по-груба отколкото тази произведена от живи дървета.

И тъй като продуктите от по-мека хартия са рекламирани широко, търсенето им е нараснало неимоверно много. В днешно време повечето произвеждана тоалетна хартия и носни кърпички са именно такива.

“Това е продукт, който използваме за по-малко от три секунди, а екологичните последствия от производството му са огромни.” Алън Хершковиц от съвета за защита на природните ресурси към медията Guardian.

Повече хартия по-малко дървета

Сега, след като знаем, че повечето хартия за лични нужди се произвежда от отсечени дървета, нека видим колко дървета са нужни за това. Д-р Уилиям Ю, основател и изпълнителен директор на “World Green Organization” обяснява.

“Поне 17 дървета се отсечат и 900 000 литра вода се използва и замърсява, за да се произведе един тон хартия.”

Дневното потреблението обаче в световен мащаб е доста повече от един.

Само в Хонк Конг дневната консумация на хартия през 2014 година е била 668 тона. Това означава, че само там, за да се удовлетворят нуждите са отсечени 11 300 дървета и 58,5 милиона литра вода е била замърсена.

хартия на дървf

Трудно е да си представим колко повече дървета и литри вода са нужни, за да се задоволи световната нужда от хартия. Още повече ако сметнем това за месец или за година.

“Бъдещите поколения ще гледат на начина, по който произвеждаме хартия като на една от най-големите лудости на нашето време.” Алън Хершковиц

Има три основни причини, поради които производството на тоалетна хартия е неекологично: отсечените дървета, замърсената вода и използваните химикали. Затова продуктите за лични нужди от мека хартия са един от най-вредните продукти, които човек някога е създавал.

Компаниите не са виновни?

САЩ е една от страните, където най-много избират тоалетната хартия. Данните показват, че 98% от потребяваната тоалетна хартия там идва от девствени гори или прясно отсечени, казва Хершковиц.

Суетните американци вярват в мита, че рециклираната хартия е с по-ниско качество, че е като твърд картон и не може да се използва.” Линдзи Алън, Гриийнпийс

Грийнпийс е сред активистките организации борещи се срещу този американски стереотип. Тяхната цел е да премахнат този стереотип и да накарат големите компании за производство на хартия да спрат да рекламират луксозната тоалетна хартия.

В своя защита тези компании казват, че не е тяхна вина, че комерсиализират луксозната тоалетна хартия. Дейд Диксън, говорител на компанията “Kimberly-Clark” казва, че всъщност рециклираната хартия е била на пазара от доста време и американците са можели да изберат нея, ако са искали.

Но когато постоянно ти промиват мозъка с реклами за луксозна и мека тоалетна хартия, много ясно, че няма да си купиш рециклирана.

Какво може да се направи?

След като осъзнавате колко вреда носи на природата меката хартия за лични нужди, може би ви се иска да смените продуктите, които използвате ежедневно. Има най-различни алтернативи.

Едно от нещата, които може да промените е да използвате вода вместо тоалетна хартия. В много страни са свикнали да използват вода. Всъщност 70-75%  от хората на Земята не използват тоалетна хартия.

Вода е не само по-екологична, но и по-хигиенична и по-икономична. А също така предотвратява задръстване на тръбопровода.

Въпреки, че използвате вода, за да се измиете, по този начин спестяването много повече вода. Спомнете си колко стотици хиляди литри се използват и замърсяват за производството на един тон хартия.

Второ може да замените кухненската хартия с платнени кърпи, които да перете. Същото може да направите и с хартиените носни кърпи. По-големите от вас може би си спомнят как преди години платнените носни кърпи бяха широко разпространени.

Ако се чудите какъв е вашия отпечатък върху природата от използването на хартия за лични нужди може да го изчислите с този калкулатор.

В случай, че решите да направите нужните промени в живота си ви напомняме, че много по-лесно е когато е на малки стъпки, отколкото изведнъж. Успех!

FB post